محتوای ویروسی چیست؟ آموزش بازاریابی ویروسی با تولید محتوا
10 تکنیک کاربردی برای تولید محتوای ویروسی یا Viral Content
10 تکنیک کاربردی برای تولید محتوای ویروسی یا Viral Content
محتوای ویروسی یا وایرال کانتنت (Viral Content) اصطلاحی در حوزه بازاریابی محتوایی است که این روزها خیلی در خصوص آن میشنوید. در حقیقت باید گفت که دغدغه تولیدکنندگان محتوا این است که محتوای آنان ویروسی شود. چرا که ویروسی شدن یک محتوا، به معنای افزایش بازدید بسیار زیاد آن محتوا خواهد بود.
دو مسئله یا بهتر بگوییم دو چالش در برای ویروسی شدن یک محتوا وجود دارد:
متأسفانه یکی از مهمترین شکستهای شرکتها در رسیدن به این هدف، نداشتن شناخت درست محتوای ویروسی است. تصور غلطی که نسبت به این نوع محتوا به وجود آمده است، باعث شده تا برخی راه اشتباه پیش بگیرند. بیشتر افراد فکر میکنند همین که محتوای شما در بسیاری از شبکهها به اشتراک گذاشته شود، یعنی به خوبی وایرال شده است؛ اما خبر ندارند که گاهی بعضی از وایرال ها برای تخریب و نقد منفی است.
در ادامه مقاله قصد داریم تا 7 نکته برای تولید محتوای وایرال بیان کنیم؛ اما بهتر است که در ابتدا کمی نسبت به این نوع تولید محتوا شناخت پیدا کنیم. خود شناخت مهمترین نکته است که باید رعایت شود.
محتوای ویروسی را نمیتوان نوع خاصی از دسته بندی انواع محتوا به حساب آورد.
درواقع هر نوع محتوای آنلاینی که نظر کاربر را جلب کند و آن را در صفحات خود به اشتراک بگذارد، محتوای ویروسی است. حالا این خوب است یا بد؟
در نگاه اول این مسئله خیلی خوب است. همه تولیدکنندگان و دیجیتال مارکترها به دنبال تولید چنین محتوایی هستند. اینکه بعد از گذاشتن، سریع در شبکههای اجتماعی توسط کاربران خود و دیگران به اشتراک گذاشته شود. این مسئله به راحتی میتواند در افزایش آگاهی برند کمک زیادی کند.
در یک جهت دیگر میتواند منفی باشد. اجازه بدهید که دید منفی را به این صورت توضیح بدهیم. اشتراکگذاری زیاد فقط نشان دهنده وایرال بودن محتوا نیست. بلکه بحث و تبادل نظر در خصوص آن و اینکه چقدر تأثیرگذار بوده هم باید در نظر گرفته شود. متأسفانه بعضی از شرکتها از کاربران خود درخواست میکنند که محتوای آنها را به اشتراک میگذارند. این روزها هم نمونه آن بسیار زیاد است. شخصی متنی آموزشی در صفحهاینستاگرام خود قرار میدهد و از دنبال کنندگان خود درخواست استوری کردن آن را دارد. خب خیلی از فالوورها به دلیل رودربایستی یا اینکه خود شخص را میشناسند، این کار را انجام میدهند، نه برای محتوا. به این صورت فرد هم فکر میکند این محتوا وایرال بوده است.
هیچ اجباری نباید در وایرال کردن محتوا باشد. بلکه کیفیت متن یا ویدئوی قرار داده شده باید به حدی بالا باشد که به صورت خودجوش کاربر را مجاب به انجام این کار کند. این نوع اجبار کردن میتواند تأثیر منفی روی دید فالوورهای جدید بگذارد. درواقع نهایتاً فقط متنی به صورت ویروسی پخش شده است، بدون هیچ نتیجهای.
