استراتژی های تولید محتوا بر اساس قیف فروش

انواع استراتژی تولید محتوا بر اساس مراحل مختلف قیف فروش در بازاریابی

شهر محتوا>مجله محتوا>بازاریابی محتوایی
استراتژی های تولید محتوا بر اساس قیف فروش
مرضیه هاشمی|آخرین آپدیت: چهارشنبه، ۱۵ دی ۱۴۰۰|مدت زمان مطالعه: 20 دقیقه

در دنیای بازاریابی و فروش هیچ گاه نمی توان کسی را یافت که صبح از خواب بیدار شود و ناگهان تصمیم بگیرد که در آن روز چیزی را خریداری کند. در حقیقت هر شخص قبل از فرایند خرید کالا یا خدمات، مسیری را طی می کند و در طول این مسیر برای خرید خود تحقیق و ارزیابی هایی را انجام می دهد تا در نهایت با آگاهی و شناخت کافی نسبت به برند مورد نظر، اقدام به خرید کند. این مسیر را با نام سفر مشتری معرفی می کنند که وظایف بازاریاب برای ترغیب مشتری به خرید در غالب قیف فروش تعریف و اجرا می شود. علاوه بر آن لازم است که ارائه محتوا در هر یک از مراحل قیف فروش و با توجه به سفر مشتری در شکل متفاوتی صورت بگیرد. مفاهیم سفر مشتری، قیف فروش در بازاریابی و استراتژی های تولید محتوا در هریک از مراحل قیف فروش موضوع بحث این نوشتار می باشد.

منظور از استراتژی های تولید محتوا چیست؟

وقتی صحبت از استراتژی های مختلف تولید محتوا می کنیم، منظورمان این است که نمی توان در شرایط مختلف، محتوای یکسانی تولید کرد. بلکه با تغییر هدف، تغییر مخاطب و تغییر شرایط، استراتژی های تولید محتوای متفاوتی باید در نظر گرفته شود. محتوا به عنوان هسته اصلی اینباند مارکتینگ، باید بتواند مثل آهن ربا مخاطب را به کسب و کار شما جذب کند. پس باید بتوانید شرایط مختلفی که مخاطب به دنبال محتوا می گردد را شناسایی کنید و متناسب با هر یک از این شرایط، استراتژی مناسب را برای تولید محتوا اتخاذ کنید. در این یادداشت، مراحل مختلف سفر مشتری در قیف فروش را در نظر گرفته و استراتژی های مختلفی که باید در هر یک از این مراحل برای تولید محتوا اتخاذ شود را بررسی می کنیم.

سفر مشتری چیست؟

سفر مشتری

پیشنهاد می کنیم محتوای سفر مشتری چیست را بخوانید تا بیشتر با این مفهوم آشنا شوید. در دنیایی که تنوع کالا و خدمات بسیار فراتر از حد تصور ما است، مصرف کنندگان بیشتر از هر زمانی آگاه و توانمند شده اند و نمی توان انتظار داشت که همانند گذشته مراحل نیاز به خرید و اقدام به خرید مشتری با فاصله کوتاهی اتفاق بیفتد. چنانچه بخواهیم فرایند تصمیم خرید یک مشتری را تحلیل نماییم، با یک حرکت گام به گام و مرحله ای روبرو می شویم که شروع آن با نا آگاهی و عدم شناخت نسبت به گزینه های خرید می باشد که در پی احساس نیاز او و محرک هایی به وجود می آید که فرد را وارد این سفر مشتری می کند. اگر درک کاملی از نیازهای مخاطبان خود نداشته باشید، به سادگی مانع برقراری ارتباط بین خود و مشتری بالقوه می شوید. این حقیقت برای تولیدکنندگان محتوا از این جهت حائز اهمیت است که با انتشار محتوای بی ارتباط به مراحل سفر مشتری زمینه ی قطع ارتباط با مشتری را فراهم می کنند. در بخش های آتی توضیحات بیشتری در این خصوص بیان می شود. مراحل سفر مشتری در دل مفهومی به نام قیف بازاریابی تعریف می شود. در این فرایند سازمان متوجه خواهد شد که مخاطب چه اطلاعاتی در مورد برند آنها دارد و در چه مرحله ای نیاز به توسعه و اطلاعات بیشتری است تا اطلاعات مشتری از محصولات کاملتر شود. با شناسایی مسیرهای رسیدن به مرحله خرید در طول سفر مشتری می توان شناخت بهتری نسبت به مخاطبان کسب نمود و از نگاه آنها به کسب و کار خود نگریست. بر همین اساس کشف نیازها و هدف های مشتری، روشنگر فعالیت هایی خواهد بود که مخاطب را در مراحل سفر خود و برای رسیدن به هدف خرید یاری می کند.

