تقویم محتوا چیست؟

آشنایی با تقویم تولید محتوا + دانلود رایگان 6 نمونه تقویم محتوای آماده

تعریف تقویم محتوا

تقویم محتوا، برنامه زمان بندی شده برای تولید و انتشار محتواست که باعث سازماندهی کلیه اقدامات بازاریابی محتوایی می شود. تقویم محتوا به ما کمک می کند تا محتوای کسب و کار خود را مطابق با برنامه ها و استراتژی های تدوین شده، تولید کنیم و طبق برنامه زمان بندی شده، منتشر کنیم.

استراتژیست های محتوا، تمام روزهای کاری خود را با تقویم محتوا می گذرانند.

نمونه تقویم محتوا فارسی

می توان گفت تقویم محتوا، عملیاتی ترین قسمت از برنامه محتوایی و استراتژی محتواست که تمامی راهکارهای اجرایی رسیدن به اهداف استراتژی محتوا را به صورت زمان بندی شده، مستند می کند.

دانلود رایگان 5 نمونه تقویم محتوا

مقایسه تقویم سردبیری با تقویم محتوا

پایگاه convince & convert معتقد است ما باید 2 تقویم برای تولید محتوا داشته باشیم:

  1. تقویم سردبیری یا تقویم استراتژی (Editorial Calendar)
  2. تقویم محتوا یا تقویم اجرایی (Content Calendar)

گاهی به اشتباه، این دو مفهوم به جای یکدیگر به کار می روند، اما باید دقت داشته باشیم که هر یک از آن ها کاربرد متفاوتی دارد و یک برنامه جامع محتوایی، به هر دو نوع تقویم نیازمند است.

مقایسه تقویم سردبیری با تقویم محتوا
  • تقویم سردبیری یا Editorial Calendar (همانطور که از اسم آن هم مشخص است)، از فضای انتشارات سنتی وارد حوزه بازاریابی محتوایی شده است. در تقویم سردبیری، چهارچوب های موضوعی سطح بالا و موضوعات مهم و اصلی برای مدت «یک سال» برنامه ریزی می شود. می توان گفت در واقع تقویم سردبیری محصول و ثمره استراتژی محتوا و اولین گام برای اجرای آن است.
  • تقویم محتوا یا Content Calendar سطح اجرایی تر و عملیاتی تری را در بر می گیرد. جزییات بیشتری از برنامه بازاریابی محتوایی باید در تقویم محتوا ثبت شود. در حالی که تقویم سردبیری، به مسائل استراتژیک تری می پردازد. یعنی اگر تقویم سردبیری را «برنامه ریزی استراتژیک محتوای یک کسب و کار» بدانیم، تقویم محتوا به معنای «برنامه ریزی عمیاتی» خواهد بود. در تقویم محتوا مشخص می کنیم که «چه محتوایی»، «توسط چه کسی»، «در چه بازه زمانی»، «برای چه موضوعی» تولید شود و «در چه زمانی»، «در کدام رسانه» منتشر شود. بازه های زمانی در تقویم محتوا لازم نیست مثل تقویم سردبیری، یک ساله باشد. بلکه به دلیل جزیی تر بودن برنامه در تقویم محتوا، بازه های زمانی هم باید کوتاه تر باشد. تقویم محتوا را می توان برای بازه های یک ماهه یا یک هفته ای تنظیم کرد.

چرا باید تقویم محتوا داشته باشیم؟

داشتن تقویم در بازاریابی محتوایی، کارکردهای ارزشمندی دارد که باعث می شود به شما توصیه کنیم هرگز از آن غافل نشوید. بدون تقویم، سازماندهی و نظام مشخصی برای اجرای استراتژی محتوا وجود ندارد و کارها به صورت پراکنده انجام خواهد شد و نظارتی هم بر اجرای استراتژی امکان پذیر نخواهد بود.