مسئله دیگر اینکه محتوای شما وایرال میشود؛ اما این به دلیل کیفیت بالا نیست، بلکه برای نقد منفی آن است. احتمالاً در فضای لینکدین زیاد به این نوع محتوا برخورد داشتهاید. کسی مطلبی در خصوص جذب کارآموز مینویسید. به دلیل شرایط خاص و بعضاً غیرانسانی، این محتوا در خود فضای لینکدین و حتی توییتر وایرال میشود. هدف از این وایرال نقد منفی است که باعث تخریب چهره فرد میشود. پس هر وایرالی خوب نیست. محتوایی ویروسی خوب است که به دلیل ماهیت مثبت و دادن اطلاعات درست در شبکهها پخش شود.
حالا که شما فهمیدید دقیقاً تعریف از وایرال در محتوا چیست، حالا بهتر است که به سراغ انواع محتوای ویروسی برویم. سپس به معرفی تکنیک های چگونگی ایجاد آنها خواهیم رفت.
مطالبی که شما در آن فهرستی را معرفی میکنید. این فهرست میتواند شامل تکنیکهای انجام دادن یک کار، توصیه، روش، مکانهای پربازدید و غیره به صورت شمارهای یا بالت پوینتی باشد. «20 تکنیک برای امن کردن خانه خود در ایام نوروز» یک نمونه محتوایی فهرستی است که امکان وایرال شدن آن خیلی زیاد است. فقط به شرط اینکه این 20 مورد واقعاً جدید و کاربردی باشند.
نوع محتوایی که در آن دستورالعملهایی برای انجام کاری معرفی میشود. مثالهای بسیار زیادی میتوان برای این نوع محتوا زد. «روشهای خوشمزه کردن سوپ»، «تکنیک ساده برای جلوگیری از هک صفحه اینستاگرام»، «چگونه محتوای وایرال در اینستاگرام بنویسیم» و غیره. هر چیزی به این صورت اطلاعاتی از نحوه انجام یک کار به کاربران میدهد، به خوبی ویروسی میشود. فقط نکته اینکه هم باید کاربردی و جدید و هم اینکه کوتاه باشند. هرچه کوتاهتر، بهتر است.
محتوایی که به معرفی مکان خاصی میپردازد. هرچه معرفی خاص تر باشد، احتمال وایرال شدن بیشتر است. برای مثال، اگر قصد معرفی تهران را دارید، بهتر است که به توضیح نقاط خاص بپردازید. نقاطی که کمتر کسی از آن اطلاعات دارد. هرچه دادههای جدیدتری بنویسید، نرخ ویروسی شدن بیشتر خواهد بود.
محتوایی که بر اساس تحقیقات به دست آمده و آماری را نشان میدهد، این روزها بیشتر از بقیه در شبکهها به اشتراک گذاشته میشوند. آمار استفاده از اینترنت، خریدهای اینترنتی، استفاده از شبکههای مجازی، مقایسه دو کالا، آمار آلودگی هوا و غیره که البته این روزها بهتر است که با منبع صحبت شود.
کاربران در اینترنت به دنبال روشی برای حل مشکلات خود هستند. حالا این مشکلات میتواند روحی، مدیریتی، زمانی، دینی و غیره باشد. هرچه چنین محتوایی کاملتر باشد، احتمال اشتراکگذاری آن هم زیاد خواهد بود. در نوشتن چنین مطالبی سعی کنید که به مشکلات و روشهای حل دقیق آن بپردازید. صرفاً نباید روش فیزیکی باشد، بلکه میتواند مربوط به ذهن افراد هم باشد. در نهایت باید راه حلی به کاربر ارائه شود.
«کارهایی که نباید آقایان انجام دهند» یا «بانوان چه کاری برای زیباتر شدن انجام دهند» از نمونه محتواهای ویروسی هستند که در شبکههای اجتماعی بیشتر به اشتراک گذاشته شدند. هرچه محتوای شما اختصاصیتر و مربوط به حوزه خاصی باشد، احتمال اشتراکگذاری و وایرال شدن آن در گروه و شبکههای خاص بیشتر خواهد بود.
محتوایی که مربوط به ترند روز باشند؛ برای مثال آلودگی هوا یا ایام نوروز. خبر، نکته، توصیه و هرچه مرتبط با ترندها است، بیشتر از بقیه محتوا در آن روزها به اشتراک گذاشته میشود.
