بازاریابی محتوایی: هزینه کمتر، سود بیشتر

مزایای بازاریابی محتوا نسبت به سایر روش های بازاریابی

شهر محتوا>مجله محتوا>محتوا
بازاریابی محتوایی: هزینه کمتر، سود بیشتر
مصطفی عرب|آخرین آپدیت: شنبه، ۴ دی ۱۴۰۰|مدت زمان مطالعه: 14 دقیقه

 بازاریابی محتوایی به عنوان یکی از مهم‌ترین شیوه ‌های بازاریابی شناخته می‌شود که زیر مجموعه بازاریابی دیجیتال (Digital Marketing) محسوب می‌شود. با این حال، تولید محتوا نباید با بازاریابی محتوایی اشتباه گرفته شود؛ چرا که بازاریابی محتوایی شامل استراتژی مشخصی است و محتوا به تنهایی نمی‌تواند منجر به جذب مشتری شود. پس با این توصیف، فرق بین محتوا و بازاریابی محتوا چیست؟

تفاوت بین محتوا و بازاریابی محتوایی

یکی از اشتباهات رایج در زمینه بازاریابی محتوا، این است که بسیاری افراد، تولید محتوا را با بازاریابی محتوایی یکسان می‌دانند. یک پست وبلاگ، یک کتاب الکترونیک، محتوای اینستاگرام یا سایر محتواها و روش‌های تبلیغات محتوایی، به تنهایی به معنای بازاریابی محتوایی نیستند؛ همچنین بازاریابی همراه با محتوا با بازاریابی محتوایی یکسان نیست. مثلا یک متن تبلیغاتی نمی‌تواند به عنوان بازاریابی محتوایی شناخته شود چرا که باید دارای یک هدف مشخص باشد و در مسیر استراتژی محتوا حرکت کند. به این معنی که اگر متنی را تولید می‌کنید، باید مقصد مشخصی را برای آن در نظر بگیرید که خواننده از محتوای شما به آن سو حرکت کند.

تعریف بازاریابی محتوایی بازاریابی محتوایی یک رویکرد استراتژیک بازاریابی است که بر «تولید و توزیع محتوای ارزشمند، مرتبط و مستمر برای جذب و حفظ مخاطب مشخص» تمرکز دارد و در نهایت باعث اقدامات سودآور از سوی مشتری می شود. بازاریابی محتوایی به معنای جذب یک مخاطب به یک مقصد مشخص است که شما آن را برای اهداف خود در مسیر بازاریابی شرکت‌تان ساخته‌اید و دارا هستید.

تفاوت محتوا و بازاریابی محتوایی

یکی دیگر از مشکلات رایج در زمینه تولید محتوا برای کسب و کارها، این است که اغلب محتواهای برای هدف درستی تولید نمی‌شود. در واقع، بسیاری از بازاریابان به تولید محتوا می‌پردازند، تنها به این دلیل که کسی از آنها خواسته تا این کار را انجام دهند. یا اینکه تولید محتوا صرفا برای یک محصول یا یک برند صورت می‌گیرد. و در این جا هدف اصلی نادیده گرفته می‌شود که آن، تولید محتوا بر اساس نیاز مشتریان است. محتوایی که برای نیاز مشتری تولید شده باشد، مخاطبان هدف را جذب می‌کند و با ایجاد تعامل، منجر به خرید محصول می‌شود. پس نکته اصلی در این زمینه، تولید محتوا بر اساس نیاز مشتریان است؛ نه صرفا برای فروش. با در نظرگرفتن نیاز مخاطب و تولید محتوا بر اساس آن، می‌توانید هم برندسازی انجام دهید و هم محصول خود را به فروش برسانید؛ در عین حال که بین شرکت و مشتری، وفاداری ایجاد کرده‌اید.

به عبارت دیگر، بازاریابی محتوایی رویکردی استراتژیک برای یک مشکل استراتژیک است تا با کمک آن بتوان مشتریان جدیدی را به سمت کسب و کار آورد و برای این کار باید محتوایی تولید کنید که آن‌ها، یعنی مخاطبان و مشتریان می‌خواهند.

تفاوت بین بازاریابی محتوایی و دیجیتال مارکتینگ

دیجیتال مارکتینگ یا بازاریابی دیجیتال، به هرگونه از شیوه‌های بازاریابی اطلاق می‌شود که در بستر دیجیتال، به ویژه اینترنت صورت می‌گیرد. در گذشته‌ای نزدیک، دیجیتال مارکتینگ عمدتا شامل تبلیغات بنری بود اما امروزه تمرکز بر محتوا پررنگ ‌تر از قبل شده است. شیوه‌ های دیگر نیز شامل ایمیل مارکتینگ، سئو، تبلیغات گوگل، بازاریابی شبکه ‌های اجتماعی و موارد دیگر می‌شود.

