بهینه سازی محتوا (Content Optimization) چیست؟

چگونه محتوای خود را برای سئو (SEO) و تجربه کاربری (UX) بهینه سازی کنیم؟

شهر محتوا>مجله محتوا>بازاریابی محتوایی
بهینه سازی محتوا (Content Optimization) چیست؟
مرضیه هاشمی|آخرین آپدیت: یکشنبه، ۱۲ دی ۱۴۰۰|مدت زمان مطالعه: 16 دقیقه

بازاریابی محتوایی به عنوان یکی از تاثیرگذارترین روش های جذب مخاطب و ارتقاء کسب و کار، جای خود را در حوزه دیجیتال مارکتینگ به خوبی پیدا کرده است. تولید محتوای ارزشمند و ارائه خدمات مفید به مخاطب از ارکان اساسی بازاریابی می باشد. در حیطه بازاریابی محتوایی، فرآیند بهینه سازی محتوا یکی از بخش های مهم و اساسی در سئو سایت محسوب می شود؛ به گونه ای که تولید بهترین محتوا و استفاده از تکنیک ها و استراتژی های به جا و مناسب موجب ترغیب افراد بیشتری برای ورود به سایت و استفاده از امکانات آن می گردد و این فرآیند، افزایش ترافیک و رنک سایت را به همراه خواهد داشت. در ادامه مقاله با ارائه برترین تکنیک های بهینه سازی محتوای سایت، بهترین روش ها و استراتژی های ارتقا رتبه سایت در نتایج گوگل را به شما یادآور خواهیم شد.

بهینه سازی محتوا چگونه عمل می کند؟

بهینه سازی محتوا

بهینه سازی محتوا تنها یک روند عادی برای مطلوب سازی محتوا نیست، بلکه راهی مهم و کاربردی برای ماندن و دیده شدن در موتورهای جستجو است. پس از اینکه محتوای سایت را تولید کردید، با استفاده از تکنیک های بهینه سازی باید محتوای خود را بر طبق اصول و قواعد سئو بهینه کنید تا از بازدید بالاتری برخوردار شود و علاوه بر کاربردی بودن برای کاربران جذاب تر به نظر برسد. موتورهای جستجو همانند گوگل، محتواهای بهینه شده را با ارزش تر از سایر محتواها دانسته و در فرآیند جستجو، آنها را بالاتر از محتوای بهینه نشده قرار می دهد. بهینه سازی محتوا یکی از زیر مجموعه های سئو سایت می باشد که باید به همراه سایر تکنیک های سئو سایت مورد استفاده قرار گیرد تا رنک بالاتری با محتوای بهینه شده بدست آورید.

آیا بهینه سازی محتوا با تولید محتوا متفاوت است؟

بهینه سازی محتوا را نمی توان برابر با تولید محتوا دانست، تفاوت های عمده ای بین این دو وجود دارد که درک آن ضروری به نظر می رسد. مخاطبان و هدف هر کدام از دیگری متفاوت می باشد بدین صورت که تولید محتوا برای مخاطبان و با هدف جذب آنها از طریق ساختار و نوشتار مطلوب صورت می گیرد، این در حالی است که بهینه سازی محتوا با عملکردی متفاوت و در کنار تاثیرگذاری بر روی مخاطبان، موتورهای جستجو را هدف قرار می دهد. محتوای بهینه شده توسط موتورهای جستجو بررسی شده و بر طبق آن رتبه سئو سایت مشخص می شود. محتوایی که به خوبی بهینه سازی نشده باشد در موتورهای جستجو رنک پایینی را به خود اختصاص می دهند و ضعیف عمل می کنند. با این وجود توجه همزمان به تولید محتوا و بهینه سازی محتوا یکی از الزامات بازاریابی محتوایی به حساب می آید.

تکنیک های بهینه سازی محتوا (Content Optimization)

موضوع بهینه سازی محتوا در چند سال گذشته بسیار مورد توجه قرار گرفته و آنگونه که به نظر می آید سخت و دست نیافتنی نیست. اعتباری که از موتورهای جستجو به یک سایت اختصاص می یابد بر مبنای مطالب معتبر، بهینه و سازماندهی شده می باشد و تعداد بالای محتوا در سایت به تنهایی چاره ساز نیست. در سال های اخیر تکرار و تعدد کلمات کلیدی و محتوای پیچیده و طولانی، ملاک مناسبی برای بهینه بودن از نظر گوگل نیست. با اجرای روش های  بهینه سازی محتوای تولید شده، می توان بازخورد مطلوبی از موتورهای جستجو و در نتیجه از کاربران سایت دریافت نمود.