می توان گفت داشتن تقویم برای تولید محتوا، مزیت های زیر را دارد:

  1. چشم انداز زمانی موفقیت ها، مشخص می شود.
  2. تولید محتوا مطابق زمان بندی انجام می شود.
  3. مدیریت بودجه محتوا ساده تر خواهد شد.
  4. از تولید محتوای بی هدف و اتلاف منابع مالی جلوگیری می شود.
  5. از تولید و انتشار محتوای مشابه و تکراری جلوگیری می شود.
  6. توقعات تیم برای رسیدن به اهداف، منطقی خواهد شد.
  7. امکان نظارت بر روند اجرای برنامه محتوایی فراهم می شود.
  8. امکان ارزیابی عملکرد و بازدهی برنامه محتوایی فراهم می شود.
  9. کارآیی و اثربخشی فعالیت های تیم محتوا، افزایش می یابد.
  10. بین اعضای تیم، همکاری و هم افزایی ایجاد می شود.
  11. می توان در بازه های زمانی مشخصی، برنامه را مورد بازبینی و اصلاح قرار داد.
ضرورت و اهمیت تقویم محتوا

تعیین فرم محتوا در تقویم محتوا

انتخاب فرم برای محتوا، بستگی به برنامه بازاریابی محتوایی شما دارد. شما می توانید برای تعامل عمیق با مخاطب، در فرم های متنوع زیر محتوا تولید کنید:

تولید محتوای متنی

تولید محتوای متنی

گوگل عاشق متن های با کیفیت است و محتوای متنی، هسته اصلی سئو به شمار می رود. کاربران هم با مطالعه محتوای متنی ارزشمند، به برند شما علاقه مند می شوند. فرمت های مختلفی برای محتوای متنی وجود دارد. مثل یادداشت های بلاگ، معرفی محصول، محتوای صفحات فرود (لندینگ پیج)، محتوای تجربه کاربری (UX Content)، کتاب الکترونیک (eBook)، رپورتاژ آگهی، خبر، وایت پیپر، شعارهای تبلیغاتی و...

تولید محتوای صوتی

تولید محتوای صوتی

منظور ما از محتوای صوتی، صداهایی که در ویدیوها استفاده می شود، نیست. محتوای صوتی بدون تصویر، مثل کتاب های صوتی و پادکست ها، به این دلیل که در همه حال قابل استفاده هستند و نیازی به تماشای صفحه برای مطالعه متن یا مشاهده ویدیو ندارند، به سرعت در حال رشد و جلب توجه هستند و هر روز هم توسعه بیشتری پیدا می کنند.

تولید محتوای تصویری

تولید محتوای تصویری

محتواهای تصویری یا ویژوال از اهمیت ویژه ای در بازاریابی محتوایی برخوردار هستند، که هر چه دیده بیند، دل کند یاد! پتانسیل بالای انتقال مفهوم و جلب توجه و به یاد سپاری، باعث می شود که محتوای تصویری هیچ جایگزینی نداشته باشد. از مهم ترین فرمت های محتوای ویژوال، می توان به عکس، نمودار، اینفوگرافیک، اسلاید، تصویرسازی و اسکرین شات اشاره کرد.

تولید محتوای ویدیویی

تولید محتوای ویدیویی

ویدیو یکی از جذاب ترین و اثرگذارترین فرمت های محتوای تصویری یا ویژوال است که می توان آن را جداگانه طبقه بندی کرد. همین تمایز باعث شده سایت یوتیوب ماهیانه بیش از 30 میلیارد بازدید داشته باشد! کلیپ ها و تیزرهای تبلیغاتی، موشن گرافیک، استاپ موشن، ویدیوهای آموزشی، مصاحبه ها، مستندها، وبینارها، و حتی فیلم های سینمایی، تعدادی از انواع محتواهای ویدیویی هستند.

آموزش گام به گام طراحی تقویم محتوا

تدوین یک تقویم محتوای حرفه ای و موثر، مستلزم رعایت نکات زیادی است که ممکن است مبهم و گیج کننده باشد. در اینجا مراحل طراحی تقویم محتوا را قدم به قدم ذکر کرده ایم تا راه ساده تری پیش رو داشته باشید:

1) از ارزیابی عملکرد محتوای موجود شروع کنید

پیش از آن که به برنامه ریزی برای تولید و انتشار محتواهای آینده خود بپردازید، عملکرد محتواهایی که در گذشته تولید و منتشر کرده اید را بررسی کنید. ارزیابی عملکرد محتوای فعلی می تواند ایده های زیادی برای «بهینه سازی وضع موجود» و «برنامه ریزی برای آینده» به شما بدهد. بررسی کنید که کدام محتواها، به چه دلایلی، بیشترین بازدهی را داشته اند. این محتواهای موفق، می توانند الگوی مناسبی برای تولید محتواهای ارزشمند در آینده باشند. همچنین بررسی کنید که کدام محتواها، به چه دلایلی، کمترین بازدهی را داشته اند. محتواهای ناموفق، اولاً فرصت اصلاح و بهینه سازی به شما می دهند و ثانیاً از دلایل شکست این محتواها می توانید برای جلوگیری از اتلاف منابع مالی در آینده بهره بگیرید.

