سئو کلاه سیاه؛ چه لینک هایی سایت شما را به خطر می اندازند؟
بک لینک هایی که به سئو آسیب می رسانند
بک لینک هایی که به سئو آسیب می رسانند
لینک های داخلی و خارجی صفحه های وب سایت می توانند به یک باره رتبه سایت را بالا ببرند، یا اگر بد باشند چنان به زمین بکوبند که از صفحات آخر نتایج گوگل سر درآوریم. لینک های بد در انواع و اقسام مختلفی وجود دارند که الگوریتم های گوگل می تواند آنها را تشخیص داده و به صورت دستی جریمه ای برای سایت شما صادر شود. با این نوع لینک ها آشنا شوید و سئو سایت خود را بهبود بخشید. یا احتمالا با چنین جریمه هایی رو به رو شدید و قصد آن را دارید تا سایت خود را از این بک لینک های بد پاک کنید.
هر متخصص و سئو کاری به خوبی می دانند که لینک ها (در کنار محتوای سایت) مانند ستون فقرات سئو عمل می کنند.
امّا چه لینک های برای سئو ما بد هستند؟ و چه ضررهای به وب سایت ما می رسانند؟ الگوریتم گوگل رتبه سایت شما را به شدت کاهش می دهد. یا از آن بدتر ممکن است، به صورت دستی و توسط کارمندان گوگل بررسی و جریمه دریافت کند. پس متوجه شدید که همه بک لینک ها با یک کیفیت ساخته نمی شود. در این مقاله قصد داریم هر آنچه که در مورد لینک های بد باید بدانید و چگونگی رهایی از مجازات های گوگل را برای شما بیان کنیم. امیدوارم با رعایت هر چی بیشتر این نکات و آشنا شدن با اشتباهات رایج به سایتی سالم با سئوی حرفه ای دست پیدا کنید. امّا تاکید این مقاله بر سئو خارجی و بک لینک های بدی است که باعث جریمه گوگل خواهند شد.
اگر چند مطلب در زمینه سئو سایت بخوانید حتما با جمله ای مانند « ایجاد لینک های با کیفیت» مواجه شده اید. اول از همه، این عبارت درست نیست. در واقع آنچه مد نظر متخصصان سئو است « ایجاد لینک های با کیفیت بالا» است. که دو سوال برای خواننده ایجاد می کند:
اکثر افراد این لینک های بد را، با نام اسپم یا یکی از روش های سئو کلاه سیاه می شناسند. در اینجا هر آنچه که در مورد لینک های با کیفیت پایین باید بدانید، برای شما آورده ایم.
چطور است از زاویه دید گوگل نگاهی به این موضوع بیندازیم.
این طور به نظر می رسد که اگر لینکی با هدف افزایش رتبه بندی ایجاد شود، قوانین گوگل را زیر پا گذاشته است. امّا کلمه ی «ممکن» در این جمله کار سئو کاران را کمی راحت تر کرده است. به نوعی این یک در مخفی است که اگر با احتیاط و دقت آن را باز کنید، به گنجی بزرگ دست خواهید یافت.
این مسئله با آخرین پاراگراف مقاله گوگل تقویت می شود:
« بهترین راه برای بدست آوردن لینک های با کیفیت از سایت های دیگر، ارائه و ایجاد مطالب منحصر به فرد و مرتبط است که به طور طبیعی در فضای اینترنت محبوبیت پیدا کند. ایجاد محتوای خوب نتایج مثبتی به دنبال دارد. هر چقدر مطلبی مفید تر داشته باشید، شانس بیشتری برای یافتن خوانندگان پیدا خواهید کرد و لینک های طبیعی به آن ایجاد خواهد شد.»
به طور خلاصه، چیزی که گوگل از شما می خواهد این است که:
این مسئله خیلی راحت به نظر می رسد، امّا در حقیقت پیچیده تر است. امّا Editorial Link واقعا چه معنای دارد؟ قطعا معنی آن جمله زیر نیست: «نوشتن یک مطلب جالب و نشستن به امید آنکه مدیر یه وب سایت دیگر آن را ببیند و به سایت شما لینک بدهد.» این اتفاق نمی افتد، مگر آنکه به شدت خوش شانس باشید!
