استراتژی بازاریابی محتوا چیست؟ آموزش گام به گام
چگونه برای بازاریابی محتوایی، استراتژی بنویسیم؟
چگونه برای بازاریابی محتوایی، استراتژی بنویسیم؟
استراتژی بازاریابی محتوا در واقع مهمترین عنوان در بازاریابی محتوایی میباشد. در حقیقت استراتژی بازاریابی محتوا با یک دیدگاه جامع همراه است. یعنی چه محتوایی، چگونه و با چه درون نما و برون نمایی باید تولید، مدیریت و در زمان مقررآرشیو یا بروزرسانی شود. برای ایجاد استراتژی محتوا شما باید از جریان کار هر بخش، ویژگیهای بهترین تولیدات، کارشناسان و متخصصان هر بخش، نوع محتوایی که نیاز است و زمان و مکان و چگونگی توزیع محتوا آگاه باشید. استراتژی بازاریابی محتوایی طرحی است که با انتشار، حفظ و پخش مکرر و مداوم محتواهای آموزنده، الهام بخش و سرگرم کننده، افراد را به طرفداران و طرفداران را به مشتری تبدیل میکند. در اینجا قصد داریم به ضرورت داشتن استراتژی محتوی و نیز مراحل تدوین آن بپردازیم.
موفقیت یا شکست بازاریابی کسب و کارهایی که استراتژی بازاریابی محتوا ندارند، تنها وابسته به شانس است و بدون استراتژی این ریسک وجود دارد که تمام تلاشها بی نتیجه بماند.بازاریابی محتوایی بدون استراتژی هیچ است. یک محتوای بسیار جالب و آموزنده و خوب زمانی سودمند است که مخاطبان هدف بتوانند آن را پیدا کنند، بخوانند، گوش کنند و مهمتر از همه آنرا به اشتراک بگذارند. تحقیقات نشان دادهاند که شرکتهایی که استراتژی بازاریابی محتوایی داشتهاند، تلاشهای بازاریابی محتوای خود را موفقتر دانستهاند و بودجه بیشتری برای بازاریابی محتوایی اختصاص دادهاند که آنها را قادر ساخته است که در تولید محتواهای با کیفیتتر سرمایهگذاری کنند.
از فواید داشتن یک استراتژی بازاریابی محتوا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
• کمک به دستیابی به اهداف بازاریابی
• افزایش احتمال موفقیت برنامه بازاریابی محتوا (Content Marketing Plan)
• اتخاذ برنامهای برای ایجاد تغییرات و اثربخشتر کردن بازاریابی محتوایی در صنعتی که فعالیت میکنید.
• بالا بردن ترافیک وب سایت و ساخت لید جدید با استفاده ازمنابع مورد اعتماد و کم هزینه
• اعتمادسازی در بازدیدکنندگان و در نتیجه افزایش میزان خرید محصولات ارائه شده
• ایجاد محتوای مطلوب با استفاده از ایده پردازی
یادگیری ایجاد استراتژی بازاریابی محتوا، یکی از بزرگترین نیازهای آموزشی هر کسب و کاری است. در ادامه به چگونگی تولید استراتژی بازاریابی محتوا میپردازیم. برای اینکه محتوا به نتایج مطلوب بیانجامد مهم است با مراحل ایجاد استراتژی بازاریابی محتوا آشنا شویم :
تعیین اهداف و مأموریت های استراتژی بازاریابی محتوا، کمک میکند که بفهمید در ایجاد محتوا چه چیزی مهم است و چه چیزی اهمیتی ندارد. طرح کلی بیانیه مأموریت استراتژی بازاریابی محتوا عبارتست از:
• مخاطبان هدف شما
• محتوایی که برای رسیدن به آنها تولید میکنید.
• فوایدی که مخاطبان هدف از آن بهرهمند میشوند.