ارزیابی محتوای موجود

2) اهداف بازاریابی محتوایی را مشخص کنید

از خود بپرسید که «چرا می خواهید محتوا تولید کنید؟». آیا به دنبال افزایش بازدید سایت هستید؟ آیا قصد دارید مشتریان فعلی را قانع کنید تا محصولات شما را خریداری کنند؟ آیا هدف شما افزایش اعتماد مشتریان است؟ یا می خواهید وفاداری مشتریان را افزایش دهید؟ شاید هم به دنبال کاهش نرخ خروج کاربران از سایت خود هستید.

در هر صورت، برنامه محتوایی شما باید هدفمند باشد. دوره زمانه «تولید محتوا برای تولید محتوا» گذشته است! هر محتوا باید هدف مشخصی را دنبال کند. اهداف کسب و کار خود را مشخص کنید تا برای دستیابی به هر یک از آن اهداف، محتواهای مشخصی را تولید کنید.

3) با تحقیق کلمات کلیدی، موضوعات محتوایی را تعیین کنید

ایده پردازی ذهنی برای تولید محتوا، لازم است اما کافی نیست. شما نمی توانید همه کلمات کلیدی و موضوعاتی که کاربران در ارتباط با کسب و کار شما جستجو می کنند را حدس بزنید. برای طراحی یک تقویم محتوای هدفمند، نیاز به آمار و اطلاعات دقیق از نحوه جستجوی کاربران و همچنین آمار کلیدواژه های پربازده رقبای خود دارید. تحقیق کلمات کلیدی به شما کمک می کند که هم کاربران خود را بهتر بشناسید و هم اطلاعات ارزشمندی از دلایل موفقیت رقیبان خود به دست آورید.

تحقیق کلمات کلیدی برای تدوین تقویم محتوا

وقتی که بدانید کاربران شما دقیقاً چه کلیدواژه هایی را در گوگل جستجو می کنند و رقبای شما از کدام کلمات کلیدی بازدید بیشتری جذب می کنند، بهتر می توانید زمان بندی برنامه محتوایی خود را در تقویم محتوا اولویت بندی کنید.

4) کانال های انتشار محتوا (رسانه ها) را مشخص کنید

تقویم محتوای خود را به سایت و بلاگ محدود نکنید. متناسب با اهداف کسب و کار خود، رسانه های مختلف را بررسی کنید و «کانال هایی که بیشترین جمعیت از مخاطبان شما را پوشش می دهند» را تشخیص دهید. شناسایی نیازها و رفتارهای مخاطبان، به شما کمک می کند که بفهمید آن ها وقت خود را بیشتر در کدام یک از رسانه ها صرف می کنند. مناسب ترین رسانه ها را مورد هدف قرار دهید و در تقویم محتوا، برای تولید مناسب ترین محتوا برای آن رسانه ها، برنامه ریزی کنید. سعی کنید از انتشار محتوای مشترک در همه شبکه های اجتماعی پرهیز کنید و برای هر رسانه، برنامه ای متناسب با فضای همان رسانه تدارک ببینید.

5) فرم های محتوا را انتخاب کنید

به تولید محتوای متنی اکتفا نکنید. تقویم محتوای شما باید ترکیبی از فرم های مختلف محتوایی را برای ذائقه مخاطبین مختلف در نظر گرفته باشد. هر یک از انواع فرم های محتوا، کارکرد متمایزی در رسیدن به اهداف شما خواهد داشت. ضمن این که هر رسانه ای، فرم ویژه خود را می طلبد. اگر Pinterest یا Instagram را به عنوان رسانه انتخاب کرده اید، طبیعی است که به محتواهای تصویری (عکس، اینفوگرافیک و...) بیشتر نیاز دارید. برای رسانه ای مثل توئیتر، باید متن های کوتاه اما بسیار جذاب تولید کنید. برای وبلاگ سایت خود و پلتفرم هایی مثل Medium و Virgool باید محتواهای متنی طولانی تری تهیه کنید. برای حضور در رسانه های صوتی مثل Castbox و Apple Podcast و شنوتو، نیاز به تولید پادکست دارید. تولید محتوای ویدیویی برای آپارات و یوتیوب را هم در نظر داشته باشید.