در ابتدا باید اشاره کنیم که سئو سایت را میتوان به دو بخش اصلی تقسیم کرد:
سئو داخلی به تمامی اطلاعات درون سایت شما اشاره دارد. از محتوا گرفته تا ساختار بندی و استفاده صحیح از تگ های HTML و ...
سئو خارجی به تکنیک های بیرون از سایت اشاره دارد مانند فعالیت در شبکه های اجتماعی، فروم ها، آگهی ها و ...
روش های سئو خارجی در سال 2020
برای دریافت رتبه بهتر به لینک سازی (ساخت بک لینک) روی می آوریم. امّا اگر لینکی که در وب سایت خارجی وجود دارد به صفحه ای از وب سایت شما لینک داده باشد، که آن صفحه دیگر وجود ندارد، این یعنی بک لینک بد که به سئو شما ضربه خواهد زد. لینک سازی یکی از محبوب ترین تکنیک های بازاریابی در تمام دنیا ست. درست است که گوگل به محتوای سایت شما تاکید زیادی دارد. امّا داشتن لینک های مناسب و سالم استراتژی است که باعث می شود محتوای شما بیشتر در معرض دید قرار بگیرد. پس، بهتر است بهترین روش ها را به کار گیریم و از لینک هایی که سئو ما را به خطر می اندازند دوری کنیم.
حال بیاید، با انواع این لینک های بد آشنا شویم:
ده سال پیش لینک سازی به وب سایت و شبکه های خبری از محبوبیت بالایی برخوردار بود. همچنین گرفتن این لینک ها بسیار کار آسانی بود. فقط لازم بود یک متن خبری بنویسید و به سایت های مختلف خبری این موضوع را اطلاع دهید. خیلی زود صاحب صدها بک لینک می شدید. مثل هر روش و استراتژی سئو دیگری، این روش هم مورد سو استفاده قرار گرفت. حالا گوگل بک لینک سایت های خبری را نوعی کلک و حقه به شمار می آورد. به خصوص باید از داشتن بک لینک هایی که به صفحه های بیش از حد بهینه سازی شده (over optimized) جلوگیری کنید. چرا که این بک لینک ها ضربه شدید به کلمه کلیدی اصلی شما وارد می کنند. اگر حتما باید لینکی به وب سایت های خبری داشته باشید، صرفا URL اصلی را استفاده کنید.
بگذارید در همین ابتدا این مسئله را روشن کنیم: تمامی لینک ها به انجمن ها بد نیستند. در واقع اگر این لینک ها از یک سایت با کیفیت یا یک کاربر معتبر باشد و دستکاری شده یا اسپم نباشد، ممکن است که بخواهید آن ها را نگه دارید. اما اگر تعداد زیادی لینک از انجمن های گفتگوی خارجی دارید که همه آنها اسپم و بی کیفیت هستند، بهتر است آنها را disavow کنید، زیرا هر لینکی که به چشم گوگل اسپم بیاید، به سئو سایت شما ضرر می زند.
با لینک ها فالو (Follow) و نوفالو (NoFollow) آشنا هستید؟ لینک های فالو را زمانی استفاده می کنند که بخواهند اعتبار و رتبه سایتی را بالا ببرند. در مقابل هنگامی که سایتی معتبر نباشد و به طور کل از صحت اطلاعات آن مطمئن نباشند، از لینک های نو فالو استفاده می کنند. داشتن هر دو لینک به وقت و به میزان درست، به سایت شما کمک خواهد کرد. امّا اگر فکر می کنید با داشتن چندین لینک رندوم و احتمالی نو فالو می توانید لینک سازی کرده و الگوریتم های گوگل را دور بزنید، سخت در اشتباهید. گم کردن ردپا در بک لینک ساختن کار بسیاری سختی است. اگر هم از یک برنامه خودکار برای ساخت لینک های خود استفاده می کنید، گوگل راحت تر این مورد را کشف خواهد کرد. پس با نداشتن بک لینک های نو فالو رندوم از ایجاد این ردپای عجیب جلوگیری کنید.
