یکی از بزرگترین چالشهای کسب و کارهای نوپا و حتی قدیمی در بازاریابی امروز، تشویق و مجاب کردن مخاطبان به خرید کالا و یا خدمات مورد نظر، بدون اعمال فشار به آنها است. به نحوی که مخاطب تبدیل به یک مشتری پر و پا قرص کالا و یا خدمات ارائه شده شود. امروزه این هدف از طریق بازاریابی محتوایی محقق میشود. پروسه ای که در آن تمام سطوح فروش پوشش داده میشود تا منجر به فروشی رضایت بخش هم برای تولید کننده و هم برای مصرف کننده به صورت توامان باشد.
امروزه با گسترش منابع اطلاع رسانی در سرتاسر جهان، مصرف کنندگان در معرض حجم انبوهی از اطلاعات برای نیازشان قرار دارندکه غالبا فرصت مطالعه تک تک محتواهای ارائه شده را ندارند؛ بازاریابی موفق به کمک انسجام در تولید محتوا و طراحی مناسب با ترکیبی از نوشتار و تصویر از هجوم اطلاعات بیش از حد جلوگیری میکند و با گرفتن توجه مخاطب به شعار و دورنمای تبلیغاتی، برند خود را عرضه و به فروش میرساند.
آیا با کیفیت بودن محتوای متنی، کافی است؟
می دانیم که ایجاد محتوای متنی به عنوان مثال تولید محتوا فروشگاه اینترنتی، در صورتی که بخواهد با کیفیت و ارزشمند باشد، اصلاً ساده و آسان نیست. از سوی دیگر باید بدانیم که حتی اگر محتوای متنی، کیفیت بسیار بالایی هم داشته باشد، هنوز کافی نیست!
برای موفقیت در بازاریابی محتوایی، توجه به دو نکته حائز اهمیت است:
1) سرعت تغییرات در بازار بالاست
سرعت تغییر در بازار بالا است و باید متناسب با خواست مصرف کننده خدمات و کالا ارائه داد و این امر نیازمند فهمی جامع و شفاف از بازار و مخاطب دارد تا یک مجموعه بداند چگونه برند او بهترین راه حل برای رفع مشکل مخاطبین خواهد بود چرا که به خوبی به معضل موجود اشراف دارد و میتواند مشکل را به بهترین شکل برای مخاطب خود حل کند.
2) تصمیمات خرید، احساسی هستند
از سوی دگر برخلاف تصور عموم مبنی بر اینکه تصمیماتشان عقلانی است، احساسات و نیازهایشان است که بر روند تصمیم گیری در انتخاب و مصرف کالا و یا خدمات ارائه شده تاثیر میگذارد.
محتوا به مخاطب اعلام میدارد که این برند جذاب میداند چگونه مسئله پیش روی شما را حل کند و تجربه ای رضایت بخش و بیادماندنی را برای شما رقم بزند اما تصاویر هم نقشی کلیدی در جذب مخاطب دارد واضح است که برای مشتریان مطالعه حجم انبوهی از پیامها در قالب کلمات کاری دشوار و غیر ممکن است؛ پس استفاده از طراحی، تصاویر و عکسهای جذاب میتواند توجه مغز و ذهن مخاطب را سربع تر و بصورت کارآمدتر به خود جلب کند.
چرا به طراحی تصویری در بازاریابی محتوایی نیازمندیم؟
آمارهای منتشر شده درباره بازاریابی نشان میدهد که محتوای بصری 60000 برابر بیشتر از محتوای نوشتاری به خاطر سپرده میشود و میزان واکنش به اطلاعات تصویریِ به اشتراک گذاشته شده چندین برابر بیشتر از اطلاعات نوشتاری است. از سوی دیگر 60% بازاریابان روزانه یک محتوای جدید تولید میکنند، با این وجود مخاطبان تنها چند ثانیه وقت برای مواجهه و قضاوت کالا یا خدمات ارائه شده میگذارند. یک طراحی حرفه ای باعث تغییر چشمگیر در فروش محتوا میشود. اصول طراحی محتوا برای خلق و راه اندازی مشاغل، خبرنامه ها، وبلاگها و... به سادگی که در نهایت دیده میشود نیست چراکه مرزهای بازاریابی محتوایی فراتر رفته و به واسطه طراحی حوزههای جدید ناشناخته هایی را تجربه میکند. آگاهی از برند و درگیر شدن مصرف کننده از طریق تصاویر خیره کننده ی مرتبط، به هر شکلی (دیجیتال، آفلاین، گرافیک، وب سایت و...) ماحصل استفاده از طراحی هوشمندانه است. آمارها نشان میدهد که تولید محتوای بصری در سالهای اخیر افزایش یافته است.