فرقی ندارد که در چه حوزهای باشد؛ مدیریتی، روانشناسی و حتی سیاسی. جمله نوشتهها به همراه عکس خیلی خوب به ویژه در اینستاگرام به اشتراک گذاشته میشوند.
ویدئوها این روزها محبوبترین محتوا بین کاربران هستند. ویدئوها با هر موضوعی خیلی سریع در اینترنت به اشتراک گذاشته میشوند: سیاسی، طنز، آموزشی و غیره. برای اینکه نرخ وایرال ویدئو بیشتر شود، باید سعی شود که یا خیلی تخصصی اینکه جنبه عمومی داشته باشد. بین آنها نباشد.
صرف دانستن اینکه چه نوع محتوایی به راحتی ویروسی میشود، مهم نیست؛ بلکه رعایت نکاتی است که یک محتوا را ویروسی میکند.
این نکات شامل موارد زیر است:
خود کلمه «بحث برانگیز» جای بحث بسیار زیادی دارد. یک متن ممکن است که از دید یک کاربر چالشی باشد و از دید دیگری مزخرف و غیرقابل انتشار. برای همین هیچگاه نمیتوان انتظار این را داشت که همه در خصوص محتوای شما بحث کنند.
برای اینکه بتوانید درصد این بحث را افزایش دهید، حداقل یک راه وجود دارد. حوزه خود را در نظر بگیرید. چندین موضوع که در گذشته در مورد آن بحث شده را انتخاب کنید. سپس اتفاقات جدید حوزه خود را هم انتخاب کنید. بعد به دنبال یک ارتباط بین آنها باشید. حالا سعی کنید که نظر خود را با کمی چاشنی نقد منفی یا مثبت بیان کنید و محتوای بحث برانگیز را امتحان کنید. از آنجا که مطلب شما به روز بوده و نظر خود را بیان کردهاید، مطمئناً از افراد مخالف کامنت های زیادی دریافت خواهید کرد. کامنت ها که زیاد شوند، احتمال اشتراکگذاری هم در خصوص مشارکت در بحث افزایش پیدا کرد. البته کار راحتی نیست. ممکن است که برای همه پست ها جواب ندهد. باید آزمون و خطا کرد.
چه تعداد محتوا تا به حال دیدهاید که در خصوص معرفی تکنیکهای افزایش لایک در اینستاگرام بوده است؟ مسلماً خیلی زیاد. چنین محتواهایی در ابتدا به راحتی و سریع وایرال میشدند؛ اما مگر چند تکنیک جدید داریم؟ پس به دنبال مطالبی نباشید که در گذشته در خصوص آنها صحبت زیاده شده است.
به دنبال حرف جدید باشید. هرچه در حوزه خودتان نفر اول باشید، احتمال اشتراکگذاری مطالبتان هم بیشتر خواهد بود. اگر هم قرار است که به بررسی موضوعات قبلی بپردازید، چالشهای جدید را مطرح کنید.
منظور از برانگیختن احساسات این نیست که آنها را مجبور به گریه یا هر نوع احساس دیگری بکنید. بلکه باید ذهن آنها را درگیر کنید. کاربر زمانی محتوای شما را در اینترنت پخش میکند که بتواند با ذهن و فکر خود آن را تحلیل کند. اگر نتیجه تحلیل مثبت بود، آنگاه محتوا وایرال خواهد شد. درواقع به دنبال این باشد که کاربر بعد از خواندن محتوا این پاسخ را به خود بدهد: «عجب، پس اینطوری بود و من نمیدانستم.»
کاربر برای چه چیزی در اینترنت به دنبال محتوا میگردد؟ یافتن پاسخ مشکلات خود. حالا اگر در صفحهای پیدا کرد، آن را در شبکههای خود نیز به اشتراک میگذارد تا دیگر دوستان خود هم ببینند. پس سعی کنید که به جای نوشتن محتواهای بیکیفیت یا بدون هدف، به دنبال مطالب پاسخ دهنده در خصوص مشکلات رایج کاربران خود باشید. اگر هم به دنبال وایرال بیشتر محتوای خود هستید، خیلی تخصصی و خاص به مشکلات دقت کنید. به مواردی بپردازید که کمتر رقیبی به آنها اشاره میکند. همچنین سعی کنید تا پاسخ کامل برای هر سؤال بدهید.
