شکاف محتوایی چیست و چگونه آن را برطرف کنیم؟
تکنیک های بهینه سازی محتوا بر اساس تحلیل شکاف محتوا (Content Gap)
تکنیک های بهینه سازی محتوا بر اساس تحلیل شکاف محتوا (Content Gap)
در تولید محتوا بحثی داریم که آن را «شکاف محتوایی» مینامیم. مسئلهای که همه تولیدکنندگان محتوا برای دور شدن از آن تمام تلاش خود را میکنند؛ اما کمتر کسی نام علمی فعالیت خود را میداند. شکاف محتوایی دانش و تکنیک جدیدی نیست. مسئلهای است که شما از همان اول به صورت خودجوش در تعیین هدف و خوانندگان خود آن را در نظر میگیرید. با اینکه شاید ساده به نظر برسد؛ اما باید گفت که یک چالش است. چالش از اینکه چگونه به آن دچار نشویم و در صورت مواجه شدن با آنچه اقداماتی برای برطرف شدن انجام دهیم؟
ابتدا باید تعریف شکاف محتوایی را بدانیم. بعد باید رابطه شکاف محتوایی را بین سئو و طراحی تجربه کاربری بررسی کنیم. سپس به معرفی چند کار برای دوری یا برطرف کردن این نوع شکاف خواهیم پرداخت.
شکاف محتوایی یا content gap در واقع فاصلهای است بین آنچه شما در متن تان نوشتهاید با آنچه در قبل برنامهریزی کردهاید؛ برای مثال، ما قصد داریم تا در خصوص «دلایل اهمیت تحقیق کلمات کلیدی» بنویسیم. از قبل ساختار متن، کاربران، لحن، نوع محتوا و غیره را به طور کامل بررسی و آنها را یادداشت میکنیم؛ اما وقتی مینویسیم، نتیجه برخلاف خواسته مان میشود؛ یعنی ممکن است که ساختار و لحن برعکس شود یا سئو نشده باشد. در واقع آن چیزی نیست که در ذهنتان از قبل بوده است و خیلی با آن فاصله دارد. نمونه مشابه را میتوان در سایتهایی مشاهده کرد که ادعای داشتن موضوع محتوای شما را دارند؛ اما وقتی کلیک می کنید، با صفحه دیگری مواجه می شوید.
در مسئله تحلیل شکاف محتوایی، به بررسی این فاصله میپردازند. اینکه چقدر بین متن موجود یا متن مورد دلخواه شما ارتباط وجود دارد. اینکه دچار این عارضه نشویم، خیلی سخت است. کارشناس تولید محتوا باید کاملاً در هنگام نوشتن، حواسش به جملاتش باشد. در واقع برای اینکه بتوانیم خیلی سریع جلوی این مساله را بگیریم، بهتر است که در همان هنگام نوشتن به جملات و ساختار دقت کنیم. نه اینکه اجازه دهیم متن تمام شود و بعد آن را ویرایش کنیم. البته مستلزم این است که از قبل برنامهریزی دقیقی از مطالب خود داشته باشید.
قبل از اینکه راهکارهای برون رفت از این را بررسی کنیم، ابتدا باید بدانیم که چه مواقعی شکاف محتوایی به وجود میآید. در مسئله بازاریابی، هیچگاه داشتن ایده محتوایی به خودی خود نمیتواند تضمین کننده بهبود سئو سایت شما شود. بلکه مواردی وجود دارد که شما باید در نوشتن متن و از همه مهمتر طراحی تجربه کاربری به آن دقت کنید. مواردی که رعایت نکردن آنها باعث بروز مساله شکاف محتوایی می شود:
در واقع این نوع شکاف زمانی اتفاق میافتد که متن نوشته شده هیچ ارتباطی با هدف یا خواسته شما ندارد. این متن اگر مبتنی بر سئو نباشد، گوگل را راضی نمی کند اگر هم دارای جملات نامفهوم باشد که اوقات خواننده را تلخ خواهد کرد. به این صورت، آن نتیجه ای که میخواستید، به دست نخواهید آورد.