برای داشتن یک طراحی کارآمد "لیبرمن" پیشنهاد میکند که:
بازاریابان از تمامی دارایی هایشان فهرستی تهیه کرده، سپس آنها را در چند طبقه دسته بندی کنند. فهرستی از تمامی داراییهای جاری و آینده، به مجموعه این امکان را میدهد به رابطه محتوا و طراحی که هرکدام دیگری را میسازد انسجام بهتری دهد. چراکه المانهای طراحی از درون استراتژیهای محتوایی بدست میآیند.
تصاویر چه چیزی را در محتوا بازنمایی میکنند؟
به عنوان یک تولید کننده محتوا و یا طراح باید توجه داشت که بدون در نظر گرفتن زمینههای اجتماعی نمی توان اثری تاثیرگذار خلق کرد. کافیست نسبت به آنچه منجر به تحریک ذهن مخاطب میشود آگاهی داشت تا با استفاده از یک طراحی محتوای ساده و مرتب، ذهن مخاطب درگیر محصول شده و پیامی مشخص از تولید کننده به مصرف کننده منتقل شود که در نهابت مخاطب را ترغیب به مصرف کند. پس صفحه اصلی باید به شکل ویژه ای نماینده هدف مخاطب باشد به نحوی که در یک نگاه، مخاطب دریابد حل مشکل او به واسطه ی این کالا و یا خدمات صورت میگیرد.
محتوای تصویری، پیام برند را به صورت موجز و قابل فهم در اختیار مخاطب قرار میدهد چرا که تصویر برای مخاطب امروزی جذاب تر و به یادماندنی تر از مجموعه ای از واژگان است. این کار باید به صورتی انجام گیرد که مخاطب به این نتیجه برسد که:
- کالا و یا خدمات ارائه شده مختص هدف اوست.
- افرادی که از کالا و یا خدمات ارائه شده استفاده کرده اند از تجربه بهبود یافتن زندگیشان رضایت دارند.
- استفاده از کالا و یا خدمات برند شما بهترین راه حل برای خروج از چالشی ست که در حال حاضر دارند.
نقش محتوای بصری در عملکرد بازاریابی محتوایی
پستهای وبلاگ، نان و کره استراتژی بازاریابی محتوای شما محسوب میشوند! و در حالی که کلمات، مسئول ساختن روایت هستند، عناصر بصری، نقش قابل توجهی در ساختن پستهای وبلاگ و جذابیت محتوا دارند که مخاطبان شما مشتاق دیدن آن هستند. در عصری که جلب توجه کاربران سختتر از گذشته شده است، ما باید محتوایی ایجاد کنیم که به راحتی قابل فهم و بررسی باشد. تصاویر بصری، به درک بهتر متن و برجسته کردن نکات مهم، کمک میکنند تا خوانندگان بتوانند از خواندن محتوا لذت ببرند و همچنین، پیام آن را درک کنند. بسیاری از این موارد، به نحوه عملکرد مغز ما مربوط میشود. برای بسیاری از ما، درک و حفظ اطلاعات، زمانی که به صورت بصری ارائه میشوند، آسانتر است؛ این در طبیعت ماست که به تصاویر بصری، پاسخ بهتری بدهیم.
در حالت کلی، پستهای طولانیتر، بهتر از مقالات کوتاه عمل میکنند؛ رتبه کلمات در گوگل، ترافیک، تعامل و... در پستهای طولانیتر، معمولا بهتر هستند؛ منظور، پستهایی با بیش از 3000 کلمه است. چگونه میخواهید چنین غولهایی را با کارایی بالا منتشر کنید، بدون اینکه خوانندگان احساس خستگی کنند؟ درست حدس زدید: کلمات را با مقداری داستان سرایی بصری، مخلوط کنید!
سئوی تصویر به این معنی است که گوگل، به تصاویر وبلاگ شما نیز توجه میکند. میتوانید تصاویر خود را با زیرنویسهای مناسب SEO و متن جایگزین، بهینه کنید؛ همچنین مطمئن شوید که اندازه و فرمت آنها، بر سرعت بارگذاری، تأثیر منفی نمیگذارد. به طور معمول، از فایلهای JPG برای عکسها و اسکرین شاتها استفاده میکنیم؛ هرچند فرمت PNG برای تصاویر دقیق و وضوح بالا، بهتر است. تقریباً همیشه، استفاده از فرمت JPG برای وب، بهتر از PNG خواهد بود. سعی کنید اندازه تصاویر خود را بین 1500 تا 2500 پیکسل در نظر بگیرید و در صورت امکان، حجم آنها را زیر 1 مگابایت نگه دارید.