6) تصمیم بگیرید که روزانه چند محتوا منتشر شود؟

نظم و استمرار در اجرای برنامه محتوایی بسیار مهم است. هم گوگل و هم کاربران، ترجیح می دهند که شما طبق یک برنامه منظم، به صورت مستمر تولید محتوا کنید و رسانه خود را به روز نگه دارید. هیچ عدد مشخصی برای تولید محتوای روزانه را نمی توان برای همه کسب و کارها تجویز کرد. این که روزانه چند محتوا منتشر کنید، بستگی مستقیم به محدودیت های شما و اهداف کسب و کارتان دارد. ولی این نکته را در نظر بگیرید که هرگز نباید کیفیت را فدای کمیت کنید. یک محتوای با کیفیت و هدفمند می تواند بازدهی به مراتب بیشتری نسبت به ده ها محتوای بی کیفیت و بی هدف داشته باشد. پس با بررسی همه جوانب، در تقویم محتوا مشخص کنید که روزانه چند محتوا در کدام رسانه ها باید منتشر شوند.

نمودار گانت در زمان بندی تقویم محتوا

در زمان بندی تولید و انتشار، هم پوشانی انجام کارها را به روش گانت چارت در نظر بگیرید.

7) برای بازنشر محتواهای قبلی برنامه ریزی کنید

بازنشر محتوا می تواند به دلایلی مثل «هدف گیری مجدد مخاطبان قبلی»، «اطلاع رسانی به مخاطبان جدید»، «حضور در رسانه ای متفاوت» و... انجام شود. یک محتوا که قبلاً تولید شده، می تواند در بازه های زمانی مشخصی، در رسانه های متفاوتی مجدداً منتشر شود و بازدهی بیشتری کسب کند. اما توجه کنید که اولاً محتوای شما محدود به بازه زمانی مشخصی نبوده باشد و تاریخ انقضای آن نگذشته باشد، ثانیاً محتوا را با رسانه و مخاطبان جدید آن تطبیق دهید و فرم مناسبی برای بازنشر آن انتخاب کنید.

8) انعطاف پذیری لازم برای تولید محتواهای ترند را در نظر بگیرید

موضوعات ترند در تقویم محتوا

این که همه چیز از قبل برنامه ریزی شده باشد و در تقویم محتوا ثبت شده باشد، برای تولید محتواهای موضوعی مناسب است. اما لازم است تقویم محتوای شما به اندازه کافی برای گنجاندن محتواهای مربوط به موضوعات داغ روز و ترندها، انعطاف پذیری داشته باشد. با استفاده از Google Trends و هشتگ های فعال در شبکه های اجتماعی، موضوعات روز را شناسایی کنید و آن ها را در برنامه محتوایی خود به کار بگیرید. تدوین تقویم محتوا نباید شما را از مسائل روز غافل کند و کسب و کار شما را در یک چهارچوب بسته و ثابت، محدود کند.

9) برای هر محتوا، دعوت به اقدام مشخصی تعیین کنید

دعوت به اقدام (Call to Action) همان ابزاری است که «مخاطب» را به «مشتری» تبدیل می کند. جذب بازدید کننده با تولید محتوا، کافی نیست. شما باید بتوانید بازدیدکنندگان خود را به سمت خرید محصولات یا سفارش خدمات هدایت کنید. پس هر محتوایی که تولید می کنید، باید کاربران را به اقدام مشخصی دعوت کند. مثلاً می توانید کاربران را تشویق کنید که اطلاعات تماس خود را در اختیار شما قرار دهند یا محصول مشخصی را خریداری نمایند. در غیر این صورت، بازدهی محتوای شما مطلوب نخواهد بود و هزینه ای که بابت تولید محتوا صرف می کنید، بی نتیجه خواهد بود. اگر با تکنیک های بهینه سازی نرخ تبدیل (Conversion Rate Optimization) آشنایی ندارید، پیشنهاد می کنیم حتماً در این باره بیشتر مطالعه کنید.