برای تعیین اهداف استراتژی بازاریابی محتوا، اهداف کلی شرکت را در نظر بگیرید و به این فکر کنید که محتوای شما در رسانه های اجتماعی و نیز برنامه بازاریابی محتوای شما، چگونه میتواند به شما در دستیابی به اهداف شرکت کمک کند.
1) بهبود درآمد در نتیجه فروش بیشتر
2) افزایش مشارکت کاربران در سایت شما
3) ترافیک بالاترسایت که امکان رسیدن به اهداف دیگر را بیشتر میکند.
4) کاهش هزینههای بازاریابی با اثربخشتر کردن محتوایتان
5) تعامل در رسانههای اجتماعی که منجر به ترافیک بالاتر میشود.
هدف شما باید بر معیار واضح و تعریف شدهای متمرکز باشد. مانند افزایش نرخ تبدیل یا افزایش کلیک بر روی تبلیغات پولی.
باید اهداف خودتان را به صورت کمی ارزیابی کنید، مثلا مشخص کنید که چند درصد افزایش در نرخ تبدیل یا تعداد بازدید کنندهها باید شکل گیرد.
اهداف را طوری تعیین نکنید که با توجه به منابع و شرایط شما، قابل دستیابی نباشد. مثلا رساندن درصد افزایش حجم ترافیک به ده برابر درصد افزایش فعلی، هدفی منطقی نیست.
برای تحقق اهداف محدوده زمانی تعیین کنید، تا تحقق آنها زمان خیلی زیادی طول نکشد. برای مثال 10 درصد افزایش حجم ترافیک در ماه.
اهداف شما باید در راستای هدف نهایی شرکت باشد. بطور مثال اگر هدف شرکت افزایش درآمد است ببینید تعیین چه اهدافی برای استراتژی بازاریابی محتوا میتواند منجر به درآمد بالاتر شرکت شود.
مؤلفه کلیدی بازاریابی محتوایی، مخاطبان هستند. باید مخاطبان خود را بشناسید تا بتوانید محتوای مناسب برای آنها را تولید کنید. برای شناخت مخاطبان هدف میتوانید این کارها را انجام دهید:
1) بازخورد مشتریان فعلی را دریافت کنید. بررسی کنید که مشتریان فعلی چه احساسی درباره محتواهای شما دارند، ضروریترین نیاز آنها چیست و چگونه میتوانید مشکلات آنها را حل کنید.
2) پرسونای مشتریان را طراحی کنید. بهترین پرسونای مشتریان شامل اطلاعاتی در مورد احساس نیاز مشتریان، چالش ها، منابع اطلاعاتی و محرکهای رفتاری آنان است.
3) پاتوق اینترنتی مخاطبان را پیدا کنید. بفهمید مخاطبان برای یافتن پاسخ سؤالاتشان به کجا مراجعه میکنند.
4) بررسی کنید که مخاطبان در بین کانال های ارتباطی از قبیل اینستاگرام، فیسبوک، توئیتر و... کدام را ترجیح میدهند؟
5) نیاز مخاطبان را کشف کنید. شما می توانید محتوایی ایجاد کنید که هم با سئو سازگار است و هم میتواند برای مشکلات و نیازهای مخاطبان راهکاری ارائه دهد.
6) نوع محتوای مورد پسند مخاطبان را پیدا کنید. برای مثال برخی به ویدئو و برخی به اینفوگرافیک علاقه منداند. فهمیدن این موضوع به شما بینشی در مورد مخاطبان هدف و ایده هایی برای برقراری ارتباط مؤثر با آنها میدهد.
7) به این سؤال پاسخ دهید که اینفلوئنسرها در صنعت شما چه کسانی هستند و مخاطبانتان به چه کسانی اعتماد میکنند.