قیف فروش در بازاریابی چیست؟

قیف فروش در بازاریابی

ترسیم الگوی سفر مشتری در مفاهیمی که عنوان کننده قیف بازاریابی یا قیف فروش هستند شکل می گیرد. استفاده از نقشه سفر مشتری به سازمان کمک می کند که رفتار و احساسات مشتری در تمام مراحل فروش پیش بینی شود و بر آن اساس رفتار مناسب برای جلب نظر مشتری توسط بازاریابان سازمان انجام شود. بر همین مبنا زمانی که مفهوم قیف فروش در بازاریابی مطرح می شود، نگاه سازمان بر روی بازاریابانی است که با عملکرد مشتری در ارتباط هستند و وظیفه حمایت و هدایت مشتری به سمت خرید را بر عهده دارند.

قیف فروش (قیف بازاریابی) سیستمی شبیه سازی شده برای جذب و تبدیل مشتری بالقوه به مشتری واقعی بوده که در ابتدای قیف تعداد زیادی از مشتریان با برند شما به تعامل پرداخته و به مرور زمان بر حسب اطلاعات و محتوای ارائه شده توسط بازاریاب و شناخت مشتری از برند، تعداد کمتری از آنها قصد خرید خود را عملی می کنند. بنابراین در میانه قیف تعداد مشتریان کاهش یافته و تلاش بازاریاب برای هدایت مشتری به تصمیم خرید، تعیین کننده تعداد مشتری واقعی در انتهای قیف فروش می باشد. پس از آن تیم فروش و خدمت پس از فروش وظیفه پشتیبانی از مشتری را بر عهده دارند تا تصمیم خرید او بارها و بارها تکرار شود. مدل های متعددی که از قیف فروش در بازاریابی مطرح شده است و چندین مرحله را برای آن ترسیم کرده اند، همگی بیان گر چند مرحله اساسی در تبدیل مشتری بالقوه به مشتری بالفعل می باشد:

مرحله آگاهی از برند

آگاهی اولین مرحله قیف فروش یا بازاریابی است که در این مرحله تعداد بیشماری مخاطب با استفاده از روش های مختلف از برند شما آگاه می شوند و وظیفه بازاریاب این است که سطح آگاهی رسانی را در این مرحله افزایش دهد تا تعداد بیشتری مخاطب را وارد قیف بازاریابی کند. مخاطب روش های تحقیقاتی متعددی را می آزماید تا از برندهایی که می توانند نیاز او را برطرف کنند آگاه شود و برای رفع نیازها یا خواسته های خود از آنها کمک بگیرد.

مرحله علاقه مند شدن به برند

پس از جذب مخاطب با اطلاعات ارائه شده، میزان آگاهی مخاطب از محصولات و خدمات شما بیشتر شده و برای کسب اطلاعات بیشتر از برند شما ابزار علاقه می کند. این مرحله به صورت جستجو و بررسی بیشتر و دقیق تر مخاطب از کسب و کار شما نمایش داده می شود. ایجاد ارتباط بیشتر با مخاطب به روش های مختلف مانند ایمیل های تبلیغاتی و وبینارهای آموزشی به تبیین جایگاه شما به مخاطب کمک بسیاری می کند.

مرحله توجه یا ارزیابی بیشتر

در اینجا جلب نظر مخاطب نسبت به برند با موفقیت پیش رفته است و او اکنون دقیقا در مرحله قبل از خرید قرار دارد. زیرا بررسی های دقیق تر محصولات و خدمات به او ثابت کرده است که محصولات یا خدمات شما می تواند نیازهای او را برطرف نماید. مخاطبان با کیفیتی که به این مرحله رسیده اند باید توسط پیشنهادات ترغیب کننده شما در غالب محتواهای ارزشمند به مشتری واقعی تبدیل گردند. در صورتی می توان نگاه احتمالی مخاطب به گزینه های جایگزین را به سوی کسب و کار خود برگردانید که بتوانید به خوبی او را نسبت به برند خود متقاعد و مطمئن سازید.

