فناوری بازاریابی (Martech) چیست؟ کاربردهای تکنولوژی بازاریابی

نگاهی به مفهوم مارتک و جایگاه فناوری در بازاریابی محتوایی

شهر محتوا>مجله محتوا>بازاریابی محتوایی
فناوری بازاریابی (Martech) چیست؟ کاربردهای تکنولوژی بازاریابی
سمانه رحیمی|آخرین آپدیت: یکشنبه، ۵ دی ۱۴۰۰|مدت زمان مطالعه: 13 دقیقه

تصور بازاریابی بدون تکنولوژی، در دنیای مدرن، کمی سخت است؛ به خصوص در چند سال اخیر و با گسترش بازاریابی دیجیتال از جمله بازاریابی محتوایی. در عین حال، تغییرات مداوم شرایط، چالش‌های زیادی را نیز پیش روی بازاریابان قرار داده. همین جا است که فناوری بازاریابی می‌تواند بسیار کمک کننده باشد. تکنولوژی‌های جدید نه تنها چالش‌های آتی، بلکه چالش‌های بازاریابی سنتی را نیز برطرف می‌کنند و شما را به یک گام فراتر می‌رسانند.

فناوری بازاریابی یا مارتک (Martech) چیست؟

مارتک (Martech) یا فناوری بازاریابی چیست؟مارتک یا فناوری بازاریابی به معنی تلفیق تکنولوژی با علم بازاریابی است و به استفاده از تکنولوژی برای رسیدن به اهداف بازاریابی اطلاق می‌شود.

به عنوان مثال، دیجیتال مارکتینگ (شبکه‌های اجتماعی، محتوا و...) نوعی مارتک به حساب می‌آید. فناوری بازاریابی همچنین شامل استفاده از راهبردها و ابزارهای دیجیتال برای پیشبرد اهداف بازاریابی آفلاین و سنتی است. این ابزارها در قالب نرم افزار یا سیستم‌های مختلف ارائه می‌شوند و مشکلات بسیاری از بازاریابان را برطرف می‌کنند.

چرا مارتک (Martech) اهمیت دارد؟

در حال حاضر که حضور رقیبان زیادی در هر صنعت، مسیر رشد را برای کسب و کارها سخت‌تر کرده، استفاده حداکثری از منابع و ابزارهای موجود می‌تواند عامل مهم و تعیین کننده‌ای در میزان موفقیت باشد. فناوری بازاریابی تنها به معنای استفاده مستقیم از فناوری نیست و می‌توان فعالیت‌های زیادی را با کمک تکنولوژی به صورت خودکار درآورد و یا می‌توان سرعت رسیدن به اهداف بازاریابی و تبلیغات، از جمله فروش را افزایش داد.

یکی از چالش‌هایی که بازاریابان در استفاده از تکنولوژی بازاریابی با آن مواجه هستند، تغییرات مداوم الگوریتم‌ها است که در شبکه‌های اجتماعی مانند اینستاگرام و مهم‌تر از همه در موتورهای جستجو و سئو شاهد آن هستیم. از این رو باید نرم افزار و سرویس دهنده‌ای را انتخاب کنیم که بتواند نیازهای آینده را نیز برطرف کند و برای تغییرات جدید پاسخگو باشد.

الگوریتم های گوگل

فناوری بازاریابی و موتورهای جستجو

گوگل به طور مرتب الگوریتم‌های جدیدی خلق می‌کند که هرچند هدف آن، نمایش بهترین نتیجه به کاربران است، برای تولیدکنندگان محتوا و بازاریابان کمی پیچیده است؛ چرا که تولیدکنندگان محتوا باید محتوای خود را یا به‌روز کنند یا از ابتدا الگوریتم‌های آینده را نیز در نظر بگیرند.

بنابراین بازاریابان باید به دنبال محتوایی باشند که در دراز مدت بتواند مفید باشد و ساختار مناسبی داشته باشد. به این منظور، باید دو مورد را در نظر بگیرید:

محتوا را از نگاه مخاطب ببینید

به جای فروش بیشتر، بر روی رفع مشکل تمرکز کنید. ببینید مخاطب شما چطور محتوا را می‌بیند و بررسی کنید که وقتی کسی با وب‌سایت شما در موتورهای جستجو مواجه می‌شود، چه واکنشی نشان می‌دهد.