توجه به عنوان جذاب و محتواهای کاربردی و جدید

داشتن یک عنوان جذاب و مرتبط، همچنان به عنوان یکی از مهمترین ملاک های رتبه بندی در الگوریتم رتبه بندی گوگل عمل می کند. یک عنوان جامع و کامل باعث افزایش نرخ کلیک در سایت شده و در رتبه سایت موثر است. بدین منظور استفاده از کلمات کلیدی مهم در عنوان محتوا توصیه می شود. علاوه بر داشتن عناوین جذاب، یک محتوای ارزشمند و مطابق با اهداف کاری که نوشتار جذابی هم داشته باشد، می تواند ارتباط خوبی با کاربران برقرار کند و نقش مهمی در بهینه شدن سئو سایت را بر عهده داشته باشد. از این رو تمرکز بر روی عمق و کیفیت محتوا نسبت به تعداد کلمات یا حجم محتوا برتری دارد.

توجه به تولید محتوای منظم و بروز رسانی محتوا

علاوه بر اینکه تولید محتوای جذاب و کاربردی تاثیر شگرفی در رتبه سایت دارد، سایت هایی که به روز رسانی منظم محتوا و تولید محتواهای جدید را در دستور کار خود قرار می دهند از نظر موتورهای جستجو و همچنین کاربران اهمیت بالایی دارند. قدرت محتوا را دست کم نگیرید، با تولید محتوای منظم و بهینه، ضریب اعتماد گوگل نسبت به نظم کاری شما بالا می رود و با اطمینان به محتوای با کیفیت سایتتان رتبه خوبی را به آن اختصاص می دهد. پس با محتوای با کیفیت و به روز، بازدیدکنندگان را به سایت خود دعوت کنید.

بهینه سازی متن محتوا (Optimizing text)

بهینه سازی متن محتوا

بهینه سازی محتوای سایت برای همه متن های تولید شده به ویژه متن هایی که حاوی اطلاعات مربوط به سایر محتواهای سایت می باشند از اهمیت ویژه ای برخوردار است. از جمله راهکارهای بهینه سازی کردن متن شامل، توضیحات متا، تگ عنوان، کلمات کلیدی متا و URL بوده که هر کدام معیار معتبری برای بهینه بودن مطالب سایت از نظر موتورهای جستجو می باشند:

 توضیحات متا (Meta descriptions)

توضیحات متا در نتایج موتور جستجو به عنوان متن توصیف کننده هر نتیجه نمایش داده می شود و بخشی از اطلاعات کلیدی محتوا بوده که در نگاه اول به مخاطب نمایش داده می شود. بنابراین توضیحات متا باید به طور دقیق و مختصر توصیف کننده هدف محتوایی باشد که بازدیدکننده در نتایج جستجو می بیند بعد از کلیک با آن روبرو خواهد شد.

تگ عنوان (Title tags)

تگ عنوان یا عنوان بهینه عنصر مهمی در بهینه سازی متن محسوب می شود که نوشتن آن کار سختی نیست و استفاده از کلمات کلیدی اصلی و یا فرعی عنوان بهینه ای را تولید می کند که افزایش نرخ کلیک بر روی سایت در نتایج جستجوی گوگل را به دنبال دارد.

 کلمات کلیدی متا (Meta keywords)

هدف گذاری کردن روی چند کلمه کلیدی اصلی به عنوان کلمات کلیدی متا و تولید محتوا حول محور کلمات کلیدی اصلی، نتیجه موفقیت آمیزی در تولید محتوای بهینه خواهد داشت.

آدرس صفحات (URL)

انتخاب URL صحیح، کوتاه و حاوی کلمات کلیدی محتوا، توصیف دقیقی از محتوای شما را به موتورهای جستجو ارائه می دهد و رتبه بهتری را می توانند کسب کنند. علاوه بر این کاربرانی که به دنبال نتایج خاصی در موتورهای جستجو می گردند، محتوای شما را راحت تر در نتایج جستجوی خود پیدا می کنند.