برای مثال همه خانمهای خانهدار میدانند که چگونه قرمه سبزی درست کنند؛ اما آنها به دنبال چاشنی هستند که باعث خوشمزه تر شدن آن شود. پس چه خوب که شما با معرفی چند چاشنی جدید به حل این مسئله کمک کنید.
این مسئله خیلی مهم است. محتوایی که غلط نگارشی داشته باشد، بد خوانده میشود. از طرفی هم نشان میدهد که نویسنده فقط برای شوآف هم که شده، به دنبال تولید محتوا بوده است. بیشتر به اعتبار خود با این کار آسیب میزنید. محتوای با غلط نگارشی وایرال نمیشود. درواقع کسی خود را با این کار خراب نمیکند.
برای محتواهای متنی سایت و شبکه های اجتماعی خود، عکس اضافه کنید. آمارها نشان می دهند که محتواهای دارای عکس، 80 درصد بیشتر جلب توجه می کنند.
فقط به نوشته اکتفا نکنید. البته تا جایی که ممکن است. عکسها اول از همه نظر را به خود جلب میکنند و همچنین باعث خواناتر شدن متن هم خواهند شد.
بهترین کار قراردادن اینفوگرافیک در محتوا است. در بین متن خود اینفوگرافیکی از خلاصه مقاله قرار دهید. اگر کسی نتوانست لینک مقاله را در جایی قرار دهد، حداقل میتواند عکس آن را ذخیره و در صفحات خود به اشتراک بگذارد.
تحقیقات نشان می دهد محتواهای حاوی عکس در شبکه های اجتماعی بیشتر مورد توجه قرار می گیرند:
هرچه مینویسید، منبعی ذکر کنید. اگر کار تحقیقاتی است، حتماً جزئیاتی از تحقیقات خود بیان کنید. اگر صرفاً از چند مکان نتایج را به دست آوردهاید، حتماً منابع را ذکر کنید. خلاصه اینکه هرچه با منبع پیش بروید، اعتبار محتوا شما بیشتر خواهد شد و از این رو امکان وایرال شدن آن هم زیادتر میشود.
یکی از باورهای غلط درباره محتوا که ما زیاد می شنویم، این است که مخاطب حوصله محتوای طولانی را ندارد و هرچه محتوا کوتاه تر باشد، بهتر است! نتایج تحقیقات، دقیقاً خلاف این باور غلط را اثبات می کند. آمارها نشان می دهد که محتواهای طولانی تر در مقایسه با محتواهای کوتاه، حدود 77 درصد بیشتر ویروسی می شوند.
تیترهایی که شامل اعداد و علامت سوال باشند، توجه بیشتری جلب می کنند و بیشتر ویروسی می شوند. آمارها نشان می دهد تیترهای دارای عدد، 36 درصد بیشتر کلیک جذب می کنند:
محتوای ویروسی، محتوای خاصی نیست که از آسمان آمده باشد. هرچه محتوا ناب تر و اختصاصی تر بوده و به بررسی حل مشکلی بپردازد، احتمال وایرال شدن بالایی خواهد داشت. جدا از اینکه باید به انواع محتوای وایرالی دقت کنید، بهتر است که نکات تولید آن را هم بدانید. نکاتی که به شما در افزایش اشتراکگذاری کمک زیادی خواهد کرد.
بررسی تمام نکات فنی سایت از نظر اصول سئو و ارائه پیشنهادات اصلاحی
گزارش جستجوی کلمات کلیدی مشتریان و رقبای کسب و کار شما
تولید محتوای متنی با کیفیت متناسب با نیازهای کاربران شما
تجزیه و تحلیل لینک های رقبا و برنامه ریزی لینک سازی برای سایت شما
هنوز کسی نظر نداده!
میتونی اولین نفری باشی که به ما بگی نظرت درباره این یادداشت چیه؟
اگر سوالی هم داری، می تونی همینجا بپرسی. زود جواب میدیم!