شما برای چه دنبال تولید محتوا هستید؟ مسلماً هدف نهایی محتوا، جذب کاربران است. متأسفانه برخی چنان غرق این هدف میشوند که دیگر مسائل را فراموش میکنند. جذب کاربر از طریق محتوا حالا به هر روشی، اصولی دارد. اصولی که باید از قبل آنها را بدانید و رعایت کنید. این اصول شامل شناخت کاربر، نوع تعیین لحن متن و دیگر موارد بالا است. محتوای امروزی باید در نگاه اول به پاسخ نیاز یک کاربر بپردازد. اگر موارد و تکنیکهای تولید محتوا را به خوبی رعایت کردید، میتوان گفت که از شکاف محتوایی دور خواهید بود.
وقتی کاربری وارد صفحه سایتی برای خواندن مطلب میشود، به دنبال اطلاعات است. اطلاعاتی که پاسخ سؤال را بدهد. او در قدم اول از بالا تا پایین به صورت سریع اسکرول میکند تا به بخش مرتبط خود برسد. برای همین است که این روزها در تقسیم محتوا به زیر موضوعات مختلف تأکید زیاد میشود. اگر اطلاعات را پیدا نکند، خیلی سریع صفحه را ترک میکند. حالا اگر اطلاعات را پیدا کرد؛ اما جدید نبود یا اینکه با پاسخ آن خیلی تناسب نداشت، باز هم دکمه ضربدر در تب را کلیک خواهد کرد. از همه بدتر اینکه اطلاعات کامل باشد؛ اما لحن نوشته مناسب نباشد؛ یعنی از عبارات تخصصی و گنگی استفاده شود که کاربر را بیشتر گیج کند.
گپ محتوایی در اینجا بیشتر شامل:
همانطور که در بالا هم نوشتیم، شکاف محتوایی فقط در خصوص فاصله نوع نوشتن نیست؛ بلکه سئو هم خود یک عامل است. رعایت نکردن چگالی کلمات کلیدی و استفاده از کلمات مرتبط و آن هم در جای درست میتواند گپ ایجاد کند. متن خالی سایت شما را بالا نمیآورد، بلکه باید اصولی رعایت شود تا بتوانید با دیگر سایتها هم ردیف خود رقابت کنید. در گپ محتوا باید به این مسئله دقت زیادی داشته باشید. برای همین یک بار دیگر متن خود را با دقت بخوانید و در صورتی اصول سئو رعایت نشده بود، آن را ویرایش کنید.
همه مطالب سایت. حتی مطالبی که برای شما اصول سئو یا رعایت کلمه کلیدی اهمیتی ندارد؛ مانند رپورتاژها. در تمامی نوشتهها، مطالب باید خوانا باشند؛ یعنی کاربر از ابتدا تا انتها را ترغیب شود تا بخواند. حداقل بتواند به راحتی اطلاعات خود را پیدا کند. در صفحات بلاگ، معرفی محصول یا خدمات، اخبار و غیره هیچ تفاوتی وجود ندارد.
اول از همه باید سئوی مطالب خود را بررسی کنید. اینکه آیا متن های شما بر اساس اصول سئو نوشته شده است یا خیر؛ به عبارت دیگر باید رتبه مطلب خود را با رقبای خود در آن کلمه بررسی کنید. برای این کار بهتر است که اقدامات زیر را انجام دهید:
در واقع هدف از این کار، بررسی محتوا شما از نظر سئو است. اینکه آیا توانستهاید مطلبی بنویسید که مطابق هدف سئویی شما باید یا خیر؟ اگر نه که باید آن را ویرایش کنید.
یکی از شکافهای اصلی محتوا، تطابق نداشتن مطلب با نیاز کاربران است. اینکه اطلاعاتی که قرار دادهاید، خیلی با نیاز کاربر فاصله دارد. این مسئله میتواند ناشی از به روز نبودن اطلاعات، تناسب نداشتن با حوزه کاری، بسیار پیچیده بودن و دیگر موارد باشد. در چنین مواردی میگویند که مطلب برای سرهم بندی کردن یا برای گوگل نوشته شده است و کاربر در اینجا هیچ نقشی ندارد.