بهینه سازی تصاویر محتوا (Optimizing images)

بهینه سازی تصاویر محتوا

تصویر موجود و به طور کلی وجود عناصر بصری در یک محتوا از دیدگاه کاربران اهمیت بالایی دارد و علاوه بر جهت دهی کردن نتایج جستجوی آنها، می توان مدت زمان ماندن در سایت و خواندن مطالب مشابه را بیشتر کند. در این خصوص استفاده از تصاویری با سایز مناسب، تگ های تصویر، Alt و عنوان تکنیک های بهینه سازی تصاویری است که در محتوا قرار می دهید:

 تصاویری با سایز مناسب (File size)

در این زمینه دقت داشته باشید که با حفظ کیفیت تصاویری با حجم مناسب را در سایت بارگذاری کنید تا با کاهش سرعت سایت و در نتیجه کمتر شدن رتبه سایت مواجه نشوید.

 تگ عنوان (Title Tags) و تگ تصویر (Alt tags)

از تگ Alt برای توصیف موضوع و مفهوم تصاویر استفاده می شود، بنابراین استفاده از تگ های مناسب و حاوی کلمات کلیدی در این خصوص توصیه می شود. از تگ تصویر برای مشخص کردن آدرس محلی که تصویر در سایت آپلود شده به کار می رود و از تگ عنوان هم جهت مشخص کردن عنوان مناسب برای تصویر استفاده می شود.

بهینه سازی ویدئوهای سایت (Optimizing videos)

بهینه سازی ویدئوهای محتوا

بر طبق آمارهای موجود، استفاده از محتوای ویدئویی در وبسایت تاثیر بسیاری در جذب کاربر و افزایش حضور او در سایت دارد. از دید موتورهای جستجو ویدئوهایی که موجب جذب بیشتر کاربران برای دیدن و خواندن مطالب سایت شود ارزشمند می باشد. از این رو استفاده از ویدئوهای بهینه شده در سایت اهمیت بالایی دارد. تهیه محتوای ویدئویی الزاماً نیاز به تخصص در تولید ویدئو ندارد و می توان ویدئوهای مفید، جالب و مرتبط با محتوا را از منابع آماده تهیه کنید.

عنوان ویدئو محتوا (Video titles)

برگزیدن عنوان صحیح و جذاب و حاوی تعدادی از کلمات کلیدی مرتبط و نزدیک به علائق بازدیدکننده باعث ترغیب او به تماشای ویدئو خواهد شد.

توضیحات ویدئو محتوا (Video descriptions)

در قسمت توضیحات باید هر آنچه که بیننده انتظار دارد در ویدئو ببیند را مشخص کنید، علاوه بر این می توانید توضیحات را به محتوای مرتبط در سایت خود لینک دهید تا بیننده توضیحات تکمیلی و مرتبط را در آنجا مشاهده کند.

در این خصوص استفاده از برچسب عنوان و برچسب توضیحات ویدئو برای بهینه کردن ویدئوهای آپلود شده برای موتورهای جستجو کاملا الزامی است.

استفاده از شبکه های اجتماعی برای بهینه سازی محتوا 

اشتراک مطالب وبسایت در شبکه های اجتماعی به تنهایی تاثیری در بالا رفتن رتبه سایت در گوگل ندارد ولی می توان از این طریق کاربران بیشتری را به سایت هدایت کرد و سایت خود را برای کاربران بهینه سازی نمود. از این طریق میزان بازدید سایت بالا رفته و این موضوع نشانگر محبوبیت محتوا برای کاربران خواهد بود و همچنین موتورهای جستجو را در ارتقاء رتبه سایت هدایت می کند. بدین منظور علاوه بر اشتراک محتوا در شبکه های اجتماعی توسط خود شما، با استفاده از افزونه های اشتراک محتوا در شبکه اجتماعی، کاربران به راحتی می توانند محتواهای جالب را با دیگران به اشتراک گذاشته و در نتیجه موجب بیشتر دیده شدن محتوا و افزایش ترافیک ناشی از کاربرپسند بودن محتوای تولید شده خواهد شد.