ساختار صفحات داخلی وب‌سایت تان را بررسی کنید

ساختار فنی وب ‌سایت اولین چیزی است که موتورهای جستجو به آن توجه می‌کنند. محتوای عالی با متادیتاها و ساختار نامناسب نمی‌تواند رتبه خیلی خوبی در نتایج جستجوی گوگل بدست بیاورد.

در حال حاضر ابزارهای زیادی توسط شرکت‌های مختلف مبتنی بر فناوری موتورهای جستجو فعالیت می‌کنند و کسب و کارهای زیادی از آن‌ها استفاده می‌کنند. برای داشتن انتخاب درست، باید ابزاری را انتخاب کنید که در آینده نیز نیاز شما را برطرف کنند و صرفا مربوط به موفقیت‌های کوتاه مدت نباشد. یعنی این ابزار باید با الگوریتم‌های جدیدی که توسط گوگل ارائه می‌شوند سازگار بوده و آن‌ها را پشتیبانی کنند.

کاربرد انواع فناوری‌های بازاریابی

آنالیز و تحلیل تبلیغات فناوری های بازاریابی 

تکنولوژی سبب شده تا عملکرد بازاریابی و تبلیغات، بیشتر از هر زمان دیگری قابل تحلیل باشد.

جان وانامیکر در مورد تبلیغات فناوری بازاریابی می گوید:
نیمی از پولی که برای تبلیغات خرج کرده‌ام، اصراف شده است و مشکل اینجاست که نمی‌دانم کدام نیمه آن اصراف شده!

اما امروزه بازاریابان و افراد خبره در حوزه تبلیغات می‌دانند که کدام قسمت از کارشان مشکل دارد و نیاز به بهبود دارد (یا حداقل می‌توانند بفهمند.) این کار به وسیله برنامه‌های تحلیل و آنالیز وب‌سایت، فروشگاه آنلاین و صفحات اجتماعی امکان پذیر است.

یکی از ابزارهای بسیار پرطرفدار در تحلیل، گوگل آنالیتیکس است که 80 درصد وب ‌سایت‌های کوچک و متوسط از آن استفاده می‌کنند. ابزارهای دیگری مانند ادوبی آنالیتیکس نیز هستند که برای استفاده از آن‌های باید پول پرداخت کنید.

بهینه سازی نرخ تبدیل در بازاریابی 

در بازاریابی، نرخ تبدیل به معنای درصد بازدیدکنندگان وب‌سایت است که تبدیل به مشتری می‌شوند یا پس از ورود به وب‌سایت شما، همان کاری را انجام می‌دهند که شما می‌خواهید (مانند ثبت شماره تماس یا ایمیل).

بر اساس تحقیقات صورت گرفته، تنها 3 درصد از افرادی که با دیدن یک تبلیغ آنلاین به وب‌سایت می‌آیند، یک فرم را در وب‌سایت پر می‌کنند. با استفاده از ابزارهای بهینه سازی نرخ تبدیل، این میزان می‌تواند دو برابر یعنی 6 درصد شود. البته موارد زیادی هم وجود دارد که توانسته‌اند نرخ تبدیل بسیار بالاتری ایجاد کنند. مثلا تا 33 درصد نرخ تبدیل! 

برای این کار می‌توانید از برنامه‌ها و نرم افزارهای مختلفی استفاده کنید. ابزارهایی برای ساخت یک صفحه فرود (Landing Page) و ایجاد A/B تست (در این تست، به نیمی از کاربران وب‌سایت، یک آیتم و به نیمی دیگر، آیتم دیگری را نشان می‌دهید و بررسی می‌کنید که کدام مورد بازخورد بهتری دارد تا از آن به عنوان آیتم نهایی استفاده کنید) با یک جستجو قابل یافتن هستند و به شما کمک می‌کنند نرخ تبدیل بالاتری داشته باشید.