اهمیت محتوای بصری در حوزه دیگری از استراتژی بازاریابی محتوا نیز صدق میکند: رسانههای اجتماعی. تصاویر به طور قابل توجهی تعامل را افزایش میدهند؛ زمانی که میخواهید محتوای وبلاگ خود را در رسانههای اجتماعی منتشر کنید، توجه به این موضوع، اهمیت فراوانی دارد. کار خود را آسانتر کنید و از تصاویر وبلاگ خود، در پستهای رسانههای اجتماعی، استفاده کنید. استفاده از محتوای بصری میتواند تلاشهای داستان سرایی برندتان را با ایجاد زیباییشناسی و قابل تشخیص نمودن شرکت شما، افزایش دهد.
چگونه طراحی بصری، اثربخشی محتوا را بهبود میبخشد؟
می توان با قاطعیت گفت که طراحی و محتوا در بازایابی دو دوست جدا نشدنی هستند. با توجه به این اصل که بخش اصلی مواجهه مخاطب با نیاز به یک کالا و یا خدمات متناسب با احساسات او است، اتحاد محتوا و طراحی، نقش اساسی در انتخاب محصول را دارند. پس باید توجه داشت که هر فرمتی که برای محتوا انتخاب شود، به انواع مختلفی از طراحی تصویری نیاز دارد که خروجی نهایی را جذاب و چشمگیر کند.
مخاطب محتوا را مشخص کنید
- 80% بازاریابان حرفه ای بر این اعتقادند که محتوا باید بر اساس شخصیت افراد طراحی و تولید شود؛ با این اوصاف ترسیم شخصیت مشتری ایده آل مهمترین گام در طراحی و تولید محتوا است. یک شخصیت پردازی سطحی میتواند به خوبی موضوع، ایدهها و واژگان کلیدی مناسب را برای تولید محتوا تعیین کند اما در صورتی که مجموعه خواهان شخصیتی کارآمد و موثر است باید به جزئیات زیادی توجه شود.
همچون:
- موقعیت مخاطبان مانند سن، جغرافیا، قومیت، جنس، درآمد و...
- سرگرمی ها، علاقه مندی ها، اعتقادات و عادات آنها
- چالشهایی که با آن مواجهه میشوند و به واسطه این چالشها در جستجوی کالا و یا خدمات مشخص میرود.
- محتوای تولید شده در چه قالبی میتواند بیشترین توجه را به خود جلب کند؟ تبدیل اطلاعات نام برده شده به یک کاراکتر بصری کمک میکند تا مخاطب با طراحی به راحتی ارتباط برقرار کند و درک عمیق تری از سودمندی خدمات به نمایش گذاشته شده، داشته باشد.
افزایش آگاهی نسبت به برند با محتوای بصری
مادامی که با استفاده از عناصر طراحی حرفه ای میان بخشهای مختلف ارتباط برقرار کرد؛ به خوبی میتوان شعار تبلیغاتی و داستانی که در پس آن است را برای مخاطب تعریف کرد. برای مثال فونت به کار رفته در نوشتار باید در سرتاسر متن از الگوی مشخصی پیروی کند. و یا اگر از تصاویر استفاده میشود، آنها باید بصورت حرفه ای از نمونههای حرفه ای دیگر متمایز باشند.پروسه فروش باید همیشه دارای عناصر طراحیِ به روز باشد و رنگ لوگو و برند، همیشه باید هماهنگ و یکسان انتخاب و اجرا شود. اگر طراحی به کار رفته فاقد یکپارچگی با محتوای تولید شده باشد، انتقال پیام برند چار مشکل میشود. کشف پیام یک طراحیِ جوان و بامزه با محتوایی رسمی و کاملا آموزشی بسیار دشوار خواهد بود.
جلب توجه در بمباران محتوایی
تولید محتوا با وجود 91% از کمپانیهایی که برای کار تجاری به صورت مستقیم به آن میپردازند و 86% از بازاریابانی که برای یافتن مشتری به سراغ آن میروند یک میدان رقابتی است. بیرون ایستادن از چنین حجم محتوای تولید شده، غیرممکن به نظر میرسد، با این وصف، تنها ابتکار است که میتواند نجات بخش باشد.