آیا شما هم چند سایت شخصی جداگانه دارید که به سایت اصلی که از آن کسب درآمد میکنید مرتبط هستند؟ مفهوم Private Blog Networks (PBNs) یا وبلاگ شخصی در واقع، نشانگر این است که شما یک وب سایت اصلی دارید. سپس، دامین و هاستی جداگانه تهیه می کنید و به عنوان وبلاگ شخصی خود از آن استفاده می کنید و به سایت اصلی لینک می دهید.
این روش بهترین راه برای ساخت بک لینک ها و گرفتن رتبه بود. می توانستید کاملا ردپای خود را مخفی کنید. از تکنیک های مختلف سئو استفاده کرده و رتبه خوبی را کسب کنید. امّا دیگر این روش عملی نیست! حالا، PBNs ممکن است رتبه سایت اصلی شما را نیز به خطر بیندازد. بک لینک سازی به این روش سئو سایت را نیز به خطر می اندازد و ممکن است ترافیک ارگانیک خود را از دست بدهید. گوگل می تواند شبکه وبلاگ های شخصی را تشخیص و مجازات کند. برخی از PBNs ها دیرتر تشخیص داده می شوند، امّا بالاخره به دام گوگل خواهند افتاد.
از نظر گوگل لینک های بوک مارک شبکه اجتماعی قابل دستکاری هستند. برای همین گوگل رتبه سایت های که لینک هایی از این نوع داشته باشند، را کاهش میدهد. این لینک ها دستی وارد می شوند و اسپم به شمار می روند. برای همین هم است که گوگل آنها را حقه ای در سئو سایت تلقی میکند.
چند سال قبل، سایت های وجود داشتند که به رایگان یا با پرداخت مبلغی می توانستید نام و لینک وب سایت یا وبلاگتان را در آنها ثبت کنید. حتی مقالاتی را با نام سایت در آنها منتشر می کردید که کاربران را به سایت خود جلب کنید. این سایت ها عاشق آن هستند که بگویند « چه ترافیکی خوبی قرار است دریافت کنید!» یا « این کار به شما کمک می کند در گوگل رتبه بالای بگیرید!!» امّا ثبت اطلاعات در یک دایرکتوری بی کیفیت و نامعتبر به شدت سئو سایت شما را به خطر می اندازد. همیشه در تمام فاکتور های سئو حالت استثنای هم وجود دارد. استفاده از دایرکتوری های معتبر و شناخته شده که به صورت طبیعی برای شما بک لینک ایجاد می کنند، به سئو شما کمک خواهند کرد. پس، همیشه ابتدا اعتبار دایرکتوری را چک کرده و سپس لینک سازی را آغاز کنید.
استفاده از لینک در نظرات نوعی اسپم به حساب می رود. شاید این یکی از تاکتیک های قدیمی است که حتما بخواهید از آن پرهیز کنید. در واقع، همین نظرات پست هرزنامه وار بودند که گوگل و سئوکاران به فکر لینک های نو فالو افتادند. هدف این بود که جلو افرادی که با اسپم گذاری به سئو سایت ضرر می رسانند گرفته شود.
امّا نظر گذاشتن همراه با لینک روش خود را دارد. در مقاله های مرتبط که به سایت یا وبلاگ شما ارتباط دارند، نظر بگذارید.
این هم یکی دیگر از بک لینک سازی و تاکتیک های سئو است که مورد سو استفاده قرار گرفته است. با اینکه گوگل به طور مشخص درباره این موضوع چیزی را مطرح نکرده است، امّا به طور مشخص الگوریتم های گوگل ردپای لینک های گفته شده را دنبال کرده و رتبه سایت را کاهش میدهد.
تا به حال اسم نرم افزارهایی مانند GSA Search Engine Ranker یا Scrape Box به گوش تان خورده است؟ البته، این ابزار لینک های زیادی برای شما درست می کنند. هر چند، در سالهای اخیر، تاثیر این نرم افزارها بسیار کاهش یافته است. بهتر است از لینک های چنین سایت هایی استفاده نکنید، به خصوص برای صفحه که از آن به طور مشخص کسب درآمد دارید.
