تولید محتوای دیجیتال یا الکترونیکی چیست؟

آشنایی با تولید محتوای الکترونیکی در عصر رسانه های دیجیتال

شهر محتوا>مجله محتوا>بازاریابی محتوایی
تولید محتوای دیجیتال یا الکترونیکی چیست؟
ميلاد فرقان خواه|آخرین آپدیت: چهارشنبه، ۱۵ دی ۱۴۰۰|مدت زمان مطالعه: 12 دقیقه

از زمانی که تخصصی تحت عنوان تولید محتوا وارد حوزه‌های IT، دیجیتال مارکتینگ و بیزینس شده‌ است، می‌توان گفت دائما یا به صورت ماهانه، شاهد اضافه شدن شاخه‌های متعدد به آن و پیشرفت و توسعه‌اش هستیم. در مدتی کوتاه بخش‌هایی مانند تولید محتوای متنی، تولید محتوای تصویری، تولید محتوای دیجیتال، تولید محتوای الکترونیکی و عباراتی از این دست در بین صحبت‌های متخصصین گفته و شنیده می‌شد و زمان برای فراگیری تمام آن‌ها نسبت به سرعت رشد و توسعه ‌شان بسیار اندک بود.

از این رو در این مقاله قصد داریم شما را با تعریف دقیق و ماهیت حقیقی تولید محتوای دیجیتال یا تولید محتوای الکترونیکی آشنا کنیم و درباره اهمیت تولید محتوای الکترونیکی اطلاعاتی را در اختیارتان قرار دهیم.

محتوای دیجیتال چیست؟

محتوای دیجیتال

ابتدا لازم است بدانیم که محتوای دیجیتال چیست تا جلوتر درباره چگونگی تولید آن صحبت کنیم. برای اینکه بدانیم محتوای دیجیتال چیست نیز ابتدا لازم است بدانیم اصلا محتوا چیست و به چه مواردی گفته می‌شود؟

به طور کلی تمام آنچه که از دانسته‌ها، تجربیات، مشاهدات و ذهنیات ما خارج شده و برای دیگران جلوه‌ای شهودی و قابل درک پیدا می‌کند، محتوا نام دارد. این محتواها می‌توانند به اشکال گوناگونی به دیگران منتقل شوند؛ مثلا یک عکاس طبیعت گردی، تجربیات و مشاهدات خود را به صورت عکس‌های چاپ شده از طرق مختلف در معرض دید دیگران می‌گذارد و این یعنی او در حال تولید محتوا است.

به همین ترتیب یک نویسنده می‌تواند ذهنیات، دانش یا حتی تخیل خود را به صورت مکتوب در قالب یک کتاب درآورد و آن را از راه های مختلف در معرض مطالعه دیگران قرار دهد. این موضوع نیز به معنای آن است که او محتوایی را تولید کرده است. حال این محتواها بسته به این که از چه طریقی در اختیار دیگران قرار بگیرند و به آن‌ها منتقل شوند می‌توانند نام‌های گوناگونی داشته باشند. مثلا اگر آن نویسنده محتوای خود را به شکل نوشتاری در قالب یک کتاب یا مقاله در یک بلاگ یا مجله منتشر کند درواقع تولید محتوای متنی انجام داده است و اگر همان نویسنده کتاب خود را به صورت کتاب صوتی یا پادکست در اختیار دیگران بگذارد، در اصل تولید محتوای صوتی انجام داده است.

حال که متوجه شدیم تولید محتوا چیست و چگونه بسته به نوع انتقالی که دارد پسوندهای متعددی را از آن خود می‌کند، بهتر است ببینیم که منظور از تولید محتوای دیجیتال یا تولید محتوای الکترونیکی چیست؟ به طور حتم برای شما هم پیش آمده است که پرسشی را در موتور جست‌وجوی گوگل مطرح کرده و به دنبال پاسخ آن باشید. در چنین شرایطی بسته به پرسش شما و میزان افراد و سایت‌هایی که در زمینه آن پرسش، مطلبی را بیان و منتشر کرده باشند، تعداد صفحاتی با لینک‌های مشخص از سایت‌های مختلف برای شما به نمایش در می‌آیند.

فرقی نمی‌کند که شما چه عبارتی را در گوگل جست و جو کرده باشید؛ سوال هایی از قبیل:

  • نحوه خروجی گرفتن فایل صوتی از نرم افزار ادوبی پریمیر.
  • آموزش تهیه دسر تیرامیسو
  • چرا برنج شفته می‌شود.
  • ویدیوی آموزش تعمیر دوچرخه

و هر سوال دیگری که در جواب آن، مخاطب یک ویدیو، مقاله، کامنتی چند خطی، آموزش تصویری توسط عکس‌های مرحله به مرحله، فایل صوتی و مواردی از این دست قرار بگیرید.