10) ابزارهای تدوین تقویم محتوا را انتخاب کنید

تقویم محتوا باید به صورتی تهیه شود که به راحتی قابل ویرایش، اشتراک گذاری بین اعضای تیم و نظارت و ارزیابی باشد. امکانات اکثر این ابزارها تقریباً مشابه است. پس باید ابزاری را برای ثبت اطلاعات تقویم محتوا انتخاب کنید که تیم محتوایی شما آن را ترجیح می دهند و تعامل بهتری بین اعضای تیم برقرار می کند. نرم افزار اکسل (Excel)، گوگل شیت (Google Sheets) و تقویم گوگل (Google Calendar) مرسوم ترین ابزارها برای تدوین تقویم محتوا هستند. افزونه Editorial Calendar هم برای سایت های وردپرس قابل استفاده است.

11) ابزارهای مدیریت تیم محتوا را انتخاب کنید

مدیریت تیم با اسکرام

پس از انتخاب ابزار «تدوین و ثبت» تقویم محتوا، لازم است ابزار مناسبی برای «مدیریت» تقویم محتوا انتخاب کنید. ابزاری که ارجاع کارها بین اعضای تیم و همچنین امکان ارزیابی و نظارت بر وضعیت هر یک از کارها را برای شما فراهم کند. نرم افزارهای مدیریت پروژه مثل تسکولو، Trello و Asana می توانند گزینه های خوبی برای این منظور باشند. در اینجا هم لازم است ابزاری را انتخاب کنید که اعضای تیم شما با آن راحت تر هستند.

12) نویسندگان و تیم تولید محتوا را مشخص کنید

تعیین این که «چه محتوایی» برای «چه رسانه ای» در «چه زمانی» تولید شود، کافی نیست. شما باید دقیقاً مشخص کنید که هر محتوا «توسط چه کسی» تولید شود. هر تولید کننده ای برای تولید هر محتوایی شایسته نیست. شما به عنوان استراتژیست محتوا باید بهترین تولید کننده را برای تولید هر محتوا انتخاب کنید. کسی که با فضای کاری اینستاگرام آشنایی کامل دارد و یک گرافیست خوب است، لزوماً نویسنده خوبی برای وبلاگ شما نیست. محدودیت های زمانی هر تولید کننده را هم در نظر بگیرید و پیش از درج نام تولید کننده در کنار هر محتوا، بررسی کنید که آیا تولید کننده مورد نظر توانایی تولید و تحویل میزان محتوای مورد نظر شما در زمان تعیین شده را دارد یا خیر. شاید لازم باشد از چندین تیم تولید محتوا به صورت موازی استفاده کنید تا زمان بندی تقویم محتوای شما به درستی پیش برود.

13) وضعیت اجرای تقویم را بررسی کنید

اصلاً ما تقویم محتوا تهیه می کنیم که بتوانیم همه چیز را زیر نظر بگیریم و به خوبی نظارت کنیم! پس اگر ارزیابی عملکرد نباشد، عملاً تقویم محتوا بخش مهمی از کارایی خود را از دست می دهد. وظیفه استراتژیست محتوا فقط تعیین «بایدها» نیست. بلکه باید بر روند اجرای برنامه هم نظارت کند و یا ناظر پروژه را مشخص کند. آیا محتواها در زمان مقرر تولید شده اند؟ آیا انتشار به درستی انجام شده؟ میزان نرخ تبدیل محتواها چقدر به پیش بینی ها نزدیک بوده؟ چند درصد محتواهایی که منتشر شده، بازدهی مناسبی نداشته اند؟ کدام رسانه ها بیشترین بازدهی را برای کسب و کار ما داشته اند؟ کدام یک از اعضای تیم یا پیمانکاران خارجی تولید محتوا، در زمان بندی تحویل محتواها تأخیر دارند یا کیفیت محتوای آن ها مناسب نیست؟ این ها سوالاتی هستند که در مرحله ارزیابی عملکرد تقویم محتوا باید پرسیده شوند و پاسخ های آن ها نیز ثبت شود. پاسخ این سوالات می تواند باعث بازنگری و تغییر در تقویم محتوا شود.