ایمیل مارکتینگ در بازاریابی دیجیتال (Email Marketing)

ایمیل مارکتینگ یکی از وزنه‌های سنگین بازاریابی دیجیتال است. در ایمیل مارکتینگ، افراد با وارد کردن ایمیل خود در باکس مشخص شده در وب‌سایت شما، خبرنامه دریافت می‌کنند. در این شیوه بازاریابی باید از فرستادن لیست محصول و اطلاعات و اخبار اضافی بپرهیزید؛ بلکه باید محتوایی بفرستید که بر اساس علاقه کاربران تولید شده باشد. بازاریابی ایمیلی فرصت خوبی برای جذب مشتریان برای فروش بیشتر است چرا که آن‌ها خودشان انتخاب کرده‌اند تا از سوی شما ایمیل دریافت کنند و شما در یک قدمی آن‌ها هستید. فرصت را از دست ندهید!

ابزارها و نرم افزارهای ایمیل مارکتینگ توسط بسیاری از شرکت‌ها ارائه می‌شود و نسخه‌های ایرانی آن نیز وجود دارد که قیمت به صرفه‌تری نسبت به نسخه‌های خارجی دارد.

بازاریابی موتورهای جستجو

بازاریابی موتورهای جستجو  به دو دسته تقسیم می‌شود. یکی تبلیغات پولی در موتورهای جستجو و دیگری بهینه سازی موتورهای جستجو یا همان سئو که هدف آن جذب مخاطب ارگانیک برای محتوای وب‌سایت است. در موتورهای جستجو همه افراد حضور دارند. چه کسانی که دنبال خریدهای روزمره سوپرمارکتی هستند، چه کسانی که دنبال ماشین آلات صنعتی یا خدمات می‌گردند. از این رو، شما هم باید در این فضا جضور داشته باشید و مشتریان را بربایید!

در تبلیغات گوگل می‌توانید کلمات کلیدی مختلفی را انتخاب کنید و پس از تست و بررسی، آن را اجرا و سپس نتیجه را مشاهده و تحلیل کنید. با اتصال به گوگل آنالیتیکس و سیستم مدیریت ارتباط با مشتری نیز می‌توانید ببینید کدام تبلیغات منجر به بیشترین میزان فروش و درآمد شده‌اند. اطلاعات بدست آمده نیز چه در بازاریابی سنتی و چه آنلاین قابل استفاده‌اند.

ریمارکتینگ در بازاریابی (Remarketing)

حتما دیده‌اید که وارد وب‌ سایت یا فروشگاه آنلاینی شده‌اید و بعدا در وب‌سایتی دیگر تبلیغات آن را مشاهده کنید. این فناوری برای اجرا بسیار آسان و همینطور از لحاظ مالی، مقرون به صرفه است؛ چرا که تبلیغات شما به کسانی نشان داده می‌شود که قبلا نسبت به کسب و کار یا محصول شما علاقه نشان داده‌اند. می‌توانید تبلیغتان را بر روی یک محصول یا سرویس خاص تنظیم کنید که قبلا دیده‌اند.

بیش از 50 درصد از شرکت‌های نرم افزاری از این شیوه تبلیغات استفاده می‌کنند، اما میزان استفاده در کسب و کارهای دیگر کمتر از 10 درصد است که می‌تواند فرصت خوبی برای شما باشد. در شکل زیر فرآیند ریمارکتینگ را مشاهده می کنید. 

فرآیند ریمارکتینگ (Remarketing process)

کاربرد موبایل در بازاریابی 

در حال حاضر اکثر ایمیل‌ها در گوشی‌های هوشمند خوانده می‌شوند و اکثر جستجوها نیز در موبایل صورت می‌گیرد. طراحی رابط کاربری واکنش گرا و متناسب با موبایل یک ضرورت به حساب می‌آید و اگر به خوبی به آن توجه نکنید و سایتتان را متناسب با گوشی‌های هوشمند طراحی نکنید، در نتایج جستجوی موبایل رتبه خوبی بدست نمی‌آورید.