مرحله تبدیل شدن به مشتری

مشتریان احتمالی شما تا حدودی متقاعد شده اند که محصولات شما راه حل مناسبی برای رفع نیاز آنها می باشد و تنها کاری که شما باید انجام دهید این است که ضربه نهایی را بزنید و دلیل قانع کننده ای که اقدام به خرید را صورت دهد را برای او شرح دهید. مرحله تبدیل در نهایت منجر به اقدام به خرید توسط مشتری می شود و با حفظ ارتباط با مشتری می توان او را برای تکرار خرید و وفاداری به برند خود ترغیب نمایید.

استراتژی های تولید محتوا در مراحل مختلف سفر مشتری

همانگونه که در تمام ابعاد بازاریابی مشهود است، درک رفتار مخاطب همواره با اهمیت است. منظور از درک مخاطب شناخت نحوه تفکر آنها، پاسخ هایی که در جستجوی آن هستند و همچنین بررسی مسیرهایی است که در جهت حل مسئله و یافتن راه حل مناسب خود انتخاب می کنند. از آنجا که رفتار مخاطبان بر اساس هر صنعت و تجارت و بر طبق خواسته های مخاطب از آن تجارت بسیار متنوع است، شناخت شخصیت مخاطب و درک رفتار او در هر مرحله از قیف فروش از اهمیت بالایی برخوردار است. تنها با شناخت و درک رفتار مخاطب در مراحل آگاهی، علاقه مندی، ارزیابی و اقدام خرید قادر خواهید بود یک استراتژی بازاریابی محتوایی کاملا موثر و مفید را ایجاد کنید. محتوایی سفارشی که قابلیت پشتیبانی مخاطب در تمامی مراحل حرکت او به سمت خرید را داشته باشد. بنابراین پس از کسب اطلاعات مورد نیاز در مورد هر یک از مراحل سفر مشتری و قیف فروش می بایست به ترسیم استراتژی تولید محتوای متناسب با هر مرحله پرداخت. این اولین قدم برای تجارت شما است که با ایجاد محتوای مرتبط با مراحل ترغیب مشتری به خرید، او را در مسیر خود حمایت می کند تا به تصمیم خرید او منتج شود.

چرا هر مرحله از قیف فروش، استراتژی محتوای متفاوتی نیاز دارد؟

هنگامی که توانستید رفتار خرید و شخصیت مشتری را به خوبی بشناسید و بهترین روش های ارتباطی خود با مشتری را بهینه یابی کنید، آنگاه خواهید توانست در هر مرحله از قیف فروش شروع به تولید محتوای اختصاصی برای مخاطبان نمایید و هر محتوا را در کانال ارتباطی مختص خود منتشر کنید. با انجام این کار می توانید محتوای خود را برای ساختن قیف فروش خود در مراحل مرتبط با سفر مشتری ترسیم نمایید. در بالای قیف فروش که مرحله آگاهی مخاطب شکل می گیرد، افراد به دنبال پاسخ ها، منابع، آموزش، داده های تحقیقاتی، نظرات دیگران و کسب بینش هستند. در وسط قیف فروش که علاقه مندی و ارزیابی مخاطب مطرح می باشد، تحقیقات وسیع تری برای تایید محصولات و خدمات توسط مخاطب صورت می گیرد و در انتهای قیف فروش که منجر به خرید می شود، مخاطب دقیقا می داند که قصد انجام چه کاری را دارد و محتوای شما در مراحل قبل توانسته است او را به خوبی متقاعد به خرید کند. این فرایند تنها در صورتی به موفقیت می انجامد که استراتژی تولید محتوا برای قیف فروش با برنامه ریزی و به صورت اختصاصی برای هدایت مخاطب در آن مرحله انجام شده باشد.