هرچه که باشد اگر شما به محتوای مد نظرتان توسط یکی از راه‌های:

  1. لینک‌های گوگل
  2. پست‌های شبکه‌های مجازی مانند اینستاگرام
  3.  ویدیوهایی از سایت یوتیوب و سایر سایت‌های مشابه آن
  4. و مقالات درج شده در بلاگ‌ها و مجلات اینترنتی
  5. برنامه تلویزیونی

دست یابید، در واقع شما در حال روبه‌رو شدن با یک محتوای دیجیتال یا محتوای الکترونیکی هستید!

اهمیت تولید محتوای الکترونیکی

تولید محتوای دیجیتال اهمیت بالایی دارد

درواقع تولید محتوای دیجیتال یکی از مهمترین اقدامات لازم در راستای تحقق اهداف یک کسب و کار و یکی از ستون‌های اصلی استراتژی فروش و برندینگ محسوب می‌شود. اما دلیل این اهمیت در چیست؟

ارتباط مستقیم تولید محتوای دیجیتال با سئو!

از آنجایی که محتوای دیجیتال خوراک اصلی سئوی وبسایت یک کسب و کار به حساب می‌آید، هر قدر که تولید آن مستمر، برنامه‌ریزی شده و قوی باشد؛ بستر سئوی سایت نیز قدرتمندتر و غنی تر خواهد بود.

اما قوی و غنی بودن بستر سئوی سایت چه ارزشی برای یک کسب و کار دارد؟

ارتباط مستقیم سئوی سایت با برندینگ!

زمانی که وبسایت یک کسب و کار از نظر سئو قدرتمند ظاهر شود، در واقع به این معناست که در نتیجه جست و جوی بسیاری از پرسش‌های مخاطبین، پاسخ و محتوایی برای نمایش دارد. پس در حقیقت از نظر برندینگ، نامی خواهد بود که هر مخاطبی حتما در نتیجه جست و جوی مطلبی با آن برخورد کرده است. از این رو ممکن است حتی اگر مخاطب، نداند رسالت آن کسب و کار چیست و قبلا هرگز برای خرید محصول یا استفاده از خدماتی به آن مراجعه نکرده باشد، اما دست کم به دلیل آنکه بسیاری از مقالات و محتواهای جانبی منتشر شده توسط آن کسب و کار را مطالعه و مشاهده کرده است، نام برندش را در ضمیر ناخودآگاهش به همراه داشته باشد و این یعنی برندینگ به درستی محقق شده است.

اما تحقق یافتن برندینگ برای یک کسب و کار چه ارزشی دارد؟

ارتباط مستقیم برندینگ با فروش و سوددهی!

بدیهی است هر شخصی به عنوان یک فرد عادی در جامعه تمایل به استفاده از محصولات و خدماتی دارد که پیش‌تر بارها نامش را از دیگران شنیده است یا در فضاهای قوی مختلفی مانند گوگل دیده است. زمانی که برندینگ برای یک کمپانی به خوبی اجرا شود، مردم به صورت ناخودآگاه تمایل به تهیه محصولات یا بهره ‌برداری از خدمات آن مجموعه دارند و این یعنی فروش بیشتر و رسیدن به سود مدنظر آن کمپانی.

چگونه یک تولید محتوای دیجیتال اصولی و پرفایده انجام دهیم؟

مراحل تولید محتوای دیجیتال

ابتدا لازم است بدانیم که تولید محتوا یک عمل مستمر و به طور کلی یک فرآیند بی انتهاست. شاید بد نباشد بگوییم که تولید محتوای دیجیتال مثل نبض برای یک کسب و کار اینترنتی به حساب می‌آید. مهم است که برای حفظ نظم و دوام این نبض که منجر به سلامت و دوام کسب و کارمان می‌شود، یک برنامه ریزی دقیق، غنی و هدفمند داشته باشیم و جهت محقق شدن آن، تلاش و پشتکار به خرج دهیم.

چند نکته زیر ما را در راستای انجام یک تولید محتوای دیجیتال اصولی و ارزشمند راهنمایی می‌کند.