در سال‌های اخیر، ابزار AMP نیز در گوگل پررنگ شده است. احتمالا در هنگام جستجو، نتایجی را دیده‌اید که کنار آن نشان "جرقه" وجود دارد و هنگامی که روی آن تپ می‌زنید، به سرعت وارد صفحه می‌شوید که موارد اضافه ندارد و طراحی آن با سایت اصلی فرق دارد. این ابزار ای ام پی نام دارد و بر روی اکثر وب‌سایت‌ها امکان پیاده سازی دارد. AMP صرفا برای نتایج جستجوی موبایل است.

بازاریابی از طریق شبکه های اجتماعی (Social Media)

شبکه‌های اجتماعی هم به تنهایی یک بستر برای بازاریابی و تبلیغات به حساب می‌آیند و هم می‌توانند ابزاری برای شناخت مشتریان و ارتباط با آن‌ها و یا شناخت رقبا به حساب بیایند. این رسانه‌ها علاوه بر اینکه می‌توانند کانال خوبی برای تبلیغات و حتی فروش باشند، کسب و کارهای جدیدی را به وجود آورده‌اند که تماما مبتنی بر این سرویس‌ها هستند.

اینستاگرام و فیس‌بوک شاید مهم‌ترین سرویس دهنده‌ها محسوب شوند. ابزارهای فیس‌بوک برای تبلیغات بسیار مورد استفاده هستند اما در ایران مخاطب زیادی ندارد. اینستاگرام می‌تواند ابزار خوبی برای اطلاع رسانی، تبلیغات، فروش و راه ارتباطی مناسبی با مشتریان باشند. همچنین سرویس تبلیغاتی مناسبی دارد که محتوای شما را با مبلغی مقرون به صرفه به افراد زیادی نشان می‌دهد.

خودکارسازی بازاریابی (Marketing Automation)

خودکارسازی بازاریابی (Marketing Automation) همه چیز را یکجا در خود دارد. این تکنولوژی شامل:

  • آنالیزها
  • فرم‌های آنلاین
  • رهگیری تبلیغات و واکنش کاربران هنگام ورود به وب‌سایت
  • شخصی سازی محتوای سایت
  • مدیریت کمپین‌های ایمیل
  • فروش
  • مدیریت ارتباط با مشتری

و چندین مورد دیگر است. این حجم گسترده از قابلیت ها نشان می‌دهد که خودکارسازی بازاریابی چقدر مهم است و استفاده از آن می‌تواند کارهای بازاریابی شما را به میزان زیادی بهبود ببخشد، و سرعت کار را افزایش دهد.

خودکارسازی بازاریابی (Marketing Automation)

محتوا (Content) هسته اصلی بازاریابی

در این پست بارها از واژه محتوا استفاده کردیم. می‌دانید چرا؟ چون محتوا هسته اصلی بازاریابی مدرن است؛ به خصوص در کسب و کارهای B2B (کسب و کارهایی که مشتریانشان کسب و کارهای دیگر است.) محتوا می‌تواند به اشکال گوناگونی منتشر شود؛ پست‌های وبلاگ، وبینار، اینفوگرافیک، اپلیکیشن‌ها، ویدیو و پست‌های شبکه‌های اجتماعی و حتی انواع سنتی مانند برگزاری رویداد. پس نتیجه می‌گیریم که محتوای با کیفیت، بسیار اهمیت دارد اما در همین حال نباید با فناوری بازاریابی اشتباه گرفته شود.

دیگر کاربردهای مارتک

مارتک در برندینگ

شرکت‌های کوچک و بزرگ راه‌های مختلفی را برای استفاده از تکنولوژی در برندینگ پیدا کرده‌اند؛ از راهکارهای اینترنتی که پیش‌تر گفتیم تا تکنولوژی سخت افزاری مانند بیلبوردهای الکترونیکی.

خدمات مشتریان

 در دنیای کسب و کار، تاثیر ویژه فناوری بر ارتباط مشتریان مورد توجه قرار گرفته است. در گذشته، پی بردن به مشکلات این حوزه بسیار سخت و وقت گیر بود. اما امروزه این مشکلات تا میزان زیادی برطرف شده.