بهینه سازی نسخه موبایل در طراحی سایت

بهینه سازی نسخه موبایل سایت

امروزه حجم بالایی از کاربران اینترنت را کاربران موبایلی تشکیل می دهد، از این رو هدف گوگل کمک به کاربران موبایلی برای دست یافتن به صفحات بهینه، به دور از شلوغی و با سرعت خوب می باشد. بنابراین یکی از معیارهای رتبه بندی صفحات سایت از دیدگاه گوگل مطابقت داشتن صفحات سایت با استانداردهای موبایل بوده و استفاده از قالب های واکنشگرا در این زمینه توصیه می شود.

ایجاد لینک داخلی برای بهینه سازی محتوا 

لینک داخلی برای بهینه سازی محتوا

تکنیک لینک سازی داخلی سایت موجب بالا رفتن زمان حضور کاربران در سایت شده و افزایش اعتبار و محتوای سایت برای موتورهای جستجو به دنبال داشته و همچنین موجب انتقال قدرت یک محتوا به سایر محتواهای مرتبط می شود. در این خصوص ذکر چند نکته ضروری به نظر می رسد: مطالب مرتبط و هم رده را به هم لینک دهید؛ به انکر تکست یا عنوانی که از آن طریق لینک داخلی می دهید دقت کنید که از کلمات کلیدی مترادف و متنوع استفاده شود و پس از دریافت بک لینک از لینک های داخلی تغییری در انکر تکست ها ایجاد نکنید؛ کلیک بر روی لینک ها را با تغییر رنگ لینک و کلمات خاص و هدایت کننده به کاربر پیشنهاد دهید؛ ابتدای محتوا برای لینک داخلی مناسب تر است اما لینک ها را در یک پاراگراف متمرکز نکنید.

استفاده از لینک خارجی و تعاملی برای بهینه سازی محتوا 

 لینک خارجی برای بهینه سازی محتوا

در صورتیکه در تولید محتوا از منبع خارجی استفاده کرده اید حتما به آن لینک دهید و ترس از دست دادن رنک پیج خود را نداشته باشید. چراکه تعامل با سایت های مرتبط، هم به کاربران کمک می کند که بدون جستجوی اضافه به کسب اطلاعات بیشتر بپردازند و هم سایت های لینک شده را در جریان محتوای شما قرار می دهد و احتمال دریافت بک لینک از آنها بیشتر خواهد شد.  لینک دهی خارجی به موتورهای جستجو کمک می کند تا بر اساس ارتباطی که بین محتواهای لینک شده وجود دارد به درک بهتری نسبت به ارزش محتوای شما دست پیدا کند و این پروسه طبیعتاً در رتبه بندی سایت موثر خواهد بود.

بهینه کردن سرعت سایت 

بهینه کردن سرعت سایت

یکی از معیارهای موثر در بارگذاری صفحات سایت که به طور مستقیم در بهینه سازی محتوای سایت تاثیرگذار است سرعت سایت بوده که یکی از پارامترهای مهم رتبه بندی سایت از دیدگاه گوگل محسوب می شود. علاوه بر کنترل مسائل فنی سایت و سرعت پاسخگویی سرور، بهینه سازی تصاویر قبل از آپلود شدن در سایت می تواند به بهینه شدن سرعت بارگذاری صفحات سایت کمک کند.

کلمات کلیدی مشابه به جای تکرار یک کلمه کلیدی 

بر خلاف گذشته که چگالی کلمات کلیدی برای موتورهای جستجو ملاک برتری بود، امروزه هوشمندی موتورهای جستجو موجب شده است که استفاده از کلمات و عبارت های مشابه و مترادف در محتوا را به عنوان معیار رتبه بندی سایت ها قرار دهد. اگر برای شناسایی بهترین و مناسب ترین کلمات کلیدی مشابه با مشکل مواجه شدید از ابزارهای مختص اینکار استفاده کنید. کلمات مترادف محتوا را طبیعی تر جلوه می دهند، همچنین دقت داشته باشید که گوگل ارتباط بین کلمات کلیدی مشابه را درک می کند و از این ارتباط محتوایی برای رتبه بندی سایت استفاده می کند.