در خصوص نوشتن مطلب برای کاربران همیشه صحبت شده است. هرکسی بر اساس تجربه خودش سعی در بیان راهکاری داشته است. سؤال این است که مطلب برای کاربران به چه معنا است و چگونه چنین مطلبی بنویسیم. مسلماً هدف شما از اول همین بوده است؛ اما به هر دلیلی ممکن است گپ اتفاق بیفتد.
برای جلوگیری از گپ بهتر است که فعالیتهای زیر را انجام دهید:
در واقع به دنبال نوشتن مطلبی باشید که پاسخ سوال کاربران را از طریق اطلاعات درستی بدهید. اطلاعاتی که کمتر در دیگر سایت ها مشاهده شود.
تجربه کاربری در شکاف محتوایی خیلی مهم است. منظور از تجربه کاربری یا همان UX در محتوا به معنای خوانا بودن متن است. شما همه چیز را تحت پوشش میدهید؛ اما متن خوب نوشته نمیشود، ساختار کلمات و جملهها مناسب نیست، پاراگرافبندی وجود ندارد، اصول نگارشی رعایت نشده است و چندین مورد دیگر. احتمالاً با ترجمههای بد کتابها برخورد داشتهاید. مترجم دنبال این نبوده که متن را بد ترجمه کند؛ اما به هر دلیلی از عهده آن برنیامده و یک فاصله بین خواسته و نتیجه به وجود آمده است.
برای اینکه چنین فاصلهای را کاهش دهید، بهتر است که نکات زیر را کنید:
همه چیز از الگوریتم مرغ مگس خوار در سال 2013 شروع شد. قبل از آن همه تولیدکنندگان سعی داشتند تا با به کار بردن چندین باره کلمات کلیدی، میزان چگالی آن را بالا ببرند. گوگل بعد از رونمایی از این الگوریتم به مبارزه با چنین سایتهایی پرداخت. بر اساس الگوریتم مرغ مگس خوار، سایتهایی که از چگالی بیش از حد کلمات کلیدی استفاده میکنند، جریمه خواهند شد. پس باید چه کار کرد؟ از کلمات هم خانواده و هم معنا استفاده کرد. در واقع عبارتهایی که همان معنی را میدهند. البته این یک مورد سئویی است و فقط روی عبارتها تأکید ندارد.
به هر حال رعایت نکردن این مساله، ، یک فاصله محتوایی خواهد بود که باید برطرف شود. استفاده زیاد از یک عبارت هم، خوانایی را کاهش میدهد و هم اینکه از نظر گوگل جریمه دارد. برای جلوگیری از این کار بهتر است موارد زیر را رعایت کنید:
شکاف محتوایی مسئله فنی و غیرفنی است. رعایت نکردن اصول هرکدام میتواند باعث فاصله افتادن بین آنچه شما نوشتید و آنچه انتظار داشتید، شود. مسئله فنی را که در بالا توضیح دادیم. هرکدام اهمیت ویژهای دارند که شما باید آنها را رعایت کنید. در مورد مسائل غیرفنی (البته باز هم به فنی مربوط است) میتوان به همان ساختاربندی بودن مطلب، شناخت درست کاربران، تعیین هدف قبل از نوشتن و غیره اشاره کرد.
در واقع گپ محتوایی زمانی اتفاق میافتد که متن شما نتواند هدفتان را به خوبی بیان کند. مسلماً این مسئله بیشتر به اصول نوشتن برمیگردد. برای همین بهتر است که در کنار یادگیری تولید محتوا، اصول نویسندگی را هم فرا بگیرید. البته قرار نیست که شما نویسنده باشید؛ اما باید حداقل متنتان توانایی ارتباط برقرار کردن داشته باشد یا نه؟
سلام یه روز زیبای بهاری وقتی داشتم به حیاط کوچیک خونمون نگاه میکردم با خودم گفتم که چی می شد می تونستم این لحظه رو جوری ثبت کنم که همیشه توی یاد و خاطرم بمونه و...
مفید و باکیفیت بودن کافی نیست. محتوا باید تعاملبرانگیز باشه
راهبری تیم سئو و محتوای سازمان شما توسط متخصصان باتجربه
استخراج تمام کلمات کلیدی مرتبط به کسبوکار شما
دستهبندی معنایی کلمات کلیدی بر اساس مشابهت هدف جستجو