یکی از مراحل مهم تدوین استراتژی بازاریابی محتوا نگاهی دقیق به محتوایی است که تا به حال تولید شده است. بازبینی محتوا را میتوان در چهار مرحله زیر خلاصه کرد:
برای شروع بازبینی محتوا اول لیستی از محتوای موجود بسازید. اگر سایت شما کوچک است میتوانید این کار را دستی انجام دهید در غیر اینصورت میتوانید از ابزاری مانند Screaming Frog استفاده کنید.
محتوا را بر اساس معیارهایی مانند موضوع، طول محتوا، آهنگ، ارتباط با کسب و کار و داشتن تاریخ مصرف، دسته بندی کنید و روی هرکدام برچسب بزنید. این کار کمک میکند به این نکته پی ببرید که بطور مثال مخاطب به کدام موضوع علاقمند است، آیا مختصر بودن یا طولانی بودن محتوا در خوانده شدن و به اشتراک گذاشته شدن آن تأثیر دارد؟ آیا محتواهایی که تاریخ مصرف دارند کمتر از محتواهای بدون تاریخ مصرف مورد توجه قرار میگیرند؟
محتوا را با توجه به کیفیت مطالب، طول و اهمیت آنها برای مخاطب، لحن و سازماندهی محتوا، ترافیک و میزان به اشتراکگذاری در رسانههای اجتماعی رتبه بندی کنید.
با استفاده از ابزارهایی مانند Analytics Google و یا MozAnalytics مکانهایی که بیشترین ترافیک را داشتهاند و نیز صفحات برتر را مشخص کنید. همچنین این ابزار میزان شاخص هایی چون تعهد کاربران و نیز ضریب بازگشت (Bounce rate) را نشان میدهد.
از نتایج بازبینی محتوا برای تدوین استراتژی بازاریابی محتوایی بهره ببرید. ببینید چه چیزهایی قبلا انجام دادهاید که در آینده باید از آن اجتناب کنید یا چگونه میتوانید محتوایتان را تغییر دهید که در راستای اهداف بازاریابی محتوایتان باشد.
این کار به آماده سازی و زمان نیاز دارد. این دستورالعمل موارد زیر را تعیین میکند.
لیستی از انواع محتوا و الزامات هر یک تهیه کنید. محتوا میتواند به صورت پست وبلاگ، ویدئو، اینفوگرافیک، ای بوک و یا پادکست باشد.
دستورالعمل شما باید شامل قالب تصاویر نیز باشدو همچنین تعیین کند از چه فونت یا رنگی برای نوشتن و از چه وب سایتهایی برای تصاویر استفاده شود.
هر نوع محتوا قالبهای متفاوتی دارد. بعضی از انواع محتوا ممکن است شامل دو یا چند قالب محتوایی باشند. مثلا یک مقاله در وب سایت شما ممکن است شامل متن و عکس به صورت همزمان باشند.
لحن مورد استفاده ی شما به مرور زمان به شخصیت برند شما شکل میدهد. برای شکل دادن به شخصیت برند خود همواره باید از لحن یکسانی در تولید محتوای بازاریابی خود استفاده کنید.
یکی از مهمترین و اساسیترین بخش ها در انتخاب یک استراتژی، میزان بودجه تخصیص یافته به برنامه بازاریابی محتوای شماست. زیرا نبود بودجه کافی میتواند انتخاب استراتژی را محدود کند. آیا در حال حاضر کارمند، منابع و بودجه لازم برای ایجاد یک استراتژی بازاریابی محتوای اثربخش را دارید؟ اگر پاسخ این سوال منفی است، این منابع را از کجا تأمین خواهید کرد؟
اکنون که مشخص کردید چه نوع محتوایی را میخواهید تولید کنید و از طریق چه کانالی آنرا به اشتراک بگذارید، باید اطمینان حاصل کنید که منابع و بودجه مورد نیاز را در اختیار دارید. برای این کار لازم است تعیین کنید که چه کسانی محتوا را تولید میکنند، چقدر منابع و ابزارهای دیجیتال یا فیزیکی و منابع انسانی برای تولید محتوا نیاز دارید. همچنین لازم است جریان کاری شما از جمله برنامهریزی محتوایتان مشخص باشد.