توجه به محتوا در سال‌های اخیر دلایل زیادی دارد که از بین آن‌ها می‌توان به تاثیر غیر قابل توجه شیوه‌های قدیمی مانند تبلیغات بنری وب‌سایت‌ ها، افزایش چشمگیر استفاده از پلتفرم‌هایی مانند اینستاگرام اشاره کرد. همچنین، امروزه بسیاری از مردم تمایل دارند پیش از خرید محصول یا ارئه خدمات، نسبت به آن در اینترنت تحقیق کنند و اطلاعات مفیدی درباره برندها و محصولات کسب کنند. این روش همچنین مزایایی دارد که در ادامه به آن‌ها خواهیم پرداخت.

تفاوت بین بازاریابی محتوایی با بازاریابی سنتی چیست؟

بازاریابی و تبلیغات سنتی به این معنی است که محصولات خود را هر کجا که می‌تواند باشد، به مردم نشان دهید. در تلویزیون، در بیلبوردهای شهری، مجلات، در بنرهای تبلیغاتی وب‌سایت‌ ها و نمونه ‌هایی از این قبیل. حتی برخی از انواع تبلیغات شبکه ‌های اجتماعی نیز شامل تبلیغات سنتی می‌شوند؛ چرا که سعی می‌کنند خود را بدون اینکه مخاطب نسبت به آن رضایت کامل یا خوشنودی داشته باشد، نشان دهند.

تفاوت بازاریابی محتوایی با بازاریابی سنتی

در حقیقت، در بازاریابی سنتی، شما به دنبال مشتری می‌گردید و می‌خواهید محصولاتتان را به او نشان دهید که این رویکرد می‌تواند برای مخاطبان ایجاد مزاحمت کند و نتیجه مطلوبی بر روی آن‌ها نداشته باشد و در نتیجه، تصویر نه چندان خوشایندی از برند شما در ذهن مخاطب حک شود. کافی است تبلیغات آزاردهنده تلویزیونی را تصور کنید که می‌خواهید سریع‌ تر تمام شوند یا تبلیغات نامرتبط اسپانسر اینستاگرام که سعی می‌کنید آن‌ها را ریپورت کنید!

از این رو، یکی از اصلی‌ترین تفاوت‌های بازاریابی محتوایی با سایر روش‌های بازاریابی، این است که نه تنها ایجاد مزاحمت نمی‌کند، بلکه خوشایند نیز می‌تواند باشد. چرا که مخاطب خودش محتوای شما را پیدا و سپس انتخاب کرده و این وظیفه شماست که تجربه خوبی برای او بوجود بیاورید. به عنوان مثال، فردی به دنبال خرید یک محصول است و در گوگل درباره آن جستجو می‌کند تا اطلاعاتی کسب کند. اگر محتوای خوبی توسط یک تولیدکننده از محصول مورد نظر وجود داشته باشد، او پس از خواندن محتوا و به دست آوردن اطلاعات کافی از محصول، با محصول این تولید کننده نیز آشنا، و برای خرید آن ترغیب می‌شود. یعنی مشتری خودش به دنبال محصول رفته که در کنار ایجاد حس اعتماد و ایجاد یک رابطه بین شرکت و فرد بوده است.

برخی دیگر از مزایای بازاریابی محتوایی نسبت به بازاریابی سنتی 

جذب مخاطب در بازاریابی محتوایی

همانطور که گفتیم، محتوای خوب و همراه با استراتژی، تجربه خوبی به همراه می‌آورد. در این شیوه، به عنوان مثال، کاربر با جستجوی چیزی که دنبال آن می‌گردد در موتورهای جستجو، محتوای شما را پیدا می‌کند و شما نیز آنچه که او می‌خواسته را به او معرفی می‌کنید. اینجاست که او تبدیل به مخاطب شما می‌شود.

در مقابل، در بازاریابی سنتی، این شما هستید که به دنبال مشتری می‌گردید و می‌خواهید محصولتان را به او نشان دهید. از این رو بازاریابی محتوایی سبب ایجاد اعتماد و وفاداری از سوی مشتری می‌شود.

تعامل مخاطب با محتوا

وقتی مخاطب محتوای شما را می‌خواند، می‌بیند یا می‌شنود، با آن درگیر می‌شود و از این سو، یک ارتباط دو طرفه شکل می‌گیرد. در حالی که در تبلیغات سنتی، این رابطه یک طرفه است و معلوم نیست که بیننده ترغیب می‌شود یا نه و شما نیز کنترلی بر روی آن ندارید. همچنین، رابطه دو طرفه محتوا مانند یک گفتگوی دونفره است؛ بنابراین شما باید به خوبی او را درگیر برند و محتوا کنید تا تاثیر خوبی بر خواننده بگذارید.