استراتژی تولید محتوا در هر مرحله از قیف فروش 

استراتژی تولید محتوا در مرحله آگاهی از برند (Awareness)

در مرحله آگاهی از برند، تولید محتوای آموزشی با رویکرد خبری از منابع مختلف و معتبر که بتواند در کوتاه ترین زمان بهترین اطلاعات را به مخاطب دهد بهترین استراتژی تولید محتوا می باشد. ایجاد حس کنجکاوی در مخاطب به گونه ای که بتواند با معرفی نیازها و مشکلات مخاطب به خودش باعث ماندگار شدن نام محصولات شما در ذهنش شود، راهی معقول و مناسب برای مرحله آگاهی از برند است. راه های ارتباطی که برای تولید محتوا در این مرحله مورد استفاده قرار می گیرد شامل پست های وبلاگی، پست های شبکه های اجتماعی، وبینارهای آموزشی، کتابچه های راهنما، فایل های ویدئویی آموزشی، اینفوگرافیک و چک لیست، فایل های صوتی و آموزشی، گزارشات و مصاحبه ها می باشد. تمامی این روش های ارتباطی با هدف ارائه پیامی آموزشی به مخاطب مورد استفاده قرار می گیرد. در حقیقت محتوایی که در این مرحله به مخاطب نمایش داده می شود باید این حس را درون او زنده کند که حتی اگر خودش قادر به رفع نیازهایش می باشد، محصولات و خدمات شما می تواند به ساده ترین شکل ممکن به رفع نیازها و مشکلات او کمک کند. با برنامه ریزی از پیش تعیین شده در مورد اطلاعاتی که در این مرحله باید برای مخاطب ایجاد شود می توان مناسب ترین منابع تولید محتوا را برگزید و هر آنچه که مخاطب در مورد برند شما نمی داند را برایش به نمایش درآورد. مخاطبانی که در مرحله آگاهی قرار دارند به طور معمول نیازها و مشکلات خود را در موتورهای جستجو همانند گوگل جستجو می کنند و در صورتیکه محتوای مناسبی برای معرفی خود تولید کرده باشید، همین امر می تواند موجب کشف برند شما توسط مخاطب شود. بر حسب میزان تاثیری که محتوای تولید شده بر روی مخاطب می گذارد، احتمال ماندگار شدن در ذهن مخاطب به میزان بالایی افزایش می یابد. علاوه بر این، جستجوی مخاطبان در شبکه های اجتماعی همانند یوتیوب یا اینستاگرام تنها با یک سرچ ساده و چند کلیک اتفاق می افتد.

بنابراین با توجه به تحقیق کلمات کلیدی و  معیارهای سئو در تولید محتوای آموزشی متنی، ویدئویی و یا صوتی برای مخاطبان موجود در ابتدای قیف بازاریابی می تواند پتانسیل دیده شدن برند شما و تاثیرگذاری را افزایش داد. شرکت در انجمن های آنلاین که گروهی از افراد با علائق تقریبا مشترک در آن حضور دارند، ضمن رعایت قوانین و اصول موجود و تولید محتوای با ارزش برای اعضای انجمن می توانید موجب جلب اعتماد و تاثیرگذاری بر روی افراد شوید و از این مسیر برای معرفی محصولات و خدمات خود استفاده مفید کنید. همکاری با افراد تاثیرگذار در صنعت و تجارت شما، به صورت وبینارهای آموزشی، پادکست های آموزشی و محتوای ارزشمند زمینه ساز معرفی محصولات شما به مخاطبان وفادار این افراد می شود که بر طبق اعتماد بین مخاطبان با افراد تاثیر گذار، مسیر اعتمادسازی و شناخته شدن برند شما برای مخاطبان ابتدای قیف بازاریابی کوتاهتر خواهد شد. روش های دیگر تولید محتوا همانند اینفوگرافیک، چک لیست و کتابچه های راهنما (کاتالوگ) قادر خواهند بود اطلاعات مفید و مورد نیاز مخاطب را به شکل مصور و مجزا شده بر اساس نکات مهم ارائه دهد و عملکرد موثری در این مرحله خواهند داشت.