 هدف از تولید محتوای دیجیتال برای شما چیست؟

از خود بپرسید که قصد دارید با عمل تولید محتوای دیجیتال چه هدفی را جامه عمل بپوشانید. اما لطفا به این پرسش اینگونه پاسخ ندهید: « می‌خواهم برندم را به شهرت رسانده و در پی آن درآمد مطلوبی کسب کنم!»

زیرا این یک پاسخ کلی است و خود شما نیز با شنیدن آن پی به جزئیات امر نمی‌برید. مانند این است که شخصی بگوید هدف من از زندگی رسیدن به خوشبختی است! چطور می‌توان این پاسخ کلی را تجسم کرد و به دنبالش آن را عملی کرد؟ به طور قطع از آن شخص خواهند پرسید چه چیز به تو احساس خوشبختی می‌دهد؟ تا به این ترتیب بتوانند خواسته و هدف او را بهتر درک کرده و جزئیاتش را دریابند.

از این رو شما نیز بهتر است به جای ارائه یک پاسخ کلی مانند رسیدن به درآمد و شهرت، پاسخی جزئی تر و عملی تر را بیان نمایید؛ برای مثال بگویید که هدفتان از تولید محتوای دیجیتال این است که مردم در پاسخ به چه سوالاتی با محتوای تولید شده توسط شما رو به رو شوند؟

بیایید برای درک بهتر این موضوع یک مثال ساده بیان کنیم:

اگر شما صاحب یک کمپانی تولید کننده آبلیمو باشید، به احتمال زیاد قصدتان از تولید محتوای دیجیتال، انتقال تمام دانستی‌ها درباره فواید و مضرات آبلیمو به مخاطبین و آشنایی آن‌ها با انواع مصارفی است که می‌توانند از آبلیمو در آن بهره گیرند. زمانی که شما به این شفافی به پرسش «هدف شما از تولید محتوای دیجیتال چیست؟» پاسخ می‌دهید، میلیون‌ها ایده و هدف کوچکتر در ذهنتان نقش می‌بندد.

وقتی که هدف انتقال تمام دانستی‌ها پیرامون آبلیمو به مخاطب باشد، شما خیلی بهتر می‌توانید تصمیم بگیرید که برای محقق شدن این هدف چه کارهایی لازم است؛ این تصمیم گیری آسان و شفاف را با زمانی مقایسه کنید که هدف شما از تولید محتوای دیجیتال، رسیدن به درآمد عالی باشد؛ آیا با خواندن این جمله کلی و گتگ می‌توانید به درستی متوجه شوید که برای تحقق این هدف چه کارهایی باید انجام دهید؟

هدف هرگز گول نمی‌خورد!

حال که متوجه شدید هدف از تولید محتوای دیجیتال برای کسب و کار شما چیست، بهتر است به هدف به چشم یک انسان که درک و شعور دارد بنگرید! به این ترتیب همواره به یاد خواهید داشت که این انسان گول نمی‌خورد و اگر وسایل و لوازم کارش فراهم نباشد به هیچ وجه نمی‌تواند در راستای محقق شدن، کارساز واقع شود.

در مثال قبلی، هدف برای یک تولید کننده آبلیمو، انتقال اطلاعات و دانستنی‌هایی پیرامون محصول آبلیمو بود؛ به این ترتیب کلیه محتواهایی که برای محقق شدن این هدف تولید می‌شوند در واقع ابزاری برای اجرایی شدن پروژه هستند که شما از هدف توقع دارید. از این رو باید کیفیت این ابزارها را با دقت بررسی کنید. به بیان ساده تر باید برای آن که هدف بتواند محقق شود و به واسطه تحقق یافتنش، چشم اندازی که از ابتدای پروژه در نظر داشتید را برایتان خلق نماید، محتواهایی با بالاترین کیفیت ممکن تولید نمایید.

پس اگر قصدتان این است که تمام اطلاعات پیرامون آبلیمو را به مخاطبین خود منتقل سازید، پس از آنکه محتوایی را تولید کردید، منتشرش نکنید، ابتدا یکبار خود به طرزی غیر متعصبانه و بی‌طرف، مخاطب آن محتوا قرار بگیرید و ببینید آیا واقعا پس از دریافت آن اطلاعات چیزی به دانسته‌های شما اضافه شد یا این محتوا صرفا به جهت رفع تکلیف تولید شده بود؟

بسنجید و بررسی کنید که آیا آنچه در این محتوا عنوان شد، واقعا در زندگی شما کارساز و قابل اجرا است یا فقط دسته اطلاعات غیر منسجم و بی‌هدف است که حالتی گنگ و بلاتکلیف دارد؟