هزینه کمتر در بازاریابی محتوایی

یکی از اصلی‌ترین تمایزهای بازاریابی محتوایی نسبت به سنتی بازاریابی، هزینه کمتر در کمپین‌های تبلیغاتی است. تولید محتوا علاوه بر این می‌تواند با راهکارهایی چون بازنشر و استفاده مجدد از محتوا شامل هزینه‌های کمتری نیز بشود. در بازاریابی محتوا، شما باید به طور تدریجی برای بازدهی طولانی مدت هزینه کنید که تاثیری بلند مدتی نیز دارد.

اطلاعات مفید در بازاریابی محتوایی

در بازاریابی محتوایی شما اطلاعات مفیدی را در اختیار کابران قرار می‌دهید و از این رو، این شیوه ارزش بیشتری نسبت به بازاریابی سنتی دارد که در آن تنها اطلاعات یک کالای مشخص در معرض دید مخاطب قرار می‌گیرد.

ماندگاری بازاریابی محتوایی

محتوا همچنین می‌تواند در ذهن مخاطبان ماندگار شود؛ از این جهت می‌تواند برای برند شما تاثیر مثبت داشته باشد. ایجاد وفاداری در مشتریان هرچند نیازمند صبر است اما به واسطه محتوا شدنی است. نکته دیگر، مدت کوتاه ماندگاری تبلیغات سنتی است. به عنوان مثال، یک بیلبورد تنها برای یک زمان مشخص مثلا یک ماه نصب می‌شود اما محتوای مفید می‌تواند دائمی باشد و مخاطبان همیشه از آن استفاده کنند یا کاربران جدیدی به سراغ آن بیایند. برای این کار باید اقدام به تولید محتوای همیشه سبز کنید؛ محتوایی که تاریخ انقضا نداشته باشد و نیاز مخاطب را در هر زمانی برطرف کند.

محتوای همیشه سبز

محتوایمان را کجا و چطور منتشر کنیم؟

برای انتشار محتوا راه‌های متفاوتی وجود دارد که یکی از آن‌ها وبلاگ‌ ها و وب‌سایت‌ ها هستند. در ادامه به طور مختصر به راه‌ های به انجام رساندن بازاریابی محتوایی از طریق راه اندازی وبلاگ می‌پردازیم.

1) هدف خود را از بازاریابی محتوایی مشخص کنید

هدف شما در اجرای بازاریابی محتوایی و تعیین استراتژی باید با برند و شرکت شما هم راستا و با محوریت مشتری باشد. علاوه بر آن، باید مخاطب هدف محتوا خود را بشناسید؛ یعنی اینکه بدانید برای چه کسی می‌نویسید و برای یافتن مخاطب هدف، از خود بپرسید، چه کسی باید محتوای من را بخواند؟ همینطور موضوعاتی را که می‌خواهید درباره آن‌ها بنویسید و مقالات آن را پوشش دهید، مشخص کنید.

2) دامنه بازاریابی محتوایی خود را انتخاب کنید

برای ایجاد یک وب‌ سایت و انتخاب دامنه، ابتدا باید مشخص کنید که می‌خواهید این وب‌ سایت با اسم برند شما فعالیت داشته باشد یا یک وب‌ سایت جداگانه باشد. یکی از بهترین راه‌های انتشار محتوا، وبلاگ است و شما می‌توانید آن را در قالب وبلاگ و زیردامنه وب‌ سایت‌ تان فعال کنید یا اینکه بصورت جداگانه، مانند یک مجله آنلاین، یک وب‌ سایت بسازید.

3) ارزش برند خود را در ظاهر سایت رعایت کنید

ظاهر وب‌ سایت شما باید همگام با ارزش‌های برند و رنگ‌های سازمانی برند باشد. چرا که در نگاه مخاطب تاثیرگذار است و عناصر به کار رفته باید با برند شما مرتبط باشد. این موارد در ایجاد حس اعتماد نیز کاربرد دارد.

4) اجزای وب‌ سایت را به درستی در کنار یکدیگر قرار دهید

بخش‌های مختلف وب‌سایت تان را طوری طراحی کنید که کاربران به سادگی به محتوا دسترسی داشته باشند. بالای هر مقاله، دسته بندی آن را مشخص کنید و همچنین تاریخ انتشار و نام نویسنده را در معرض دید قرار دهید. در هر محتوا از تصاویر نیز استفاده کنید تا تنها از متن نباشد و خواننده را خسته نکند.