استراتژی تولید محتوا در مرحله علاقه مندی به برند (Interest)

در مرحله علاقه مندی به برند، مخاطب با محتوای شما در مرحله قبل مواجه شده است و تا حدودی می داند که تجارت شما می تواند به طریقی نیاز یا مشکل او را برطرف کند و به دنبال اطلاعات جزئی تر و دقیق تر از آنچه که قبلا دیده است می باشد. در این مرحله نیازی نیست که در محتوای خود به طور مستقیم به معرفی محصولات یا خدمات خود بپردازید بلکه باید به آنها بیاموزید که چگونه مشکلات خود را برطرف نمایند. به عنوان مثال کسانی که شروع به یک کسب و کار اینترنتی می کنند، با پشت سر گذاشتن مرحله آگاهی، اکنون می دانند که ترافیک بالاتر می تواند مشتریان بیشتری برای آنها داشته باشد، بنابراین با جستجوی دقیق تر روش های کسب ترافیک ارگانیک را بررسی می کنند. در واقع آنها به جای ایده های کلی برای بازاریابی و جذب مشتری، نکات خاص و کلیدی را می خواهند. این افراد که در میانه قیف فروش شما قرار دارند برای شما پتانسیل تجاری بالایی دارند و با مشکلاتی روبرو هستند که محصولات یا خدمات شما می تواند آنها را به خوبی حل کند. وظیفه شما به عنوان تولید کننده محتوا این است که آنها را به مرحله بعد قیف فروش متمایل کنید. شما باید محتوای دقیق تر و جزئی نگر به آنها بیاموزید که چگونه مشکل خود را حل کنند و در این مسیر به آنها نشان دهید که چگونه می توانند با استفاده از محصولات و خدمات شما به رفع نیازها و مشکلات خود کمک کنند. از طرفی دیگر، در این مرحله شما باید مخاطب را متقاعد کنید که شما را دنبال کند تا فرصت بیشتری برای معرفی خود داشته باشید. این امر به جایی که فعالیت های شما در آن متمرکز است بستگی دارد. اگر بیشتر در شبکه های اجتماعی فعالیت دارید از مخاطب بخواهید که صفحه شما را دنبال کند، اگر محتوای وبلاگ تولید می کنید از او بخواهید که در خبرنامه شما ثبت نام کند. این نقاط تماس به شما کمک می کند تا ارتباط بیشتری با مخاطب برقرار کنید. مخاطبی که در میانه ی راه قرار گرفته است، به نتیجه مثبت و منفی بررسی های خود فکر می کند، بنابراین با تولید محتوایی که به مقایسه محصولات می پردازد به خوبی می توان مزایا و معایب نتایج انتخاب های مخاطبان را به آنها نشان داد.

استراتژی تولید محتوا در مرحله توجه به برند (Consideration)

در این مرحله مخاطب، راه حل های مشکل خود را می داند و حتی آگاه است که شما می توانید به حل مشکلات او کمک کنید، اما این آگاهی بدین مفهوم نیست که مخاطب شما را انتخاب می کند، بلکه هنوز راه حل های جایگزین زیادی برای انتخاب شدن وجود دارد. متقاعد کردن مخاطب در مرحله توجه به برند، بیانگر وظیفه شما در تولید محتوا می باشد. استراتژی های تولید محتوا در مرحله توجه به برند به گونه ای باید باشد که به مخاطب نشان دهد چرا باید شما را انتخاب کند. تولید محتوای منحصر به فرد که باعث ایجاد ارزش برای مخاطب باشد و او را به این نتیجه برساند که فقط شما می توانید به او کمک کنید نیاز به برنامه ریزی و دقت زیادی دارد.

 ارائه یک تجربه موفق و واقعی از تاثیرگذاری تجارت شما در حل مشکلات مشابه مخاطبان به خوبی خواهد توانست توانایی شما را به رخ بکشد. در این روش داستانی از مشتریان قبلی خود را بیان می کنید که با چه مشکلاتی روبرو بوده اند و محصولات یا خدمات شما چگونه به حل مشکل آنها کمک کرده است. دیدن تجربه های واقعی دیگر مشتریان، قدرت بسیاری در قانع کردن مخاطبان به تایید برند شما در ذهنشان دارد. بیان شما در محتوای تولید شده برای این مرحله باید به گونه ای باشد که مخاطب خود را صاحب محصولات یا خدمات شما بداند و بتواند به خوبی حس داشتن آنها را درک کند. ایجاد این حس مالکیت پیش از وقوع خرید خواهد توانست تا حد زیادی مخاطب را به خرید از شما راغب کند و او را به انتهای قیف فروش هدایت نماید. در تولید محتوا به برخی از کلمات کلیدی که مخاطبان در این مرحله بیشتر جستجو می کنند دقت داشته باشید. به عنوان مثال کلمات «بهترین»، «برترین» و «بالاترین» بیشترین میزان جستجو برای بررسی در بین دو یا چند برند مدنظر مخاطب را دارا می باشد. ضمن در نظر داشتن این عبارات در تولید محتوا و استفاده از روشهای جستجوی کلمات کلیدی برای سایت، باید بتوانید به گونه ای در ذهن مخاطب ماندگار شوید که برند شما را با سایر برندها مقایسه کند. پس با تولید محتوای با ارزش به بیان ویژگی های منحصر به فرد خود بپردازید تا در ذهن مخاطب به عنوان بهترین برند، مورد توجه قرار بگیرید.