همه لینک های که خریداری می شوند بد نیستند. گوگل نیز به خودی خود با لینک های خریداری شده مشکلی ندارد.
مشکل گوگل با لینک های خریداری شده ای است که:
برای آنکه قوانین گوگل را رعایت کنید، هر بک لینکی که خریداری می کنید باید rel = "nofollow” را حتما داشته باشد.
شاید این مسئله در ایران آنقدر مطرح نباشد! شاید هم سایت شما در سطح بین الملل بسیار عملکرد خوبی داشته باشد. اگر اینطور است بهتر است حواستان به سایت های با زبان خارجی که به شما بک لینک می دهند باشد. اگر سایت های خارجی (از جمله آنهای که دامنه .cn یا .ru دارند) که کیفیت و اعتبار پایینی دارند به شما لینک دهند، این یعنی یک اتفاق ناگوار قرار است برای سئو سایت شما بی افتد. البته، در مقابل اگر سایت خارجی زبانی معتبری به شما لینک دهد، قطعا برای رتبه بندی شما خوب خواهد بود.
ممکن است شما درباره سایتی صحبت کنید، از مطالب آنها تعریف کرده و آنها نیز در مقابل به سایت شما لینک بدهند و در مورد شما صحبت کنند. این روش عالی برای بدست آوردن توجه سایتی به سمت شما است. امّا اگر بخواهید با صدها سایت تماس بگیرید و بخواهید که لینک متقابل به سایت شما بدهند (به خصوص به صفحه های که مطالب غیر مرتبط با سایت آنها دارد)، در آخر وب سایت شما آسیب خواهد دید.
همیشه این سوال را از خود بپرسید: «آیا لینک برای کاربران ایجاد میشود یا صرفا جهت تبادل لینک است؟»
استفاده از لینک ها در فوتر تا شش سال پیش یکی از استراتژی های خوب سئو بود که آن هم مورد سو استفاده قرار گرفت. در واقع هر تاکتیکی می تواند خوب باشد، اگر به اندازه و به طور مفید از آن استفاده کنیم. این لینک ها هیچ ارزشی برای سئو نخواهند داشت. تصور کنید شما یک لینک به دامنه اصلی تان دارید. آن را با صد لینک از همان دامنه مقایسه کنید. ارزش یک بک لینک معتبر از صد ها لینک که در گوشه کنار سایت قرار داده شده، بیشتر است.
در انجمن گوگل وبمستر سوالی پرسیده شده : « آیا بک لینک های فوتر و ساید بار را گوگل خوب تلقی میکند یا بد؟ یا تنها به عنوان یک لینک برای کل دامنه حساب میشوند؟ »
اگر لینکی از یک دامنه را مشاهده کنند، آن را به عنوان یک لینک حساب می کند. اگر صد ها لینک هم از آن دامنه ببیند باز هم به عنوان یک لینک آن را به حساب می آورند. در حالتی که فردی دستی از طرف گوگل همچین مسئله را مشاهده کند، شما یک جریمه دریافت خواهید کرد. چرا که گوگل به این نوع لینک ها اعتماد ندارد. اگر هم تعداد بک لینک های فوتر و ساید بار در صفحه ای زیاد باشد، قطعا یک پرچم قرمز از گوگل دریافت میکنید. معمولا لینک های فوتر از سایت های :
اگر در مقایسه با کل بک لینک های که دارید، تعداد لینک های فوتر کم باشد، مشکلی بزرگی ایجاد نمی کند. امّا اگر لیستی طولانی در فوتر داشته باشید، باید با مشکلات آن کنار بیاید.
لینک های که بیش از اندازه بهینه سازی شده باشند (Over optimized anchor text) طبیعی به نظر نمی رسند! انکر تکست (Anchor text) قرار است متنی باشد که سایت شما را به مخاطب معرفی کند. مانند لنگری که کشتی در امواج را به سطحی محکم وصل میکند. پس دلیل وجود آنها ایجاد ارتباط به وب سایت شما با کاربر است.