بازخورد

شکل امروزی رسانه کمک کرده تا کسب و کارها به سرعت بازخورد مورد نظر را دریافت کنند. نظرسنجی‌های اینترنتی، شبکه‌های اجتماعی، ویدیوهای لایو و موارد دیگر این امکان را فراهم می‌کنند تا بتوانید سریعا نسبت به خدمات یا محصولاتتان آگاه شوید و نسبت به بهبود یا توقف تولید آن‌ها تصمیم بگیرید.

جذب مخاطب 

جهان با رسانه‌های قدیمی مانند تلویزیون، رادیو و رسانه‌های کاغذی فاصله گرفته و ابزارهای جدید راه‌های جذب مشتریان جدید را آسان‌ تر کرده است.

آینده فناوری در بازاریابی

استفاده از تکنولوژی در مارکتینگ به موارد گفته شده محدود نمی‌شود. با اینکه موارد بالا قرار نیست از بین بروند (هرچند دچار تغییرات خواهند شد)، فناوری‌های دیگری نیز هستند که آینده بازاریابی را تحت تاثیر قرار خواهد داد و همین حالا نیز مورد توجه شرکت‌های بزرگ قرار گرفته‌اند.

در ادامه به معرفی چند مورد از آن‌ها می‌پردازیم.

هوش مصنوعی (Artificial intelligence)

شامل توسعه خودکار و بهبود کارایی در ماشین، برای انجام فعالیت‌های انسانی، بدون بروز خطا است. هوش مصنوعی یکی از اصلی‌ترین فناوری‌های کاربردی در حوزه بازاریابی خواهد بود.

اینترنت اشیا ( Internet of things)

 دستگاه‌های فیزیکی می‌توانند درون شبکه اینترنتی، داده انتقال دهند. به عنوان مثال، مدیریت یک دستگاه به وسیله موبایل و با اینترنت، همان اینترنت اشیا به حساب می‌آید.

داده‌های دیجیتال

کسب و کارها می‌توانند از داده‌ها برای پی بردن به علاقه ‌مندی‌های مشتریان استفاده کنند. اینترنت، جمع آوری داده‌ها را بسیار آسان کرده است.

واقعیت مجازی

در سال گذشته شاهد پیشرفت زیادی در حوزه واقعیت مجازی بودیم و محتوای زیادی نیز تولید شد. تولید محتوای واقعیت مجازی نیز در حال حاضر آسان‌تر از قبل شده است.

واقعیت مجازی

فناوری بازاریابی همان چیزی است که به آن نیاز دارید

فناوری بازاریابی می‌تواند کلید موفقیت شما باشد و با گذر زمان دیگر یک گزینه نخواهد بود، بلکه به یک ضرورت تبدیل می‌شود. در آینده بسترهای جدیدی برای بازاریابی و همچنین امکانات تازه‌ای از راه خواهد رسید. به همین خاطر باید از اکنون بازاریابی خود را با آن منطبق کنید تا در آینده عقب نیفتید. همچنین پیشرو بودن به تنهایی یک عامل موفقیت به حساب می‌آید.

samanehrahimi
نوشته شده توسط

سمانه رحیمی

سلام من سمانه هستم؛ سمانه رحیمی. عاشق کار کردنم و هیچ وقت از انجام کارهایی که دوستشون دارم، خسته نمیشم. من 22 اردیبهشت سال 1366 تو بیمارستان آراد تهران به دنیا اومدم... تک دختر خانواده...

خدمات شهر محتوا
تولید محتوا
تولید محتوا

مفید و باکیفیت بودن کافی نیست. محتوا باید تعامل‌برانگیز باشه

آنالیز سئو
مشاوره سئو و دیسکاور

راهبری تیم سئو و محتوای سازمان شما توسط متخصصان باتجربه

تحقیق کلمات کلیدی سئو
تحقیق کلمات کلیدی

استخراج تمام کلمات کلیدی مرتبط به کسب‌وکار شما

خوشه‌بندی کلمات کلیدی
خوشه‌بندی کلمات کلیدی

دسته‌بندی معنایی کلمات کلیدی بر اساس مشابهت هدف جستجو