در هر مقاله یک دعوت به اقدام یا Call to Action قرار دهید؛ یعنی از مخاطب بخواهید که کار مشخصی را انجام دهد. مثلا بگویید در کانال یوتیوب مشترک شوید تا ویدیوهای آموزشی ببینید، یا با اشتراک در خبرنامه از مقالات جدید با خبر شوید، صفحه اینستاگرام ما را دنبال کنید و موارد دیگری که باید بسته به نیاز و هدف شما مشخص شود. توجه داشته باشید که از کاربر نخواهید تا چند کار را انجام دهد.

مقالات برتر را در قسمتی از وبسایت قرار دهید که قابل رویت باشد. و در آخر، دکمه‌های اشتراک گذاری در شبکه‌های اجتماعی را فراموش نکنید که معمولا در بالای و یا انتهای هر مقاله قرار می‌گیرند.

5) محتوای بصری را در برنامه خود قرار دهید

محتوای بصری از اهمیت بالایی برخوردار است، چرا که مخاطب را بیشتر درگیر می‌کند و محبوبیت زیادی هم دارد. با اینکه تولید محتوای متنی به تنهایی نیازمند تلاش کافی و برنامه ریزی و ایجاد استراتژی است، محتوای بصری از آن هم چالش برانگیزتر به نظر می‌آید. اما لازم نیست یک ویدیوی استودیویی با هزینه بالا تهیه کنید؛ می‌توانید ویدیوهایی را از سراسر اینترنت دریافت و بر روی آن زیرنویس و یا دوبله فارسی قرار دهید. جدا از ویدیو، می‌توانید اینفوگرافیک طراحی و یا حتی ترجمه کنید. در شکل زیر انواع محتوای بصری را مشاهده می کنید. 

انواع محتوای بصری

6) از مخاطبان بخواهید در خبرنامه عضو شوند

خبرنامه ‌های ایمیلی می‌توانند روش خوبی در بازاریابی دیجیتال به حساب بیایند. محتوا می‌تواند کاربر را به ثبت ایمیل خود تشویق کند تا یک لیست بلند از ایمیل مخاطبان داشته باشید و بعدا بتوانید برای آن‌ها محتواهای جدید یا پیشنهادات و تخفیفات خود را بفرستید. جدا از اشتراک‌های ایمیلی، اشتراک در هر چیز دیگری می‌تواند باشد. مثلا عضویت در وب‌سایت یا حتی یک پیشنهاد خرید محصول!

7) به طور مرتب محتوا منتشر کنید

مرتب بودن و نظم در تولید محتوا نکته‌ای ضروری است. به این معنی که مثلا هر هفته یا هر روز پست جدیدی نشر دهید. فرقی نمی‌کند بازه زمانی چقدر باشد اما آن را رعایت کنید. اگر بازه زمانی کوتاه ‌تر باشد، محتوای بیشتری دارید و در این صورت مخاطب بیشتری جذب می‌کنید؛ اما توجه داشته باشید که کیفیت را هم در نظر بگیرید. با محتوای زیاد کیفیت را فراموش نکنید چون مهم‌تر از تعداد محتوا است.

8) محتوا را تحلیل کنید

ابزارهای تحلیل محتوا به شما کمک می‌کند تا محتواهایی را که عملکرد بهتری دارند، شناسایی کنید و محتواهای جدیدتان را بهتر تولید و منتشر کنید. از طریق این ابزارها می‌توانید میزان بازدید، میزان اشتراک گذاری، ورودی موتورهای جستجو و موارد دیگر را نیز مشاهده کنید.

تولید محتوا می‌تواند مسیر چالش برانگیزی را جلوی شما قرار دهد. بازاریابی محتوایی امروزه بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته که برخی از مزایای آن را در بالا توضیح دادیم. مزایایی چون هزینه کمتر، ایجاد وفاداری و همینطور ماندگاری بیشتر. در بازاریابی محتوا، محتوا باید با داشتن مقصد مشخص بر روی مشتری تاثیر بگذارد؛ در غیر این صورت یک محتوای معمولی است. اینکه استراتژی شما به چه شکلی باشد و فعالیت‌تان به چه صورت، به اهداف شرکت شما و خواسته‌هایتان بستگی دارد که باید تدوین شود.
شهر محتوا
نوشته شده توسط

مصطفی عرب

خدمات شهر محتوا
تولید محتوا
تولید محتوا

محتوایی فراتر از انتظار مخاطب شما که از هوش مصنوعی قدرت می‌گیرد

آنالیز سئو
مشاوره سئو و دیسکاور

راهبری تیم سئو و محتوای سازمان شما توسط میلاد صفائی

تحقیق کلمات کلیدی سئو
تحقیق کلمات کلیدی

گزارش جستجوی کلمات کلیدی مشتریان و رقبای کسب و کار شما

مشاوره لینک سازی
خوشه‌بندی کلمات کلیدی

دسته‌بندی معنایی کلمات کلیدی بر اساس مشابهت هدف جستجو