انکر تکست شامل :
اگر انکر تکست شما بیش از حد بیهنه سازی شده باشد، احتمالا قایق گشت گوگل به زودی به سراغتان خواهد آمد. بک لینک های که همراه چنین انکر تکست های هستند، معمولا به عنوان لینک های غیر طبیعی شناخته می شوند. همیشه سعی کنید محتوای خود برای انکر تکست آماده کنید. یا با وب سایت های همکاری کنید که از اعتبار بالای برخوردار هستند و مطمئن هستید انکر تکست آنها مفید و مناسب است.
تا به اینجا درباره لینک های که سئو سایت شما را به خطر می اندازند صحبت کردیم. ولی مورد دیگری هم در این موضوع دخیل است؟ برای کشف مسئله، باید هر چند وقت یک بار به بررسی سایت و سئو آن بپردازید. هر چند وقت یک بار وضعیت سایت خودتان را بازرسی و ارزیابی کنید. یک ممیزی سئو ( SEO Audit) میتواند مشکلات فنی بالقوه را پیدا و حل کند. محتوای سایت را نیز بررسی کنید. این مسئله در سئو داخلی از اهمیت بالای برخوردار است. می توانید بک لینک های که سئو سایت شما را به خطر می اندازند پیدا کنید. با انجام ممیزی سئو به موقع علاوه بر رفع مشکلات سایت، میتوانید آخرین فاکتورهای سئو را نیز اعمال کنید.
گوگل ابزاری را ایجاد کرده و در اختیار صاحبان وب سایت ها و متخصصان سئو قرار داده است به نام Disavow links. به کمک این ابزار می توانید لینک های مخرب و آنهایی که تاثیر بدی بر سئو سایت شما می گذارند را مشخص کرده و به گوگل بگوید تاثیرات آنها را نادیده بگیرد. یکی از این ابزار Link Detox است. می تواند به لینک از اکثر منابع دسترسی پیدا کند. مانند سایتی همچون Moz، Ahrefs، Majestic و ... سایت های مختلف دیگر. از کجا متوجه شویم که به خاطر بک لینک بد گوگل مجازات مان کرده است یا خیر؟ آیا یک اعلان ، پیام یا ایمیل در این باره دریافت نکرده اید؟ از طریق Google Search Console می توانید وجود این مسئله را بررسی کنید. خیلی زود متوجه می شوید که آیا گوگل سایت شما را مجازات کرده است یا خیر. آیا رتبه سایت شما کاهش یافته است؟
این موضوع را در Google Analytics می توان بررسی کرد. به طور معمول، چیزی در حدود 35 تا 50 درصد کاهش در کل ترافیک را خواهید دید. البته، باید با دقت بالا بررسی کنید. شاید تنها از بک لینک ها نباشد، بلکه از ساختار سایت ( سئو فنی) یا محتوا باشد. انجام ممیزی سئو به موقع شما را از این مشکلات آگاه میکند.
آیا قبل از اینکه از وب سایتی بخواهید به شما لینک دهد، سایت آنها را بررسی کرده اید؟ اشکالی ندارد اگر ساختار و وضعیت سایتشان را بررسی کنید. کیفیت کارشان را نگاه کنید. اگر وب سایتی به شما بک لینک دهد که پر از اسپم باشد، کیفیت لینک کم خواهد بود.