نظر متخصصان درباره تقویم محتوا

Ann Smarty

آن اسمارتی

صرفاً تعیین زمان انتشار محتوا کافی نیست، بلکه نحوه همکاری تیم و مراحل آنالیز عملکرد محتوا نیز باید در تقویم محتوا ثبت شود.

Brian Dean

برایان دین

اگر تولید محتوا برای شما یک سرگرمی بی هدف است، شما نیازی به تقویم محتوا ندارید!

lindsay kolowich

لیندسای کولوویچ

تقویم محتوا، با سازماندهی برنامه انتشار، به شما کمک می کند بر زمان بندی تولید و عملکرد تیم محتوا نظارت کنید.

Neil Patel

نیل پتل

من به شما قول می دهم که از نتایج به کار گیری یک تقویم محتوا، شگفت زده خواهید شد.

سوالات متداول درباره تقویم محتوا

سوالات متداول درباره تقویم محتوا
تقویم محتوا شامل چه مواردی است؟

در تقویم محتوا باید هدف محتوا، موضوعات، عناوین محتواها، زمان انتشار، رسانه مورد نظر برای انتشار محتوا، مخاطب هدف، تیم تولید محتوا، دعوت به اقدام (CTA)، وضعیت محتوا و کلیه جزییات مربوط به فرایند تولید تا انتشار محتوا، ثبت شود.

تدوین تقویم محتوا با چه ابزارهایی انجام می شود؟

متناسب با برنامه سازمانی خود، می توانید از نرم افزارهایی مثل اکسل و گوگل شیت یا نرم افزارهای مدیریت پروژه مثل ترلو و آسانا استفاده نمایید.

تقویم محتوا چه ضرورتی دارد؟

بدون تقویم محتوا، برنامه ریزی، مدیریت و نظارت بر فرایند تولید و انتشار محتوا، امکان پذیر نیست و نمی توان عملکرد برنامه محتوایی را به خوبی ارزیابی کرد.

تقویم محتوا برای چه بازه زمانی باید نوشته شود؟

تقویم سردبیری برای بازه های زمانی بلندمدت (مثلاً یکساله یا 6 ماهه) نوشته می شود تقویم اجرایی محتوا برای بازه های زمانی کوتاه تر (مثلاً 3 ماهه یا 1 ماهه) نوشته می شود.

روزانه حداقل و حداکثر چند محتوا باید تولید و منتشر شود؟

هیچ استاندارد و محدودیت مشخصی برای تعداد محتوا وجود ندارد. اهداف و محدودیت های کسب و کار شماست که محدودیت های محتوایی را تعیین می کند.

آیا شهر محتوا، خدمات تدوین تقویم محتوا ارائه می دهد؟

در حال حاضر، تدوین تقویم محتوا در لیست خدمات شهر محتوا نیست، اما ممکن است در آینده این سرویس ارائه شود.

نظرات شما
Mahdi

Mahdi:

فرقش با استراتژی چیه؟! مگه توی استراتژی محتوا هم نباید همین کارها رو بکنیم؟

پاسخ دهید

شهر محتوا

شهر محتوا:

سلام. در تقویم محتوا، تمرکز بر «زمان بندی» در تولید و انتشار محتواست. در حالی که استراتژی بر «هدف گذاری» و «تعیین روش های رسیدن به اهداف تعیین شده» تمرکز دارد. برای مطالعه بیشتر به صفحه استراتژی محتوا مراجعه کنید: https://shahremohtava.com/landing/content-strategy

پاسخ دهید

خدمات شهر محتوا
تولید محتوا
تولید محتوا

محتوایی فراتر از انتظار مخاطب شما که از هوش مصنوعی قدرت می‌گیرد

آنالیز سئو
مشاوره سئو و دیسکاور

راهبری تیم سئو و محتوای سازمان شما توسط میلاد صفائی

تحقیق کلمات کلیدی سئو
تحقیق کلمات کلیدی

گزارش جستجوی کلمات کلیدی مشتریان و رقبای کسب و کار شما

مشاوره لینک سازی
خوشه‌بندی کلمات کلیدی

دسته‌بندی معنایی کلمات کلیدی بر اساس مشابهت هدف جستجو