استراتژی تولید محتوا در مرحله تبدیل به مشتری (Conversion)

در مرحله چهارم قیف فروش مخاطبان به شما اعتماد کرده اند و قصد خرید دارند و این شما هستید که باید آنها را متقاعد به خرید کنید. در این مرحله می توانید مخاطب را در موقعیتی قرار دهید که بتواند رضایت آتی خود در استفاده از محصولات شما را هم اکنون لمس کند. در تولید محتوا برای این مرحله از مخاطب دعوت کنید که از پیشنهادهای رایگان شما استفاده کند و حتی این امکان را فراهم کنید که بتواند مدت زمانی را به لمس و تجربه واقعی محصولات یا خدمات شما بپردازد. شما می توانید به طور مستقیم از محصولات و خدمات خود صحبت کنید و حتی به نقد و بررسی آنها بپردازید. نمایش تجربه دیگران در استفاده از محصولات و خدمات تا حد زیادی ارزش آنها را به نمایش می گذارد. پیشنهادات تخفیف دار تحریک کننده برای ترغیب به خرید در مدت زمانی محدود، بیان میزان موجودی کالاها برای ایجاد حس فوریت در خرید و روش های خرید و پرداخت آسان و به دور از پیچیدگی های اضافه می تواند ضربه نهایی را وارد نماید و مشتری را به خرید از محصولات یا خدمات شما راغب نماید.

جمع بندی

هر کسب و کاری با مراحل قیف فروش متمایز از دیگر کسب و کارها مواجه است و نمی توان برای تمامی مشاغل نسخه واحدی از استراتژی های تولید محتوا برای مراحل قیف فروش را بیان نمود. با این حال رویکرد کلی برای همه کسب و کار در مواجه شدن با مخاطب تقریبا یکسان است. اینکه بتوانید رفتار و احساسات مخاطب را به خوبی درک کنید، محدوده ورودی و خروجی قیف فروش خود را در صنعت خود گسترش دهید و به تدوین یک استراتژی تولید و بازاریابی محتوایی مشخص برای مراحل سفر مشتری یا قیف فروش مختص خود بپردازید در تمامی مشاغل با هدف جذب مشتری بیشتر و کسب درآمد بالاتر حاصل از رضایت و وفاداری مشتریان صورت می گیرد و باید به بهترین شکل ممکن برنامه ریزی و اجرا شود تا بیشترین تاثیر مثبت را در روابط شما با مشتری بگذارد و بالاترین نرخ کلی تبدیل مخاطب به مشتری را برای تجارت شما به همراه داشته باشد.

marziehhashemi
نوشته شده توسط

مرضیه هاشمی

سلام؛ من مرضیه هاشمی هستم نویسنده شهر محتوا؛ اگر می خوای بیشتر از من بدونی باید خدمتت بگم که ... من سال 84 دانشجوی مدیریت بازرگانی شدم، همیشه بچه درسخون بودم ولی الان که فکرشو میکنم با خودم...

خدمات شهر محتوا
تولید محتوا
تولید محتوا

مفید و باکیفیت بودن کافی نیست. محتوا باید تعامل‌برانگیز باشه

آنالیز سئو
مشاوره سئو و دیسکاور

راهبری تیم سئو و محتوای سازمان شما توسط متخصصان باتجربه

تحقیق کلمات کلیدی سئو
تحقیق کلمات کلیدی

استخراج تمام کلمات کلیدی مرتبط به کسب‌وکار شما

خوشه‌بندی کلمات کلیدی
خوشه‌بندی کلمات کلیدی

دسته‌بندی معنایی کلمات کلیدی بر اساس مشابهت هدف جستجو