استفاده از عناصر طراحی منحصر به فرد و خلاق میتواند بهترین شیوه برای متمایز شدن از دیگر برندها باشد. و تنها 30% از بازاریابان، جلوههای بصری منحصربفرد خود را خلق میکنند. بدین نحو طراحی یونیک میتواند حجم جذب مخاطب را افزایش دهد.
استفاده از اینفوگرافی، جدولها و تصاویری که توسط مخاطب مفید دیده شود، این امتیاز را خواهد داشت که دیگران از این منابع در سایت خود به عنوان لینک کمکی استفاده کنند.
توجه به ارزش مخاطب در محتوای بصری
استراتژیستهای بازاریابی محتوایی قوی، تمرکز خود را بر روی اینکه چگونه به مخاطبان خود بیشترین ارزش را دهند، میگذارند. تمرکز بر روی رضایت مشتری و همچنین القای ارزش گذاری میتواند منجر به حفظ مشتریان و ایجاد وفاداری نسبت به برند شود. استفاده از طراحی بصری در تولید محتوا، میزان فروش در طول زمان را افزایش میدهد.
برای مثال تحقیقات نشان میدهد، دنبال کردن یک محتوای تصویری، سه برابر ساده تر از یک محتوای نوشتاری است. بدین معنا که ویدئوها و اینفوگرافیهای اورجینال در انتقال ویژگیهای محصول و پیام برند موفق تر از مجموعه ای از واژگان هستند.
خرید، امری ناخوداگاه است
95% تصمیمات در ناخودآگاه صورت میگیرد. استفاده از المانهای طراحی که عواطف را درگیر میکنند، همچون رنگها و تصاویر، منجر به ترغیب ناخودآگاه برای تصمیم گیری در خرید میشوند. مطالعات نشان میدهد استفاده از رنگهایی مشخص که حسی از تعلق، فوریت و... را منتقل میکنند میتوانند در وب سایتها و یا تبلیغات تا 34% میزان فروش را افزایش میدهد. با استفاده از گزینههای رنگی هوشمند، چیدمان تمیز و محتوایی با کیفیت، فروش به صورت ناخودآگاه افزایش مییابد.
ایجاد تاثیرات ماندگار در محتوای تصویری
مطالعات نشان میدهد که انسانها میتوانند 36000 پیام تصویری را در هر ساعت دریافت کنند. همچنین افراد میتوانند 65% از محتوای تصویری که در سه روز گذشته با آن مواجه شده اند را بخاطر بیاورند. و پس از آن تا 10% از محتوا در ذهنشان باقی میماند. این اشاره بدان دارد که افراد عناصر طراحی محتوا را بهتر و بیشتر از عناصر محتوای نوشتاری بخاطر میسپارند. و اینگونه جنبههای بصری حرفه ای بر ذهن مخاطب تاثیری بسزایی میگذارد. پس اگر بخشی از استراتژی مجموعه، برقراری ارتباط مخاطب با بخشهای کلیدی اطلاعات است، بایستی فرمت خود را بر پایه تصاویر طراحی کند و از قالب نوشتاری طولانی بپرهیزد.
ایجاد تعامل مخاطب با محتوای بصری
کیفیت بالای تصویرسازی، یکی از مهمترین المانهای طراحی حرفه ای است. برای مثال وب پیجها و مقالاتِ بدون تصویر 94% کمتر از مقالاتی با حداقل یک عکس مورد بازدید واقع میشوند. استفاده از ویدئو و محتوای تعاملی میتواند تاثیر بسزایی در ایجاد تعامل مخاطب با محتوا داشته باشد. مخاطبان ترجیح میدهند یک ویدئو را تماشا کنند تا یک مقاله تماما کلمه را بخوانند. حتی برای محتواهای تصویری غیراستاندارد، همچون پادکست، استفاده از عناصر طراحی ساده بازاریابی میتواند برای مخاطب جذاب تر و کارآمدتر باشد.
در نهایت میتوان گفت طراحی جنبه کلیدی بازاریابی محتوایی است. سرمایه گذاری بر روی عناصر طراحی میتواند به روشن کردن پیام برند و جذب مخاطب کمک کند. یک طراحی خاص و یونیک میتواند جایگاه برند را در موتورهای جست وجو بالاتر بکشد، آن را از ازدحام تبلیغات دیگر برندها دور نگه دارد و توجه مصرف کننده را بخود جلب کرده و او را درگیر برند مورد نظر نماید. علاوه بر همه اینها کیفیت طراحی یک شیوه عالی برای ارزش دهی به مخاطب است که بر روی ناخودآگاه او تاثیر میگذارد و منجر به فروش بیشتر چه در حوزه کالا و چه در حوزه خدمات میشود.