اشتباهات رایج در بهینه سازی محتوا

پس از اینکه تعدادی از تکنیک های بهینه سازی محتوا را یادآور شدیم بهتر است بدانید که انجام برخی از اشتباهات رایج در بهینه سازی و حتی زیاده روی در اجرای یک تکنیک، نتیجه عکس در رتبه بندی سایت خواهد داشت و باعث تضعیف یا از دست رفتن جایگاه سایت در نتایج گوگل می شود. در حقیقت اگر در تولید محتوا و حتی بهینه سازی محتوا تنها به کسب رتبه برتر در موتورهای جستجو تمرکز کنید، الگوریتم های گوگل به راحتی متوجه این اشتباه خواهند شد. برخی از این اشتباهات بدین شرح است:

استفاده بیش از حد کلمات کلیدی (Keyword Stuffing)

تمرکز بر روی یک کلمه کلیدی و تکرار بیش از اندازه آن در محتوا نه تنها به جذب کاربر کمکی نمی کند، بلکه در موتورهای جستجو هم جایگاه مناسبی نخواهد داشت. بدین منظور بهتر است از کلمات کلیدی مشابه و ترکیبی و یا عبارت های توصیفی استفاده شود. این مورد در بهینه سازی متن هایی که جایگزین عکس هستند هم صدق می کند، در واقع اگر استفاده بی رویه کلمات کلیدی در متن هایی که توصیف کننده یک عکس هستند را ملاک کسب ایندکس گوگل و رتبه بهتر کنید نتیجه خوشایندی را کسب نخواهید کرد.

بی توجهی به اهمیت لینک های داخلی

استفاده از عبارات کوتاه، لینک دادن به محتوای بی ربط و کم ارزش و لینک دهی بیش از حد در محتوا از اشتباهات رایج در لینک بیلدینگ می باشد. بهتر است در هنگام لینک دهی به صفحاتی که دسترسی کاربر به آنها سخت تر باشد توجه کنید. به منظور جلوگیری از این اشتباهات بهتر است مقاله آموزش لینک سازی داخلی را مطالعه کنید

استفاده از کلمات کلیدی بی ربط

استفاده از کلمات کلیدی نامرتبط به محتوای تولیدی و حوزه کاری، یکی دیگر از اشتباهات بهینه سازی است. این ترفند اگر در ابتدا سایت شما را در نتایج جستجو بالا بیاورد ولی از آنجا که تکنیک کاربرمحوری نبوده و با نرخ خروج سریع از سایت یا پرش سایت بالایی مواجه خواهد شد، کاهش بازدید و رتبه سایت در گوگل را به همراه خواهد داشت.

بی ارزش کردن تگ های هدینگ

استفاده بیش از اندازه کلمات کلیدی در تگ های هدینگ مانند h1 و h2 و h3 که تیترهای اصلی محتوا هستند و موضوع محتوای شما را در نتایج موتور جستجو مشخص می کند، از دیدگاه کاربران و گوگل بی ارزش تلقی می شود و سایت شما را با کاهش بازدید و رتبه سایت روبرو خواهد کرد. در این خصوص استفاده از کلمات مترادف، هم معنی و یا عبارت هایی که توصیف کننده محتوا و کلمات کلیدی هستند در تگ های هدینگ راهکار مناسبی خواهد بود.

marziehhashemi
نوشته شده توسط

مرضیه هاشمی

سلام؛ من مرضیه هاشمی هستم نویسنده شهر محتوا؛ اگر می خوای بیشتر از من بدونی باید خدمتت بگم که ... من سال 84 دانشجوی مدیریت بازرگانی شدم، همیشه بچه درسخون بودم ولی الان که فکرشو میکنم با خودم...

خدمات شهر محتوا
تولید محتوا
تولید محتوا

مفید و باکیفیت بودن کافی نیست. محتوا باید تعامل‌برانگیز باشه

آنالیز سئو
مشاوره سئو و دیسکاور

راهبری تیم سئو و محتوای سازمان شما توسط متخصصان باتجربه

تحقیق کلمات کلیدی سئو
تحقیق کلمات کلیدی

استخراج تمام کلمات کلیدی مرتبط به کسب‌وکار شما

خوشه‌بندی کلمات کلیدی
خوشه‌بندی کلمات کلیدی

دسته‌بندی معنایی کلمات کلیدی بر اساس مشابهت هدف جستجو