محتوا کجا و برای چه کسانی رونمایی شود؟

فرض کنید که شما به عنوان همان تولید کننده آبلیمو، محتوای بسیار ارزشمند و کارآمدی را که از کیفیت بسیار بالایی برخوردار است تهیه و تولید کرده‌اید. حال چه اتفاقی میفتد اگر شما از این محتوا در یک پیج تعمیر اتومبیل رونمایی کنید؟ اگر آن را در معرض دید مخاطبینی که به دنبال ثبت نام کلاس‌های موسیقی هستند قرار دهید چه؟ نظرتان درباره انتشار این محتوای ارزشمند در یک بلاگ جرائم خانوادگی چیست؟ این پرسش‌ها خود به تنهایی گواهی می‌دهند که مهم است کجا، از چه طریقی و برای چه کسانی محتوای خود را به نمایش درآورید.

شما به دنبال انتقال اطلاعات به چه کسانی هستید؟ مردانی که در تعمیرگاه‌ها به دنبال بهترین روغن موتور برای خودروی خود می‌گردند؟ یا زنان خانه‌داری که برای فرزندان خود سالم‌ترین مواد غذایی را می‌خواهند؟ مردان و زنانی که در صنعت آشپزی به صورت حرفه‌ای فعالیت می‌کنند و یا کلیه افرادی که در حوزه کاری یا زندگی شخصی خود به هر نحوی احتمال نیاز به مصرف آبلیمو را دارا هستند؟

آن مکان‌های درست را شناسایی کنید و بررسی نمایید که مخاطبین شما در چه صفحات اجتماعی حضور دارند.

مثلا برای مثال آبلیمو، مخاطبین افراد حقیقی یا حقوقی هستند که احتمال حضورشان در اینستاگرام بسیار زیاد است، پس از محتواهای خود در فضای اینستاگرام رونمایی کنید.

اما اگر تولید کننده روغن موتور هستید، احتمالا اگر مقالات آموزشی گوگل را پوشش دهید بهتر بتوانید در برابر چشمان مخاطبین خود قرار بگیرید، زیرا احتمال آنکه مردان یا زنان تعمیرکار یا حتی افراد حقیقی دارای اتومبیل در گوگل پرسشی پیرامون روغن موتور را عنوان کنند، بسیار بیشتر از احتمال گشتن این افراد در اینستاگرام به دنبال روغن موتور است.

قبل از آنکه مخاطبین سوالی بپرسند، پاسخ را آماده کنید!

برای درک بهتر این نکته‌ها، پیرو همان مثال پیشین، دریابید که مخاطبین شما ممکن است چه سوالاتی در خصوص آبلیمو از گوگل بپرسند، پس پاسخ آن سوالات را تولید کرده و از پیش در سایت یا مجله خود قرار دهید تا به وقتش در برابر چشمان پرسشگر مخاطبین خود از طریق گوگل قرار گیرید.

کلام پایانی

طبق آماری منتشر شده توسط مجله HubSpot، 47% از خریداران و مشتریان یک کمپانی، ابتدا و پیش از آنکه با خود کمپانی آشنا شوند و اصلا بدانند که آن کمپانی و آن برند چه محصولی تولید می‌کند یا چه خدمتی ارائه می‌دهد، با 2 الی 3 مورد از محتواهای دیجیتال منتشر شده توسط آن کمپانی آشنا شده‌اند.

این آمار خود بیانگر اهمیت تولید محتوای دیجیتال برای یک کسب و کار است.

miladforghankhah
نوشته شده توسط

ميلاد فرقان خواه

سلام اسم من میلاد و نام خانوادگیم فرقان خواه (Forghan Khah) هستش؛ متولد 25 اردیبهشت ماه سال 1365. خودم نه تنها با نام خانودگیم هیچ مشکلی ندارم؛ کلی هم باهاش حال می کنم! اما نمی دونم...

خدمات شهر محتوا
تولید محتوا
تولید محتوا

محتوایی فراتر از انتظار مخاطب شما که از هوش مصنوعی قدرت می‌گیرد

آنالیز سئو
مشاوره سئو و دیسکاور

راهبری تیم سئو و محتوای سازمان شما توسط میلاد صفائی

تحقیق کلمات کلیدی سئو
تحقیق کلمات کلیدی

گزارش جستجوی کلمات کلیدی مشتریان و رقبای کسب و کار شما

مشاوره لینک سازی
خوشه‌بندی کلمات کلیدی

دسته‌بندی معنایی کلمات کلیدی بر اساس مشابهت هدف جستجو