اگر از امکانات سایت Moz استفاده می کنید، ابتدا به Link Explorer بروید. در این بخش تمامی بک لینک ها به شما نمایش داده خواهد شد. برای بررسی و اعتبار سنجی دامنه ای به بخش Inbound links رفته و آدرسش را وارد کنید. فیلتر را بر روی Follow و وضعیت لینک را در حالت Active قرار دهید. بعد از مشخص کردن آنها روی دکمه ی Export کلیک کنید. اگر سایت شما بک لینک های کمتر از 1000 دارد، دانلود سریع را انتخاب کنید. امّا اگر تعداد بک لینک های بالایی دارید، اجازه دهید تا تمامی اطلاعات دانلود شود. برای پیدا کردن بک لینک های بد باید تمامی داده ها را داشته باشید. برای دریافت و بررسی انکر تکست ها نیز در Link Explorer به بخش Anchor Text رفته و از اطلاعات آن خروجی بگیرید. در اینجا لازم نیست فیلتری را اعمال کنید. بعد از گرفتن خروجی، بهتر است ابتدا انکر تکست های اضافی که مطمئن هستیم تاثیری بر سایت ما ندارد را پاک کنیم. برای مثال URL های که به عنوان انکر تکست استفاده شده اند. انجام این مرحله ضروری نیست امّا باعث صرفه جویی در وقت خواهد شد. سپس، انکر تکست خود را در لیست کلمه های کلیدی جدید در Keyword Explorer کپی و پیست می کنیم.
با انجام این کار، می توانید نسبت میزان جستجو انکر تکست ها را مشاهده کنید. ما از این روش به عنوان پراکسی و فیلتری برای پیدا کردن انکر تکست های دستکاری شده و نا معتبر استفاده میکنیم.
حال، داده ها ( خروجی بک لینک ها و خروجی لیست کلمه های کلیدی) را ادغام میکنیم تا بک لینک های نگران کننده را پیدا کنیم. بیاید با خروجی بک لینک ها آغاز کنیم. آن را در اکسل باز کرده و انکر تکست های مشابه را حذف کنید. حالا باید داده ها و آمار جستجوی که از Keyword Explorer دریافت کرده ایم را با اکسل قبلی ادغام کنید. این اطلاعات را در برگه (sheet) دوم همان اکسل قرار دهید. حالا باید یک VLOOKUP بسازید. نمونه ی آن را در زیر آورده ایم:
=IF(ISNA(VLOOKUP(C2,'Anchor Text Data'!$A$1:$I$402,3,FALSE)),0,VLOOKUP(C2,'Anchor Text Data'!$1:$I$402,3,FALSE))
حالا به بخش جالب کار می رسیم. در ابتدا، بهتر است اکسل را نسبت به ستونی که با VLOOKUP که ایجاد کرده اید، مرتب کنید. با انجام این کار می بینید که لینک های انکر تکست های مرتبط با کلمه های کلیدی به صورت خودکار در اول لیست قرار میگیرند. شما می توانید صرفا با انجام ممیزی ها و بررسی میزان اسپم سایت بک لینک ها را به صورت دستی پیدا کنید. یا با استفاده از ابزارهای پیشرفته سایت های مانند Moz به صورت حرفه ای آنها را پیدا کنید. نحوه انجام کار به شما بستگی دارد، امّا پیدا کردن و اصلاح آنها امری ضروری برای سئو سایت شما به حساب می آید.
امیدوارم این نکات مربوط به سئو ، آشنای با بک لینک های بد و مجازات گوگل توانسته باشد اطلاعات کافی را در اختیار شما قرار داده باشد. سعی کنید تا حد امکان بک لینک هایی ایجاد نکنید که به وب سایت شما آسیب برسانند. حداقل نه بعد از خواندن و مطالعه ی این متن. قبل از آنکه گوگل لینک های بد سایت شما را شناسایی کند، خودتان دست به کار شوید تا از مجازات گوگل در امان بمانید. متاسفانه روش های کلاه سیاه برای همه افراد در اینترنت بد است. سعی کنید محتوای خوب ایجاد کنید و پیش گوگل و کاربران عزیز شوید.
سلام من سمانه هستم؛ سمانه رحیمی. عاشق کار کردنم و هیچ وقت از انجام کارهایی که دوستشون دارم، خسته نمیشم. من 22 اردیبهشت سال 1366 تو بیمارستان آراد تهران به دنیا اومدم... تک دختر خانواده...
مفید و باکیفیت بودن کافی نیست. محتوا باید تعاملبرانگیز باشه
راهبری تیم سئو و محتوای سازمان شما توسط متخصصان باتجربه
استخراج تمام کلمات کلیدی مرتبط به کسبوکار شما
دستهبندی معنایی کلمات کلیدی بر اساس مشابهت هدف جستجو