برای پروژهی محتوایی جدیدتان پذیرای ایدههای نو باشید. برای تولید محتوایی که مخاطبان آنرا بپسندند، میتوانید این کارها را انجام دهید:
از اهمیت فرایند مدیریت محتوا غافل نشوید. اگر جزء شرکتهای کوچک تا متوسط هستید ممکن است برنامه ریزی، تولید و انتشار محتوایتان را بصورت دستی انجام دهید. اما به تدریج که استراتژی بازاریابی محتوایی شما گسترش مییابد، کنترل این مراحل مشکل تر میشود و شما نیازمند سیستم مدیریت محتوا میشوید. این سیستم استرس شما را کاهش و موفقیت برنامه بازاریابی محتوایی را افزایش میدهد.به عنوان مثال WordPress میتواند مسئولیت مدیریت محتوا را به عهده بگیرد. برای اینکه تولید محتوای شما بر اساس نظم مشخصی باشد و بتوانید تداوم را در تولید آن رعایت کنید، میبایست یک تقویم یا برنامه زمانی برای آن تدوین نمایید. ایجاد یک تقویم محتوایی، برنامهریزی دقیق که یکی از الزامات استراتژی بازاریابی محتواست را تسهیل میکند، همچنین به شما کمک میکند مطالب متنوع و مرتبط را در وبسایت یا شبکههای اجتماعی تولید و ارائه کنید. با کمک تقویم محتوا میتوانید هر ماه محتواهای خود را ارزیابی کنید و بررسی کنید که از افراد تیم شما هر کس در چه بخشی از تولید محتوا مهارت بیشتری دارد.
برای ایجاد تقویم محتوا، میتوانید از تقویم گوگل استفاده کنید و به سادگی موعد مقرر را برای هر قطعه محتوا در آنجا قرار دهید. اگر محتوای زیادی منتشر نمیکنید، این تقویم میتواند نیاز شما را برطرف کند.این سادهترین رویکرد است، اما اگر محتوای زیادی را منتشر میکنید و مجبورید مدیریت یک تیم محتوا و گردش کاری را که در مورد آن تصمیم گرفتهاید مدیریت کنید، به ابزار دیگری با امکانات بیشتر نیاز دارید. ابزارهایی مانند Asana، Hubspot، Trello و Coschedule به شما امکان میدهند تا بخشهای مختلفی از روند تولید محتوا را برنامهریزی کنید.
نتایج کارتان را تحلیل کنید. این کار را هفتگی، ماهیانه یا هر سه ماه یکبار انجام دهید. اما از آن صرف نظر نکنید. تحلیل نتایج میتواند شامل میزان بازدید و کلیکها، نظرات و پاسخهای مشتریان و آمار تجارت الکترونیک مرتبط با محتوای منتشر شده شما باشد. این تحلیل ها به شما کمک میکند ببینید کدامیک از تلاشهای بازاریابی محتوای شما اثربخش بوده است و تا چه حد به اهداف از پیش تعیین شده خود رسیدهاید. ابزاری مثل صفحات وب شما در Google Analytics میتواند در این مرحله به شما کمک کند.
بررسی تمام نکات فنی سایت از نظر اصول سئو و ارائه پیشنهادات اصلاحی
گزارش جستجوی کلمات کلیدی مشتریان و رقبای کسب و کار شما
تولید محتوای متنی با کیفیت متناسب با نیازهای کاربران شما
تجزیه و تحلیل لینک های رقبا و برنامه ریزی لینک سازی برای سایت شما
هنوز کسی نظر نداده!
میتونی اولین نفری باشی که به ما بگی نظرت درباره این یادداشت چیه؟
اگر سوالی هم داری، می تونی همینجا بپرسی. زود جواب میدیم!